Мртве из Јошанице одвезли су у два камиона

20.02.2024. 20:23
0
ИЗВОР: srna.rs

На суђењу Фериду Буљубашићу и другима, први свједок Тужилаштва БиХ Душанка Лаловић рекла је да је напад на село Јошаницу 19. децембра 1992. почео пуцњавом из околних заселака, а да су мртве послије напада одвезли у два камиона.

 

Лаловићева је додала да су у том нападу убијени и њени отац и тетка.

Она је објаснила да је из Фоче отишла на славу код баке и дједа у заселак Медановићи, гдје су нападнути, те испричала да се видио дим и да је у Медановиће дошло троје рањених.

Она каже да је током напада трчала по разним мјестима и скривала се са тетком и другима када је чула гласове групе војника, додајући да је видјела лице само једног војника са којим се срела, и тада јој је тетка довикнула да бјежи.

Лаловићева је рекла да је нешто касније хтјела да се убије бомбом, коју је узела од бабе када су то јутро чули пуцњаву, али да је ипак одлучила да се покуша спасити. Након извјесног времена, како је испричала, вратила се у Медановиће, одакле се чула кукњава, преноси Бирн.

Према њеним ријечима, куће су горјеле, а брат њеног дједа Раде Вишњић лежао је мртав. Њена баба отишла је да тражи њену тетку, а како им је причала касније, затекла је рањену, превијену и живу, али је убрзо издахнула.

Лаловићева је рекла да је одатле кренула и да је у засеоку Шкобаљи видјела прекривено тијело за које су јој је рекли да је Данило Кулић. Према њеним ријечима, два камиона стигла су да возе мртва тијела.

Она је рекла да је тај дан на славу требао с линије да дође и њен отац, Томо, али да га није видјела, након чега је отишла у болницу у Фочу да види да ли је примљен.

"Мени је 99 одсто било јасно да није жив", испричала је Лаловићева, додајући да им је дјед убрзо потврдио да је тијело њеног оца пребачено у мртвачницу.

Она је навела да је отац са сестром и стрицем заједно сахрањен.

Браниоцу Нермину Мулалићу, Лаловићева је потврдила да није лично видјела како су страдали мјештани о којима је говорила.

Ферид Буљубашић, Ахмет Сејдић, Рашид Собо, Шевко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић, Адем Фехрић, Мустафа Пољо, Енвер Кустура, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало оптужени су у својству команданата и припадника такозване Армије БиХ за злочине на подручју Фоче, Вишеграда и Чајнича од августа 1992. до фебруара 1993. године.

Једна од тачака оптужнице односи се на убиства 56 цивила српске националности у Јошаници у децембру 1992, као и паљење кућа.

Суђење ће бити настављено у уторак, 27. фебруара.

Коментари 0
Повезане вијести
Нова суспензија за Диану Кајмаковић Нова суспензија за Диану Кајмаковић
Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ
Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    22h 35m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    23h 46m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    5h 26m
    0
  • Џију-џицу клубу „Јахорина“ 62 медаље у Бањалуци
    8h 25m
    3
  • Навршило се 106 година од смрти Гаврила Принципа
    11h 1m
    0