Na radno mjesto mašinovođe prijavilo se 28 hiljada žena u Saudijskoj Arabiji

17.02.2022. 09:34
0
IZVOR: Srpska.info

Na oglas za posao mašinovođe u Saudijskoj Arabiji prijavilo se 28 hiljada žena. Ovo pokazuje koliko su žene voljne da se poveća njihova radna uloga u ovoj konzervativnoj zemlji.

Španski željeznički operater Renfe naveo je da su analiziranje akademskih postignuća i obavezno poznavanje engleskog jezika smanjili broj kandidatkinja za gotovo polovinu. Preostale prijave će biti pročitane do sredine marta.

Izabrane kandidatkinje će voziti između Meke i Medine nakon godinu dana plaćene obuke. Renfe trenutno takođe zapošljava i 30 muškaraca, a kroz obuku trenutno prolazi njih 50, prenosi Sidnej Morning Herald.

Žene is Saudijske Arabije su donedavno mogle raditi samo kao učiteljice, medicinske sestre i slično zbog strogih pravila rodne segregacije. Do 2018. godine im nije bilo dozvoljeno da voze automobil.

Učešće žena u radnoj snazi ​​gotovo se udvostručilo u posljednjih pet godina usljed težnje saudijske vlade da se poboljša razvoj ekonomije. Žene sada preuzimaju poslove koji su nekada bili “rezervisani” za muškarce, prenosi Klix.

Bez obzira na navedene pozitivne promjene, postotak žena koje rade u Saudijskoj Arabiji i dalje je bio oko polovine manji u odnosu na muškarce u trećem kvartalu protekle godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dame iz Republike Srpske koje mijenjaju svijet Dame iz Republike Srpske koje mijenjaju svijet
Žene bolje tumače emotikone u porukama Žene bolje tumače emotikone u porukama
Siti odredio cijenu za De Brujnea Siti odredio cijenu za De Brujnea
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    16h 28m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    15h 23m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    10h 11m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    11h 17m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    19h 45m
    0