Muzej Hercegovine među najprestižnijim u Evropi

01.06.2021. 20:11
0
IZVOR: nezavisne.com

Muzej Hercegovine u Trebinju odnedavno je i zvanično uvršten na listu među 61 najprestižniju muzejsku ustanovu u cijeloj Evropi za 2020. godinu, prema ocjenama Evropskog foruma muzeja.

U pitanju je takmičenje u kome se bira evropski muzej godine i koju Evropski forum muzeja, prema preporukama Međunarodnog komiteta za muzeje, dodjeljuje od 1977. godine, a Muzej Hercegovine iz Trebinja je jedina ovakva ustanova koja je kandidovana iz cijele BiH.

-Iskreno, nismo očekivali da budemo najbolji pored mnogo jačih sličnih ustanova iz cijele Evrope, ali nam je svakako velika čast biti među najboljim i najprestižnijim. Našli smo se i u brošuri najboljih evropskih muzeja, u kojoj se na jednoj stranici nalaze podaci i dvije fotografije našeg muzeja, a sve to je prezentovano i na sajtu Evropskog muzejskog foruma, gdje je dostupna i naša video-prezentacija- ističe Ivana Grujić, direktorica Muzeja Hercegovine.

Ona dodaje da je ova kulturna ustanova iz Trebinja nominovana za ovako prestižno priznanje zahvaljujući radovima koje su preduzimali i na samom objektu ovog muzeja, ali i na njegovom približavanju muzejskoj publici, organizujući različite kulturne manifestacije poput izložbi, koncerata, promocija knjiga, predavanja, kao i radionica, naročito popularnih kod mlade populacije.

Da se sve radilo sistematski i da je Muzej Hercegovine pažljivo odabran za mjesto među najboljima potvrdio je i međunarodni žiri, čiji su članovi obilazili sve kandidovane muzejske ustanove i dali svoje ocjene, a u Trebinju je tim povodom boravio Finac Kimo Antila, direktor Finskog muzeja pošta.

-On nam je u posjeti bio još prije pandemije i pažljivo pregledao i upoznao se sa svim našim djelatnostima, obišavši stalne postavke, legate, prostor u dvorištu sa dvije kamene kuće i ostacima srednjovjekovnih građevina, a upoznali smo ga i sa našim radom s publikom, da bi na kraju posjete, ako mogu da budem neskromna, zaista izrazio svoje oduševljenje- dodala je Grujićeva.

Nažalost, završna konferencija ovoga procesa, koja je podrazumijevala i proglašenje pobjednika, dodjele diploma i slično nije se održala u Kardifu, prijestonici Velsa, zbog pandemije. Sve je ipak upriličeno onlajn varijantom.

Benefit je, kako kažu i u Muzeju Hercegovine, ipak postignut jer je ovaj muzej u Trebinju postao još jedna prepoznatljiva tačka za posjetioce zahvaljujući i činjenici da je ocijenjen kao mjesto sa mnogo potencijala za razvoj muzejske djelatnosti, posebno u radu sa raznovrsnom muzejskom publikom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO) Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO)
Milićki srednjoškolci pobjednici Međunarodne izložbe ideja i inovacija Milićki srednjoškolci pobjednici Međunarodne izložbe ideja i inovacija
Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO) Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO)
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    17h 46m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    18h 30m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    22h 35m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    22h 39m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    8h 6m
    0