Mrtve iz Jošanice odvezli su u dva kamiona

20.02.2024. 20:23
0
IZVOR: srna.rs

Na suđenju Feridu Buljubašiću i drugima, prvi svjedok Tužilaštva BiH Dušanka Lalović rekla je da je napad na selo Jošanicu 19. decembra 1992. počeo pucnjavom iz okolnih zaselaka, a da su mrtve poslije napada odvezli u dva kamiona.

 

Lalovićeva je dodala da su u tom napadu ubijeni i njeni otac i tetka.

Ona je objasnila da je iz Foče otišla na slavu kod bake i djeda u zaselak Medanovići, gdje su napadnuti, te ispričala da se vidio dim i da je u Medanoviće došlo troje ranjenih.

Ona kaže da je tokom napada trčala po raznim mjestima i skrivala se sa tetkom i drugima kada je čula glasove grupe vojnika, dodajući da je vidjela lice samo jednog vojnika sa kojim se srela, i tada joj je tetka doviknula da bježi.

Lalovićeva je rekla da je nešto kasnije htjela da se ubije bombom, koju je uzela od babe kada su to jutro čuli pucnjavu, ali da je ipak odlučila da se pokuša spasiti. Nakon izvjesnog vremena, kako je ispričala, vratila se u Medanoviće, odakle se čula kuknjava, prenosi Birn.

Prema njenim riječima, kuće su gorjele, a brat njenog djeda Rade Višnjić ležao je mrtav. Njena baba otišla je da traži njenu tetku, a kako im je pričala kasnije, zatekla je ranjenu, previjenu i živu, ali je ubrzo izdahnula.

Lalovićeva je rekla da je odatle krenula i da je u zaseoku Škobalji vidjela prekriveno tijelo za koje su joj je rekli da je Danilo Kulić. Prema njenim riječima, dva kamiona stigla su da voze mrtva tijela.

Ona je rekla da je taj dan na slavu trebao s linije da dođe i njen otac, Tomo, ali da ga nije vidjela, nakon čega je otišla u bolnicu u Foču da vidi da li je primljen.

"Meni je 99 odsto bilo jasno da nije živ", ispričala je Lalovićeva, dodajući da im je djed ubrzo potvrdio da je tijelo njenog oca prebačeno u mrtvačnicu.

Ona je navela da je otac sa sestrom i stricem zajedno sahranjen.

Braniocu Nerminu Mulaliću, Lalovićeva je potvrdila da nije lično vidjela kako su stradali mještani o kojima je govorila.

Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić, Adem Fehrić, Mustafa Poljo, Enver Kustura, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo optuženi su u svojstvu komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH za zločine na području Foče, Višegrada i Čajniča od avgusta 1992. do februara 1993. godine.

Jedna od tačaka optužnice odnosi se na ubistva 56 civila srpske nacionalnosti u Jošanici u decembru 1992, kao i paljenje kuća.

Suđenje će biti nastavljeno u utorak, 27. februara.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nova suspenzija za Dianu Kajmaković Nova suspenzija za Dianu Kajmaković
Miličević: Optužnica i mjere zabrane Dragomiru Vasiću najsramnije stranice pravosuđa BiH Miličević: Optužnica i mjere zabrane Dragomiru Vasiću najsramnije stranice pravosuđa BiH
Suđenje Buljubašiću: Svjedok vidio mrtve komšije u klisuri Suđenje Buljubašiću: Svjedok vidio mrtve komšije u klisuri
Najčitanije
  • Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
    21h 54m
    7
  • Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
    4h 59m
    2
  • Održan vaskršnji koncert i promovisana knjiga o crkvi u Pofalićima (FOTO)
    8h 47m
    0
  • Đoković sa kacigom izašao među navijače (VIDEO)
    5h 40m
    0
  • Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
    5h 31m
    0