MUP-u Republike Srpske isporučen prvi helikopter Ansat

05.02.2021. 21:53
0
IZVOR: Tangosix

Na svečanoj ceremoniji održanoj 3. februara u Banjaluci, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske predat je ruski laki višenamjenski dvomotorni helikopter Ansat sa pripadajućom medicinskom opremom, saopšteno je iz ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Događaju su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, šef predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Petrović i sa ruske strane generalni direktor holdinga "Ruski helikopteri" Andrej Boginski, izvršni direktor fabrike "Kazanjski helikopterski zavod" Aleksej Belih i zamjenik ambasadora Rusije u BiH Aleksej Kerestedžijanc.

Kako je navedeno, plan je da se letjelica koristi u operacijama traganja i spasavanja i u tu svrhu je opremljena mjestom za prevoz povrijeđene osobe, potom sa dvije stolice za medicinske radnike, sistemom vještačke ventilacije pluća, tele-EKG-om i drugom opremom neophodnom za evakuaciju pacijenata sa povredama različitih težina.

Kao što je Tango Six već prenio, zvanična primopredaja prvog Ansata Republici Srpskoj izvršena je u Rusiji 23. novembra 2020. a tokom ove i sljedeće godine biće isporučena i preostala dva naručena helikoptera.

Tada je objavljeno da će uz prvi primjerak MUP RS dobiti i pet sjedišta a da će helikopteri kasnije biti opremljeni reflektorima, sistemom za "fast rope" desante, dizalicom i kukom HESLO (Helicopter External Sling Load Operations) operacije.

Obuku će proći ukupno 6 pilota i 9 tehničara.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Promocija kampanje o opasnostima vatrenog oružja u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO) Promocija kampanje o opasnostima vatrenog oružja u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
Preventivna kampanja „Lako je brzinu smanjiti“ u Donjim Bulozima Preventivna kampanja „Lako je brzinu smanjiti“ u Donjim Bulozima
Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo u akciji dobrovoljnog darivanja krvi Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo u akciji dobrovoljnog darivanja krvi
Najčitanije
 • Detalji tragedije u kojoj je život izgubio direktor Studentskog doma Foča
  20h 0m
  0
 • Opljačkana benzinska pumpa u Istočnoj Ilidži
  21h 51m
  0
 • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
  23h 23m
  3
 • Najava prekida vodosnabdijevanja za sutra
  15h 2m
  0
 • Šulić otkrio proizvode kojima će biti snižene cijene u Srpskoj
  16h 43m
  4