MUP-u Republike Srpske isporučen prvi helikopter Ansat

05.02.2021. 21:53
0
IZVOR: Tangosix

Na svečanoj ceremoniji održanoj 3. februara u Banjaluci, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske predat je ruski laki višenamjenski dvomotorni helikopter Ansat sa pripadajućom medicinskom opremom, saopšteno je iz ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Događaju su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, šef predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Petrović i sa ruske strane generalni direktor holdinga "Ruski helikopteri" Andrej Boginski, izvršni direktor fabrike "Kazanjski helikopterski zavod" Aleksej Belih i zamjenik ambasadora Rusije u BiH Aleksej Kerestedžijanc.

Kako je navedeno, plan je da se letjelica koristi u operacijama traganja i spasavanja i u tu svrhu je opremljena mjestom za prevoz povrijeđene osobe, potom sa dvije stolice za medicinske radnike, sistemom vještačke ventilacije pluća, tele-EKG-om i drugom opremom neophodnom za evakuaciju pacijenata sa povredama različitih težina.

Kao što je Tango Six već prenio, zvanična primopredaja prvog Ansata Republici Srpskoj izvršena je u Rusiji 23. novembra 2020. a tokom ove i sljedeće godine biće isporučena i preostala dva naručena helikoptera.

Tada je objavljeno da će uz prvi primjerak MUP RS dobiti i pet sjedišta a da će helikopteri kasnije biti opremljeni reflektorima, sistemom za "fast rope" desante, dizalicom i kukom HESLO (Helicopter External Sling Load Operations) operacije.

Obuku će proći ukupno 6 pilota i 9 tehničara.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Pretresi i hapšenja na području Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Zvornika Pretresi i hapšenja na području Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Zvornika
Policija se oglasila o dojavi o bombi u Gradskoj upravi Banjaluka Policija se oglasila o dojavi o bombi u Gradskoj upravi Banjaluka
Građani da ne otvaraju poruke sumnjivog sadržaja u aplikaciji "viber" Građani da ne otvaraju poruke sumnjivog sadržaja u aplikaciji "viber"
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    17h 40m
    5
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    1h 14m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    15h 15m
    6
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    20h 23m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    1h 33m
    0