Мјере социјалног дистанцирања у Америци би могле потрајати неколико година

15.04.2020. 10:18
0
ИЗВОР: Srpska.info

Истраживачи са Харварда рекли су да ће Американци морати да се држе мјера социјалне дистанце, уколико не дође до брзог проналаска вакцина, чак до 2022. године.

У истраживању које су урадили, а које је објављено у часопису Science, стоји да ће САД можда морати да задржи мјере попут забране рада школама и наручивање доставе како би се избјегло излажење из куће, преноси CNN.

Међутим, ово истраживање је супротно од оног на које се позива Бијела кућа када сугерише да би епидемија могла бити заустављена овог љета. Харвард тим такође сматра да би се вирус могао лако вратити уколико би се укинула ограничења након што се зараза смири.

– Можда ће бити потребно посегнути за мјером повременог дистанцирања и неколико година – рекао је др. Марк Липситч, аутор студије и професор епидемиологије на Харварду.

Истраживачи студије свјесни су да би овакво продужено дистанцирање оставило “дубоко негативне економске, социјалне и образовне посљедице”, али надају се да ће њихова истраживања помоћи у препознавању путева којима води епидемија, те у идентификовању алтернативних приступа и начина на који ширење заразе треба ставити под контролу.

Иако се нови случајеви корона вируса у САД повећавају, они су рекли како је социјална дистанца ипак дјелотворна. Оно је “једно од најмоћнијих оружја” против корона вируса рекао је Роберт Редфиелд, директор Центра за контролу и превенцију болести.

– Када би могли максимизирати мјеру друштвеног дистанцирања могли би ограничити способност вируса – рекао је он раније.

У цијелој држави издат је велики број рјешења за обавезан боравак код куће. Казне за кршење наредбе се разликују од државе до државе, у Маинеу казна може бити и до шест мјесеци затвора и 1.000 долара новчане казне. На Флориди ухапшен је и пастор прошлог мјесеца због тога што је наставио одржавати окупљања те је тако оптужен за незаконито поступање и кршење правила у ванредним ситуацијама за јавно здравство.

Државе на источној и западној обали су најавиле формирање регионалних пакета како би заједно радиле на поновном отварању држава, што су неке од њих и најавиле да ће се убрзо десити.

Коментари 0
Повезане вијести
Снажан земљотрес погодио Америку Снажан земљотрес погодио Америку
Нова пуцњава у Америци, има мртвих! Нова пуцњава у Америци, има мртвих!
Дјеца из Чикага, поријеклом из Републике Српске и Србије, у српском позоришту извела прву представу (ФОТО) Дјеца из Чикага, поријеклом из Републике Српске и Србије, у српском позоришту извела прву ...
Најчитаније
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    22h 53m
    1
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    4h 21m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    17h 31m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    18h 3m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    23h 36m
    0