Mrda: Rad na digitalizovanju arhivske građe koja je od interesa za BiH

23.05.2023. 20:44
1
IZVOR: srna.rs

Arhiv BiH, zadužen odlukom Savjeta ministara, u skladu sa odredbama Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ /Aneks "D"/, radi na kopiranju i digitalizovanju arhivske građe od interesa za BiH, prema utvrđenim prioritetima, i sačinio je liste potraživanja arhivske građe iz bivših saveznih arhiva i drugih institucija, rekla je direktor Arhiva BiH Danijela Mrda.

Mrda, koja je i član Zajedničke komisije po pitanjima iz Aneksa "D" Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, koji je stupio na snagu 2004. godine, rekla je da je dužna obavijestiti javnost o ovom pitanju povodom informacije koja se pojavila u medijima o prijedlogu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da se na redovnoj sjednici Predsjedništva uvrsti i razmotri prijedlog zaključaka o pokretanju konkretnih aktivnosti s ciljem omogućavanja BiH ostvarivanja uvida u arhive bivše SFRJ i preuzimanja originala i kopija koje pripadaju BiH.

- Riječ je o ogromnoj količini građe koja je nastala u bivšoj SFRJ u periodu od 1918. do 1991. godine, te će istraživanje i sukcesija tih fondova trajati godinama. U dosadašnjem procesu sukcesije arhiva kopirano je 123.330 dokumenata različitih fondova iz arhiva bivše SFRJ - navela je Mrda.

Ona je dodala da je od 2016. godine naglasak na digitalizaciji originala umjesto dosadašnje prakse da se originali prvo kopiraju i da se zatim radi digitalizacija, saopšteno je iz Arhiva BiH.

- U dosadašnjem procesu sukcesije arhiva digitalizovana su 133.152 dokumenta, ukupno 256.482 dokumenta - navela je Mrda.

Ona je dodala da države nasljednice već neko vrijeme rade na ideji projekta zajedničke digitalizacije arhivske građe bivše SFRJ, a taj bi se proces odvijao u arhivima u Srbiji i sve bi države nasljednice preuzimale arhivsku građu u digitalizovanom obliku.

- Za taj je projekat potrebno obezbijediti političku i finansijsku podršku svih zemalja nasljednica, kao i pomoć međunarodne zajednice, u okviru finansijske pomoći za program kulture. Nadležni organi u BiH dali su principijelnu saglasnost za ovakav pristup rješavanju ovog pitanja - ukazala je Mrda.

Ona je napomenula da Programom rada u svakoj godini Arhiv BiH planira aktivnosti na sprovođenju Aneksa "D", a o realizaciji izvještava Savjet ministara i Ministarstvo finansija i trezora u skladu sa njihovim obavezama, kao i sa zaključcima koje dobijaju od Savjeta ministara.

- Arhiv BiH je 2016. godine dogovorio sa Arhivom Jugoslavije da nam besplatno ustupi prostor, te od tada Arhiv BiH na vlastitoj opremi digitalizuje dokumenta koja su od interesa za BiH. U skladu sa zaključkom Savjeta ministara smo intenzivirali te aktivnosti i samo u prošloj godini digitalizovali nešto više od 78.000 dokumenata - ističe Mrda.

S obzirom na to da je Arhiv BiH smješten u zgradi Predsjedništva BiH, Mrda dodaje da imaju odličnu dugogodišnju saradnju sa službama Predsjedništva, i da su, kako kaže, u najmanju ruku iznenađeni da u pripremi ovakvih zaključaka, Denis Bećirović ili neko od njegovih saradnika nije kontaktirao, niti posjetio Arhiv BiH kako bi dobili tačnu informaciju o aktivnostima na sprovođenju Aneksa "D".

- Količina arhivske građe, stepen sređenosti i obrađenosti, očuvanost, kao i mjesto i uslovi smještaja i korištenja, materijalne mogućnosti, samo su neki od uslovljavajućih faktora koji poslu na realizaciji Aneksa `D` određuju kompleksnost i dugogodišnje trajanje, o čemu bi gospodin Bećirović kao istoričar trebalo da zna - zaključila je Mrda.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović predložio je da se sutra na redovnoj sjednici Predsjedništva BiH uvrsti i razmotri Prijedlog zaključaka kojim se zadužuje Savjet ministara da pokrene konkretne aktivnosti s ciljem omogućavanja BiH ostvarivanje uvida u arhive bivše SFRJ i preuzimanje originala i kopija koje pripadaju BiH.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Bivsi ucenik 23.05.2023. 23:15
    Meni je Lela super ,ali ona mi je predavala Engleski...Kako sad druga pozocija?
Povezane vijesti
Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto
Koliko je danas teško steći normalne uslove za život Koliko je danas teško steći normalne uslove za život
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    4h 16m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    22h 38m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    23h 53m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    19h 46m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    22h 52m
    1