Na današnji dan, 13. januar

13.01.2021. 07:06
0
IZVOR: Srna

Danas je srijeda, 13. januar, 13. dan 2021. Do kraja godine ima 352 dana.

 1806. - Rođen srpski pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, koji je ismijavao mane tadašnjeg društva, naročito pomodarstvo, pokondirenost i nadriučenost. Poslije završetka studija prava u Kežmarku u Slovačkoj radio je kao advokat u rodnom Vršcu, potom je prešao u Srbiju i postao profesor prava na liceju, prvo u Kragujevcu, pa u Beogradu. Kao načelnik Ministarstva prosvjete Srbije obavio je pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Učestvovao je u organizovanju prvog beogradskog teatra, koji je otvoren izvođenjem njegove tragedije "Smrt Stefana Dečanskog". U početku je pisao pod uticajem Lukijana Mušickog i Milovana Vidakovića, ali je "Romanom bez romana" napustio romantičarsku i avanturističku književnost. Ostala djela: komedije "Laža i paralaža", "Pokondirena tikva", "Zla žena", "Tvrdica ili Kir-Janja", "Rodoljupci", zbirka pjesama "Davorje".

1854. - Poslije britansko-kineskog rata, koji je Evropljanima omogućio prodor na Daleki istok, američki i ruski brodovi su uplovili u luku Uraga kod Eda /Tokio/, gdje je potpisan ugovor kojim je Japan otvorio vrata američkoj trgovini. U posljednje četiri godine potpisivanjem sličnih ugovora sa Rusijom, Velikom Britanijom, Holandijom i drugim zemljama Japan je stavljen u polukolonijalni položaj. Kao odgovor na invaziju stranaca pobunili su se svi slojevi društva, uz čiju pomoć je car 1867. zbacio šoguna i prenio prijestonicu iz Kjota u Edo. Zatim je carskim reformama okončan feudalni poredak i počela brza industrijalizacija Japana.

1893. - Osnovana britanska Laburistička partija, čiji je predsjednik postao škotski radnički vođa Džejms Kir Hardi.

1898. - Francuski pisac Emil Zola pod naslovom "Optužujem" objavio u listu "L'oror" otvoreno pismo predsjedniku Republike u kojem je ukazao na mahinacije najviših vojnih krugova i zatražio oslobađanje kapetana Alfreda Drajfusa, osuđenog na montiranom procesu 1894. na doživotnu robiju zbog navodnog odavanja vojnih tajni Njemačkoj. Drajfus je na obnovljenom procesu oslobođen optužbi i 1906. rehabilitovan, vraćen u vojsku i unaprijeđen u čin majora.

1906. - Umro ruski fizičar i elektroinženjer Aleksandar Stepanovič Popov, koji je pronašao i uspostavio prvu radiotelegrafsku vezu. Prije italijanskog pronalazača Giljelma Markonija napravio je prvi radio-prijemnik.

1915. - U gradu Avecano u centralnoj Italiji u toku zemljotresa poginulo 30.000 ljudi.

1935. - Na plebiscitu u oblasti Sar, kojom je na osnovu mandata Društva naroda upravljala Francuska, nadmoćna većina glasala za pripajanje Njemačkoj. Njemački nacistički vođa Adolf Hitler iskoristio je iste godine popustljivost saveznika i samovoljno odbacio sva ograničenja, uključujući zabranu naoružavanja, nametnutu poraženoj Njemačkoj u Prvom svjetskom ratu mirovnim ugovorom iz Versaja.

1941. - Umro irski pisac Džejms Džojs, jedan od najvećih u 20. vijeku, koji je eksperimentima u narativnoj tehnici i strukturi romana, primjeni toka svijesti i novatorskom odnosu prema jeziku dao nov pravac modernoj književnosti. Počeo je kao buntovnik protiv rimokatoličke vjerske zatucanosti i uskogrudosti irske sredine, a glavni grad Irske Dablin, njegovu istoriju, žitelje i topografiju učinio je središnjom temom svog djela. U najpoznatijem djelu - romanu "Uliks" - na 700 stranica opisao je jedan dablinski dan svog junaka, prema jednom književnom kritičaru - "na vješt i katkad neprimjetan način, lica i događaji paralelni su onima u Homerovoj 'Odiseji', čiji se gotovo svaki detalj može naći u 'Uliksu'". Taj humorni, vitalni i robustni roman označio je revoluciju epskog oblika i vjerovatno je uticao jače od bilo kojeg djela na razvoj književnosti 20. vijeka. Ostala djela: romani "Portret umjetnika u mladosti", "Fineganovo bdijenje", pjesme "Kamerna muzika", pripovijetke "Dablinci", drama "Izgnanici".

1942. - Ustaše iz Podravske Slatine i drugih dijelova Slavonije ubile su 13. i 14. januara godine 200 srpskih muškaraca iz sela Kometnik i susjednog zaseoka Dobrić, nedaleko od Voćina. Ovaj pokolj predstavlja jedan od prvih masovnih zločina ustaša nad cjelokupnim stanovništvom nekog sela u Slavoniji. Na licu mjesta, u selu Kometnik, ubijeno je oko 28 stanovnika, dok su ostali stanovnici deportovani van sela. Muškarci iz Kometnika i Dobrića, njih 174 iz prvog i 32 iz drugog sela, otjerani su u improvizovani zatvor u Voćinu, dok su žene sa djecom, spominje se brojka od 190, odvedene u Zdence, selo između Podravske Slatine i Našica, gdje su izolovane u privremenom logoru. U podrumu voćinskog zatvora od nedostatka vazduha ugušilo oko 25 zatočenika, dok su ostali ubijeni iz pušaka 14. januara 1942.

1945. - Crvena armija u Drugom svjetskom ratu počela veliku ofanzivu na Treći rajh, u kojoj je 180 divizija brzo probilo njemačke položaje u Poljskoj i istočnoj Pruskoj u dubini od 150 kilometara.

1963. - U vojnom udaru ubijen prvi predsjednik Togoa Silvanus Olimpio i vojska je na vlast dovela Nikolasa Granickog, koji je od 1961. bio u izbjeglištvu. Istog dana 1967. vojnim udarom bez prolivanja krvi vlast je prigrabio potpukovnik Etjen Gnasingbe Ejadema.

1972. - Vojska u Gani zbacila civilnu vladu predsjednika Edvarda Akufa Ada, a vlast je preuzeo potpukovnik Ignacijus Ačempong.

1977. - Umro francuski režiser i scenarista Anri Žorž Kluzo, čiji su filmovi prepoznatljivi po oporom realizmu. Filmovi: "Kej `Orfevr`" /nagrada "Zlatni lav"/, "Misterija `Pikaso`" /nagrada "Zlatna palma"/, "Ubica stanuje na broju 21", "Gavran", "Nadnica za strah", "Dijabolični", "Istina".

1985. - Prilikom pada voza u provaliju, oko 250 kilometara istočno od glavnog grada Etiopije Adis Abebe, poginulo 428 putnika, a 370 je povrijeđeno.

1991. - Na svjetskom prvenstvu u australijskom gradu Pert jugoslovenski vaterpolisti osvojili zlatnu medalju. Jugoslavija je prvi put postala prvak svijeta u vaterpolu u Madridu 1986.

1995. - Bivši državni sekretar SAD Džejms Bejker izjavio u američkom Kongresu da su rat u bivšoj Jugoslaviji izazvale Slovenija i Hrvatska i da u sukobima koji su uslijedili Srbi ni izdaleka nisu jedini krivci.

1997. - U centru Beograda na dočeku Nove godine prema julijanskom kalendaru, poznate kao srpska Nova godina, u organizaciji beogradskih studenata i koalicije opozicionih partija "Zajedno" okupilo se najviše ljudi na jednom mjestu u istoriji grada - procijenjeno je da je proslavi prisustvovalo između 500.000 i 700.000 Beograđana.

1998. - Pad transportnog aviona avganistanske kompanije "Arijana afgan erlajnz" u planinskoj oblasti na sjeverozapadu Pakistana nije preživio niko od 51 putnika i članova posade.

2000. - Bil Gejts, koosnivač "Majkrosofta", i zvanično najbogatiji čovjek u svijetu, prepustio je položaj izvršnog direktora Kompanije svom "broju dva" - Stivu Balmeru.

2001. - U zemljotresu u Salvadoru poginula 701 osoba, a 3.883 povrijeđene. Uništeno je 160.598 stambenih objekata, ozbiljno oštećeno ili zatrpano zemljom.

2020. - U snažnoj zimskoj oluji koja je zahvatila dijelove Avganistana i Pakistana, sa obilnim snijegom, kišom i poplavnim bujicama, poginule su najmanje 43 osobe.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan, 25. april Na današnji dan, 25. april
Na današnji dan, 24. april Na današnji dan, 24. april
Na današnji dan, 23. april Na današnji dan, 23. april
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    6h 3m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    20h 17m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    23h 56m
    5
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    18h 24m
    0
  • Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
    17h 12m
    0