МУП-у Републике Српске испоручен први хеликоптер Ансат

05.02.2021. 21:53
0
ИЗВОР: Tangosix

На свечаној церемонији одржаној 3. фебруара у Бањалуци, Министарству унутрашњих послова Републике Српске предат је руски лаки вишенамјенски двомоторни хеликоптер Ансат са припадајућом медицинском опремом, саопштено је из амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини.

Догађају су присуствовали министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, шеф представништва Републике Српске у Москви Душко Петровић и са руске стране генерални директор холдинга "Руски хеликоптери" Андреј Богински, извршни директор фабрике "Казањски хеликоптерски завод" Алексеј Белих и замјеник амбасадора Русије у БиХ Алексеј Керестеџијанц.

Како је наведено, план је да се летјелица користи у операцијама трагања и спасавања и у ту сврху је опремљена мјестом за превоз повријеђене особе, потом са двије столице за медицинске раднике, системом вјештачке вентилације плућа, теле-ЕКГ-ом и другом опремом неопходном за евакуацију пацијената са повредама различитих тежина.

Као што је Tango Six већ пренио, званична примопредаја првог Ансата Републици Српској извршена је у Русији 23. новембра 2020. а током ове и сљедеће године биће испоручена и преостала два наручена хеликоптера.

Тада је објављено да ће уз први примјерак МУП РС добити и пет сједишта а да ће хеликоптери касније бити опремљени рефлекторима, системом за "фаст ропе" десанте, дизалицом и куком ХЕСЛО (Helicopter External Sling Load Operations) операције.

Обуку ће проћи укупно 6 пилота и 9 техничара.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника
Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука
Грађани да не отварају поруке сумњивог садржаја у апликацији "вибер" Грађани да не отварају поруке сумњивог садржаја у апликацији "вибер"
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    5h 29m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    14h 21m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    8h 12m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    11h 57m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    9h 58m
    0