Na današnji dan, 25. avgust

25.08.2019. 08:00
0
IZVOR: SRNA

Danas je nedjelja, 25. avgust, 237. dan 2019. Do kraja godine ima 128 dana.

325. – U Nikeji završen Prvi vaseljenski crkveni sabor, koji je sazvao rimski car Flavije Valerije Konstantin Veliki; na saboru je osuđena arijevska jeres, uspostavljena doktrina o “Svetom trojstvu” i reformisan Julijanski kalendar.

1270. – Umro francuski kralj Luj Deveti, koji je tokom vladavine od 1226. ojačao do tada slabu kraljevsku vlast i predvodio Šesti i Sedmi krstaški rat.

1530. – Rođen ruski car Ivan Četvrti Vasiljevič, nazvan Ivan Grozni, prvi ruski car, koji je radi stvaranja jake centralizovane države jačao carsko samodržavlje i suzbijao samovolju boljara. Reforme je sprovodio grubo, zbog čega je dobio nadimak “Grozni”. Podigao je 1553. prvu štampariju u Rusiji, a 1584. je radi jačanja trgovine sa zapadnom Evropom izgradio grad Arhangelsk na ušću Sjeverne Dvine u Bijelo more. Potukao je Mongole i osvojio Kazan 1552. i Astrahan 1556, tako da je Rusija ovladala cijelim vodenim putem Volge, a potom je pripojio Sibir.

1718. – Francuski iseljenici u Americi u Luizijani osnovali grad Nju Orleans, nazvan tako u čast francuskog vojvode od Orleana.

1744. – Rođen njemački pisac, istoričar, filozof i protestantski teolog Johan Gotfrid fon Herder, koji je djelom “Ideje o filozofiji istorije čovječanstva” znatno uticao na mladog Johana Volfganga Getea, književni pokret “šturm und drang” i njemački romantizam. Kao filozof je pokušao da izmiri materijalizam Baruha de Spinoze s idealizmom Gotfrida Vilhelma Lajbnica i bio protivnik formalizma Imanuela Kanta. Jedno od njegovih glavnih djela je zbirka narodnih pjesama “Glasovi naroda u pjesmama” u kojoj su i četiri srpske pjesme, uključujući “Hasanginicu” u Geteovom prevodu.

1776. – Umro škotski filozof, ekonomista i istoričar Dejvid Hjum, koji je kritikom vjerodostojnosti metafizike, odnosno preispitivanjem principa kauzaliteta, uzdigao empirističko filozofsko mišljenje u Engleskoj. Podstakao je kritičku filozofiju Imanuela Kanta i znatno uticao na pozitivizam i logičko-empirističku filozofiju. Prethodnik je klasičnih engleskih ekonomista i tvorac kvantitativne teorije novca. Djela: “Rasprava o ljudskoj prirodi”, “Moralni, politički i literarni ogledi”, “Filozofski ogled o ljudskom razumu”, “Političke rasprave”, “Istraživanje principa morala”, “Istorija Engleske”, “Moj život”.

1819. – Rođen američki detektiv škotskog porijekla Alen Pinkerton, koji je 1850. osnovao Nacionalnu detektivsku organizaciju “Pinkerton”.

1822. – Umro engleski astronom njemačkog porjekla Vilijam Heršel, koji je 1781. otkrio planetu Uran, što mu je donijelo članstvo, a potom i položaj predsjednika u Londonskom kraljevskom društvu. Otkrio je i dva od pet Uranovih satelita i dva Saturnova satelita. Osmatranjem maglina, dvojnih i mnogostrukih zvijezda i proučavanjem Sunčevog sistema i galaksije Mliječni put zaslužio je naziv tvorca zvjezdane /stelarne/ astronomije.

1825. – Urugvaj objavio nezavisnost od Španije.

1839. – U Užicu osnovana gimnazija, među najstarijim u Srbiji, tako da je ovaj grad postao jedan od najznačajnijih kulturnih centara zapadne Srbije. Učenici te gimnazije bili su prvaci socijalističkog pokreta u Srbiji krajem 19. i početkom 20. vijeka Radovan Dragović, Dimitrije Tucović i Dušan Popović, istaknuti profesori, naučnici, filozofi, političari – poput Ljubomira Stojanovića, Božidara Kneževića, Ljubomira Davidovića, Dragiše M. Đurića, Milana Predića.

1841. – Rođen švajcarski hirurg Emil Teodor Koher, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1909. Ispitivao je funkciju štitne žlijezde i znatno doprinio razvoju savremene hirurgije.

1842. – U Kragujevcu ustavobranitelji, na čelu sa Tomom Vučićem – Perišićem, podigli bunu seljaka nezadovoljnih povećanjem poreza i oborili s prijestola kneza Mihaila Obrenovića, poslije čega je Vučić u Beogradu, kao “predvoditelj naroda”, za kneza proglasio Aleksandra Karađorđevića.

1867. – Umro engleski fizičar i hemičar Majkl Faradej, koji je 1831. otkrio zakon elektromagnetske indukcije, što je naučni osnov elektrotehnike, a 1833. dva osnovna zakona elektrolize – osnov elektrohemije i učenja o elektricitetu s gledišta korpuskularne strukture. Otkrio je i vezu magnetnog polja i svjetlosti, utemeljio učenje o fizičkom polju, unapredio hemiju i optiku. Njegovim imenom je nazvana mjerna jedinica za električnu kapacitivnost – Farad /oznaka F/ – i više efekata i uređaja: “Faradejev tamni prostor”, “Faradejev efekat”, “Faradejev cilindar”, “Faradejev broj”. Nije bio matematičar, pa je njegove ideje i pronalaske matematički formulisao i razradio engleski teorijski fizičar Džejms Klerk Maksvel. Djela: “Eksperimentalna istraživanja u elektricitetu”, “Eksperimentalna istraživanja u hemiji i fizici”, “O raznim silama u prirodi”, “Predavanja o hemijskoj istoriji jedne svijeće”.

1875. – Kapetan Metju Veb postao prvi čovjek koji je preplivao kanal La Manš.

1900. – Umro njemački filozof poljskog porijekla Fridrih Vilhelm Niče, koji je bio zaokupljen temama smrti Boga /i idejom natčovjeka/, voljom za moć i večnim vraćanjem. Optuživan je da je stvorio ideološku potku nacizma, ali je to krajnje proizvoljno tumačenje ozbiljna filozofska misao odavno odbacila. U početku je na njega snažno uticao Artur Šopenhauer, kad je nastao spis “Rođenje tragedije iz duha muzike”, ali je kasnije, suprotno Šopenhaueru, razvio ideju o potvrđivanju života. Ostala djela: “Tako je govorio Zaratustra”, “Volja za moć”, “S one strane dobra i zla”, “Sumrak idola”, “Ljudsko, odveć ljudsko”, “Genealogija morala”, “Eče homo”, “Radosna nauka”, “Nesavremena razmatranja”.

1912. – Rođen njemački državnik Erih Honeker, od 1976. do 1989. predsjednik Njemačke Demokratske Republike, kad je oboren s vlasti na talasu masovnih antirežimskih protesta. Kao člana Komunističke partije Njemačke, nacisti su ga uhapsili 1935. i u koncentracionim logorima je bio do 1945. U Politbiro vladajuće istočnonjemačke Jedinstvene socijalističke partije Njemačke /komunisti/ je izabran 1958, prvi sekretar je postao 1971, a generalni sekretar 1976. Umro je 1994. u izbjeglištvu u Čileu.

1921. – SAD potpisale s poraženom Njemačkom mirovni ugovor, čime je formalno okončano ratno stanje dvije države u Prvom svjetskom rata.

1930. – Rođen škotski filmski glumac Šon Koneri, koji se proslavio glumeći u vrijeme hladnog rata britanskog tajnog agenta Džejmsa Bonda, lik iz priča engleskog pisca Jana Fleminga. Kasnije je igrao u ambicioznijim ostvarenjima, u kojima je potpunije izrazio sposobnost snažnog i temperamentnog tumačenja impulsivnih karaktrera. Filmovi: “Dr No”, “Goldfinger”, “Operacija grom”, “Iz Rusije, s ljubavlju”, “Dijamanti su vječni”, “Zavjerenici”, “Brdo izgubljenih”, “Zardoz”, “Ime Ruže”, “Nikad ne reci nikad”, “Pravedni cilj”.

1940. – Britansko ratno vazduhoplovstvo u Drugom svjetskom ratu bacilo prve bombe na Berlin.

1944. – Savezničke snage oslobodile Pariz u Drugom svjetskom ratu.

1961. – Predsjednik Brazila Žanio Kvardos poslije samo sedam mjeseci na tom položaju neočekivano podnio ostavku, navodeći kao razlog neidentifikovane “okultne snage”.

1964. – Kenet Kaunda postao prvi predsjednik Zambije.

1965. – Snježna lavina sručila se s glečera u švajcarskim Alpima i zatrpala 108 ljudi.

1972. – Kina prvi put upotrijebila veto u Savjetu bezbednosti UN i usprotivila se prijemu Bangladeša u svjetsku organizaciju.

1988. – Iran i Irak u Ženevi počeli pregovore bez posrednika o okončanju osmogodišnjeg rata dvije susjednie zemlje.

1989. – Poslije 12 godina i šest milijardi pređenih kilometara, američki vasionski brod bez ljudske posade “Vojadžer 2” dospio do planete Neptun i njenog satelita Triton i poslao na Zemlju snimke tih nebeskih tijela.

1990. – Savjet bezbjednosti UN odobrio vojnu akciju protiv Iraka zbog napada te zemlje na susjedni Kuvajt.

2008. – U depou Arhiva Srbije pronađena arhivska građa, decenijama neobrađena i nepoznata istoričarima, koja otkriva nove pojedinosti od značaja za proučavanje istorije Srbije 19. i 20. vijeka.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan, 25. april Na današnji dan, 25. april
Na današnji dan, 24. april Na današnji dan, 24. april
Na današnji dan, 23. april Na današnji dan, 23. april
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    8h 21m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    22h 35m
    0
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    20h 42m
    0
  • Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
    19h 30m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    2h 12m
    0