Sjećanje na smrt šestogodišnje Biljane Nikolić - rana koja ne zarasta

22.07.2024. 13:02
2
IZVOR: Institut za istraživanje srpskih stradanja u XX veku

Muslimanski vojnici iz Srebrenice spalili su tokom 1992. i 1993. više od 150 srpskih sela i zaselaka i poubijali više od 3200 Srba u srebreničkoj regiji. Među žrtvama je bio veliki broj žena, djece, starica, nepokretnih i bolesnih ljudi. Svi oni su ubijeni samo zbog toga što su bili srpske nacionalnosti i zato jer su ispovijedali pravoslavnu vjeru.

U spomen-sobi u centru Bratunca je postavljeno više od 800 fotografija stradalih civila - žena, staraca, trudnica, djece kao i hrabrih boraca koje su svirepo pobile komšije muslimani. Među ovim fotografijama teško je ne primjetiti lik djevojčice Biljane Nikolić. Ova djevojčica imala je nepunih sedam godina kada je poginula sa svojim ocem Duškom (31) u selu Hranča.

Rođena je u selu Kajići gdje je živjela sa porodicom. Oboje su poginuli/ubijeni 6. juna 1993. kada su pošli da uberu jagode...voće koje je Biljana mnogo voljela. Za zločin su odgovorni muslimanski ekstremisti iz sela Glogova, navodi se u knjizi "Mrtvi vječna opomena živima", autora Miroslava Jankovića. 

Tog vrelog junskog dana, u jednom trenu ugašena su dva života. Mala Biljana nije stigla ni da upozna svijet oko sebe. Nije stigla ni da se raduje životu i svim tajnama koje djetinjstvo i mladost nose. Nije joj dozvoljeno da se igra i zabavlja sa svojim drugarima.... hiljade snova ostalo je nedosanjano....iako nije ni znala šta znači rat, Biljanin mladi život je svirepo i mučki ugašen.

Ova djevojčica danas bi bila odrasla djevojka od 38 godina. Sigurno bi i Biljana, baš poput njenih vršnjakinja završila škole, obrazovala se i uživala u rodnom Bratuncu. Umjesto maturske slike u izlogu, Biljana i ostala ubijena srpska djeca Bratunca i Srebrenice dobila su smrtovnice.. I njen polunasmijani i pomalo zbunjeni lik u gradskoj spomen-sobi kao da se pita: "Zašto je sve to moralo biti tako? ". 

Kome su bile krive njene mlade godine? Kome su bili krivi petogodišnji Aleksandar Dimitrijević, četvorogodišnji Vladimir Gajić ili Aleksandar Đorić koji nije stigao da proslavi ni svoj drugi rođendan? I beba Duška Novičića koja nikada nije ugledala svjetlost dana jer su Orićevi krvnici pucali u njegovu majku? Šta je skrivila tek rođena dvomjesečna beba Mirjana Petrović da je smrtno rane muslimanski vojnici i to na veliki praznik Vidovdan? Kome je i zašto bilo krivo 72. ubijene, i više od četiri stotine ranjene srpske djece u srednjem Podrinju?

Tokom muslimanske agresije 1992. samo u Hranči je ubijeno 20 mještana srpske nacionalnosti, a najveći masakr se dogodio 25. jula 1992. kada su muslimanski zločinci upali u ovo selo i preklali veći broj civila. Istovremeno je napadnuto i selo Gornji Magašići gdje je ubijeno 15 žena i staraca, a među žrtvama su bile i djevojka u sedmom mjesecu trudnoće kao i djevojčica od 12 godina. Biljana je izgubila život godinu dana kasnije.

Biljanin lik i njena tragična sudbina moraju, baš kao i sudbina više od dvije hiljade ubijene srpske djece tokom rata u BiH, služiti kao vječna opomena sa ciljem da se ratne strahote više nikada i nikome ne ponove. Zato moramo njegovati kulturu sjećanja i govoriti o strahotama koje je naš narod preživio.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Zavoranj 22.08.2024. 18:56
    @Alas
    Razumijem tvoju opravdanu ljutnju i gorčinu, ali ima jedan dio đe se ne mogu složiti.
    Ovi koji su ubijali nemaju ništa sa islamom, ili ga nikako ne razumiju.
    Islam i hrišćanstvo se zasnivaju na starom zavjetu i islam je jedan rukavac izrastao na tom korjenu.
    Druga stvar koju bi želio istaći je grana hrišćanstva katoličanstvo. Zar je manji zločin Jasenovac, Jadovno, Kragujevac, Oluja?
    Mislim da nam neće pomoći ako krivimo samo druge: đe je naša vojska bila, ko je izviđo, pratio, javlja…Zar Srpski nemar nije zločin iz aljkavosti. Zar Žepa nije Srpska aljkavost….?
  • Generic placeholder image
    Alas 22.07.2024. 22:48
    Nikada muslimanskim krvnicima ne zaboraviti i ne oprostiti. Zbog ovih strašnih zločina muslimanskih fanatika nad srpskim ženama i srpskom djecom desila se odmazda u Srebrenici. Tada su pobijeni koljači, zvijeri, kurvini sinovi, a ne tzv. nedužni civili kako se prikazuje. Islam je zlo.
Povezane vijesti
Protest radnika Doma zdravlja Bratunac u znak podrške pretučenoj doktorici Protest radnika Doma zdravlja Bratunac u znak podrške pretučenoj doktorici
Pacijent fizički napao doktoricu u Bratuncu Pacijent fizički napao doktoricu u Bratuncu
Pomen za 28 srpskih boraca stradalih u jednom danu na brdu Meremišlje Pomen za 28 srpskih boraca stradalih u jednom danu na brdu Meremišlje
Najčitanije
  • Oporavilište Kasindo kao centar društvenih dešavanja
    18h 32m
    0
  • Pogača sa špinatom i sirom
    18h 34m
    0
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    14h 46m
    0
  • Lažna "Temu" aplikacija krade podatke o karticama
    17h 37m
    0
  • Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
    17h 31m
    0