Млади Мостарци и Невесињци очистили православна гробља у Мостару

30.03.2024. 18:59
0
ИЗВОР: srna.rs

Црквена општина Мостар данас је организовала акцију чишћења мостарских православних гробаља у коју су се укључили млади из Мостара, а велики број омладине стигао је и из Невесиња.

Млади су се, након литургије у Старој цркви у Мостару, упутили на локације Старог православног гробља изнад Старе цркве у Мостару, гробља Пашиновац и гробља Бјелушине.

Старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић захвалио је омладини из Невесиња, ученицима и младима окупљеним у Фондацији "Свети Вукашин", те младима из Мостара из "Просвјетине школе" и Српског омладинског клуба "Божури", који су се радо одазвали и окупили да очисте гробља на којима су сахрањени преци и славни сународници.

- Невесиње и Мостар имају традицију пријатељства, а то се показало и данас. Ово није само акција чишћења гробља, већ и акција дружења, приближавања, стварања нових пријатељстава. У нашој хришћанској вјери имамо свијест да наши покојни нису умрли, већ да живе у Царству небеском и да ћемо се с њима сусрести и обрадовати, а као нашу задужбину нашим великанима чинимо и ову акцију чишћења гробља које је запуштено, једним дијелом што народ овдје не живи у броју у коме је живио и не посјећује гробове, као и немару институција и не препознавању православног гробља као дијела културне баштине града Мостара - рекао је Којић.

Мостарски свештеник Марко Гојачић истакао је да је велико задовољство што су млади из Невесиња дошли да подрже акцију у Мостару.

- Гробља су слика свих нас, дијелови историје. Наша гробља овдје су слика славног добра Мостара. Људи који су овдје живјели и стварали заједницу сахрањени су на овим гробљима, попут Алексе Шантића, Светозара Ћоровића, многих свештеника који су овдје оставили дубоки траг. Наша је дужност да скинемо прашину са мермерних плоча и крстача и вратимо се обнови славног доба Мостара - рекао је Гојачић.

Активисте је обишао и замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић и изразио им захвалност за труд и пожртвованост.

- Осјећаји су му помијешани. Ова три гробља свједочанство су постојања и историје коју су Срби писали у Мостару и обавеза је свих нас да ово заштитимо и у бољем стању оставимо потомцима. Нажалост, видјевши у каквом су стању гробља, начета и зубом времена и немогућношћу одржавања, не могу, а да не будем тужан. Тако да је обавеза и представницима СПЦ, али и свима нама, да изнађемо систем за трајну заштиту и одржавање овог историјског локалитета - навео је Миливојевић.

У акцији су учествовали и чланови Фондације "Свети Вукашин" из Невесиња, а предсједник Одбора из Невесиња Марко Лакета рекао је да су жељели да помогну браћи и сестрама у Мостару, те да се саберу у љубави и ураде корисну ствар.

Коментари 0
Повезане вијести
Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
Најчитаније
 • Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
  14h 39m
  0
 • Ухапшен због крађе телефона у Дечанској улици
  23h 39m
  3
 • Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
  19h 4m
  2
 • Отворен „Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву
  12h 0m
  1
 • Лице из Пала пријављено полицији јер није испоручило резану грађу
  23h 30m
  0