Mladi Mostarci i Nevesinjci očistili pravoslavna groblja u Mostaru

30.03.2024. 18:59
0
IZVOR: srna.rs

Crkvena opština Mostar danas je organizovala akciju čišćenja mostarskih pravoslavnih grobalja u koju su se uključili mladi iz Mostara, a veliki broj omladine stigao je i iz Nevesinja.

Mladi su se, nakon liturgije u Staroj crkvi u Mostaru, uputili na lokacije Starog pravoslavnog groblja iznad Stare crkve u Mostaru, groblja Pašinovac i groblja Bjelušine.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić zahvalio je omladini iz Nevesinja, učenicima i mladima okupljenim u Fondaciji "Sveti Vukašin", te mladima iz Mostara iz "Prosvjetine škole" i Srpskog omladinskog kluba "Božuri", koji su se rado odazvali i okupili da očiste groblja na kojima su sahranjeni preci i slavni sunarodnici.

- Nevesinje i Mostar imaju tradiciju prijateljstva, a to se pokazalo i danas. Ovo nije samo akcija čišćenja groblja, već i akcija druženja, približavanja, stvaranja novih prijateljstava. U našoj hrišćanskoj vjeri imamo svijest da naši pokojni nisu umrli, već da žive u Carstvu nebeskom i da ćemo se s njima susresti i obradovati, a kao našu zadužbinu našim velikanima činimo i ovu akciju čišćenja groblja koje je zapušteno, jednim dijelom što narod ovdje ne živi u broju u kome je živio i ne posjećuje grobove, kao i nemaru institucija i ne prepoznavanju pravoslavnog groblja kao dijela kulturne baštine grada Mostara - rekao je Kojić.

Mostarski sveštenik Marko Gojačić istakao je da je veliko zadovoljstvo što su mladi iz Nevesinja došli da podrže akciju u Mostaru.

- Groblja su slika svih nas, dijelovi istorije. Naša groblja ovdje su slika slavnog dobra Mostara. Ljudi koji su ovdje živjeli i stvarali zajednicu sahranjeni su na ovim grobljima, poput Alekse Šantića, Svetozara Ćorovića, mnogih sveštenika koji su ovdje ostavili duboki trag. Naša je dužnost da skinemo prašinu sa mermernih ploča i krstača i vratimo se obnovi slavnog doba Mostara - rekao je Gojačić.

Aktiviste je obišao i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević i izrazio im zahvalnost za trud i požrtvovanost.

- Osjećaji su mu pomiješani. Ova tri groblja svjedočanstvo su postojanja i istorije koju su Srbi pisali u Mostaru i obaveza je svih nas da ovo zaštitimo i u boljem stanju ostavimo potomcima. Nažalost, vidjevši u kakvom su stanju groblja, načeta i zubom vremena i nemogućnošću održavanja, ne mogu, a da ne budem tužan. Tako da je obaveza i predstavnicima SPC, ali i svima nama, da iznađemo sistem za trajnu zaštitu i održavanje ovog istorijskog lokaliteta - naveo je Milivojević.

U akciji su učestvovali i članovi Fondacije "Sveti Vukašin" iz Nevesinja, a predsjednik Odbora iz Nevesinja Marko Laketa rekao je da su željeli da pomognu braći i sestrama u Mostaru, te da se saberu u ljubavi i urade korisnu stvar.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nevrijeme kod Mostara i Jablanice, snažna kiša i led Nevrijeme kod Mostara i Jablanice, snažna kiša i led
''Vukovi" sa Pala kupili automobil Dragi Ruparu ''Vukovi" sa Pala kupili automobil Dragi Ruparu
Počelo obilježavanje 149 godina od ustanka u Hercegovini Počelo obilježavanje 149 godina od ustanka u Hercegovini
Najčitanije
 • Ovo je policajac koji je ubijen u Loznici
  20h 3m
  5
 • Ušao u lift u subotu, a izašao u ponedjeljak
  12h 7m
  0
 • Ranjeni policajac otkrio detalje krvavog pira Albanca
  9h 37m
  1
 • Od morbila preminuo mladić u Sarajevu
  17h 26m
  0
 • Prekid električne energije u Palama
  21h 14m
  0