Mjesto bez smještajnih kapaciteta za turiste

21.08.2019. 10:25
0
IZVOR: Srna

U Bratuncu ne postoje smještajni kapaciteti za turiste jer su predratni ugostiteljsko-smještajni objekti devastirani i ne rade, a novi nisu izgrađeni.

Bivši bratunački hotel "Fontana" ne radi više od deceniju iako je davno privatizovan i prije nekoliko godina započeto je njegovo renoviranje, koje nikada nije završeno, a neizvjesno je kada će to ruglo u centru ovog gradića biti uređeno ili uklonjeno. 

Osim bivšeg hotela, devastiran je i nije u funkciji ni nekadašnji motel na obali Drine, stotinjak metara nizvodno od starog mosta i graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija uz koji su nekada bila i gradska plaža, sportski tereni i kafić na otvorenom prostoru. 

Obrasla kukuruzom sa jedne, a zasadima maline i kupine sa druge strane, bivša gradska plaža je postala omiljeno mjesto za ribolovce koji su tu pronašli mir i zgodno mjesto za pecanje i druženje. 

Motel je devastiran i oko njega se vodi sudski spor čiji epilog je neizvjestan, a time i eventualno oživljavanje njegovog rada. 

U ovoj opštini se godišnje za razvoj turizma izdvaja oko 80.000 KM godišnje, te organizuje više različitih sadržaja u cilju promocije turističkih potencijala Bratunca i posebno rijeke Drine, ali ta privredna djelatnost godinama ne donosi nikakve prihode ovoj lokalnoj zajednici. 

Načelnik bratunačke opštine Nedeljko Mlađenović rekao je Srni da je zakonska obaveza da opština treba da ima svoju Turističku organizaciju za čiji rad izdvaja sredstva, a rezultati njenog rada ne donose prihode. 

"Osim rijeke Drine i `Rajske plaže` na kojoj ljetuje između 20.000 i 30.000 posjetilaca iz Bratunca, susjednih opština i regije, ova opština ima i druge turističke potencijale, ali nedostatak smještajnih kapaciteta je problem koji limitira turističku ponudu", rekao je Mlađenović. 

Namjera je, kaže on, da budu izgrađeni bungalovi i neki ugostiteljsko smještajni objekti da bi se omogućio višednevni boravak turista, čime bi i opštinski budžet počeo bilježiti prihode od turističkih usluga. 

On je istakao da opština nije mogla uticati na privatizaciju bivšeg hotela i drugih privrednih subjekata niti može usloviti vlasnike da ožive njihov rad što bi omogućilo obezbjeđenje smještaja za posjetioce koji bi željeli provesti nekoliko dana, uživajući u ljepotama Drine, pecanju, vožnji čamcima i drugim sadržajima na "Rajskoj plaži" u Bratuncu i njegovoj okolini. 

Mlađenović je istakao da je cilj da se pronađu partneri koji su spremni investirati u izgradnju ugostiteljsko-smještajnih kapaciteta i posvetiti se pružanju usluga turistima i drugim posjetiocima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Braća golubijeg srca i heroji humanosti iz Pobrđa Braća golubijeg srca i heroji humanosti iz Pobrđa
"Ruj" se proslavlja 119 godina "Ruj" se proslavlja 119 godina
Vatrogasci pronašli tijelo muškarca Vatrogasci pronašli tijelo muškarca
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 33m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 28m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 33m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 22m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 31m
    3