Na današnji dan, 28. novembar

28.11.2021. 09:03
0
IZVOR: SRNA

Danas je nedjelja, 28. novembar, 332. dan 2021. Do kraja godine ima 33 dana.

1520. - Portugalski moreplovac Fernando Magelan uplovio u Pacifik, prošavši iz Atlantskog okeana kroz moreuz koji sada nosi njegovo ime.

1632. - Rođen francuski kompozitor, violinista, dirigent, pjevač, glumac, scenograf i plesač italijanskog porijekla Đovani Batista Lili, poznat kao Žan Batist Lili, tvorac klasične francuske opere, s baletima, horovima, arijama i scenskim efektima. U saradnji s francuskim komediografom Žanom Molijerom stvorio je novu dramsko-muzičku vrstu komedije: balet-komediju s pjevanjem i plesom. Pripisuje mu se prva upotreba palice za dirigovanje. Dok je početkom 1687. dirigovao "Te deum" za oporavak od bolesti kralja Luja Četrnaestog, ozlijedio se dugim dirigentskim štapom i rana se pretvorila u smrtonosnu gangrenu. Djela: opere "Tezej", "Persej", "Kadmis i Hermiona", "Alsesta", "Psiha", "Amadis od Galije", "Armida", "Asis i Galateja", "Prozefina", "Feton", komedije-baleti "Ženidba na silu", "Žorž Dandin", "Gospodin od Pursonjaka", "Građanin-plemić", crkvene kompozicije "Te deum", "De profundis", "Mizerere".

1757. - Rođen engleski slikar, bakrorezac i pisac Vilijam Blejk, čija je poezija mistična i apokaliptična. U slikarstvu je isprva kopirao radove Mikelanđela Buonarotija, Santija Rafaela i Albrehta Direra. Kasnije je ilustrovao starozavjetnu "Knjigu o Jovu" i djela Džona Miltona, a najuspješnije "Božanstvenu komediju" Dantea Aligijerija. Pisao je velike religiozne i filozofske poeme, ali je literarnu slavu stekao lakim i neposrednim lirskim pjesmama - kao što su "Pjesme iskustva" i "Pjesme nevinosti".

1820. - Rođen njemački filozof Fridrih Engels, jedan od osnivača naučnog socijalizma i najbliži saradnik Karla Marksa. Potiče iz porodice koja je posjedovala fabrike u Njemačkoj i Engleskoj. Osnovne postavke materijalističkog poimanja svijeta izložio je u "Anti-Diringu". U saradnji sa Marksom napisao je "Njemačku ideologiju" i "Manifest komunističke partije" i organizovao Prvu internacionalu - međunarodno udruženje radnika, osnovano 1864. Poslije Marksove smrti 1883. nastavio je rad u Drugoj internacionali, osnovanoj 1889. i napisao "Porijeklo porodice, privatne svojine i države" i "Ludvig Fojerbah i kraj njemačke klasične filozofije". Posljednje godine života posvetio je redigovanju drugog i trećeg toma Marksovog "Kapitala". Ostala djela: "Skica za kritiku nacionalne ekonomije", "Položaj radničke klase u Engleskoj", "Sveta porodica ili kritika kritičke kritike protiv Bruna Bauera i kompanije".

1821. - Panama proglasila nezavisnost od Španije i pridružila se Kolumbiji.

1829. - Rođen ruski klavirski virtuoz i kompozitor Anton Grigorjevič Rubinštajn, osnivač Konzervatorijuma u Petrogradu. Pripadao je tzv. kosmopolitskom pravcu, nasuprot "Velikoj petorici". Komponovao je opere, klavirske kompozicije, solo pjesme.

1878. - Umro srpski pisac i slikar Đura Jakšić, najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. vijeka. Pisao je rodoljubive, satirične i socijalne lirske i epske pjesme. Slikarstvo je učio u Segedinu, Temišvaru, Pešti, Velikom Bečkereku /Zrenjanin/, Beču i Minhenu. Potom je bio učitelj u mnogim mjestima u Srbiji i predavao crtanje u Kragujevcu, Požarevcu i Jagodini. Strastan, plahovite mašte i plamenih emocija, buntovan i slobodoljubiv, pisao je s romantičarskim patosom pjesme o slobodi i stihovane lirske ispovijesti. Pjesme "Na Liparu", "Ponoć", "Mila", "Padajte, braćo", "Otadžbina", "Ja sam stena", "Noć u Gornjaku" spadaju u vrh srpske romantičarske poezije. Napisao je i drame u stihovima "Seoba Srbalja", "Jelisaveta, knjeginja crnogorska" i "Stanoje Glavaš" i oko 40 pripovijedaka.

1881. - Rođen austrijski pisac Štefan Cvajg, koji je, pod uticajem bečkog impresionizma, psihoanalize Sigmunda Frojda i humanističke evropske tradicije, u ranim djelima bio zaokupljen lavirintima ljudske psihe. Kasnije je znatnu popularnost stekao romansiranim biografijama i esejističkim studijama o značajnim ličnostima istorije i literature. Pred nacistima je 1938. emigrirao u SAD, a 1942. je u Brazilu izvršio samoubistvo, zahvaćen unutrašnjom krizom i slomljen nasističkim varvarstvom. Djela: pripovijetke "Pometenost osjećanja", "Amok", "Prvi doživljaj", romansirane biografije "Žozef Fuše", "Marija Antoaneta", "Trijumf i tragika Erazma Roterdamskog", "Marija Stjuart", studije "Tri majstora" /Balzak, Dikens, Dostojevski/, "Borba s demonom" /Helderlin, Klajst, Niče/, "Tri pjesnika svoga života" /Kazanova, Stendal, Tolstoj/, "Jučerašnji svijet" /melanholična slika evropske kulture na umoru/.

1905. - Irski nacionalista Artur Grifit u Dablinu osnovao partiju "Šin Fejn", čiji je glavni zadatak bila borba za osamostaljenje Irske od Velike Britanije.

1907. - Rođen italijanski pisac Alberto Pinkerle, poznat kao Alberto Moravija, koji je stekao svjetsku slavu djelima o moralnom raslojavanju italijanske buržoazije. Pisao je romane, pozorišne komade, kratke priče, eseje, putopise, kritiku - filmsku i pozorišnu. Djela: romani "Ravnodušni ljudi", "Prezir", "Rimljanka", "Dosada", "Konformist", "Ćoćara", "Ja i on", "Pažnja", "Unutrašnji život", "Godina 1934"; pripovijetke: "Rimske priče", "Automat", "Drugi život".

1909. - Rođen jugoslovenski revolucionar i političar srpskog porijekla Aleksandar Marko Ranković, potpredsjednik SFRJ i član najužeg rukovodstva vladajućeg Saveza komunista Jugoslavije do smjenjivanja sa svih funkcija 1966. Poslije zavođenja Šestojanuarske diktature 1929. osuđen je na šest godina robije zbog ilegalne komunističke aktivnosti, a 1940. je postao član Politbiroa Komunističke partije Jugoslavije. U Drugom svjetskom ratu je rukovodio pripremama za ustanak protiv okupatorske njemačke vojske i nacistička policija Gestapo ga je uhapsila u Beogradu krajem jula 1941. Poslije hapšenja je zvjerski mučen i potom prebačen u bolnicu radi liječenja, gdje je držan pod stražom, ali je oslobođen smjelom akcijom beogradskih skojevaca. Kao organizacioni sekretar KPJ i član Vrhovnog štaba partizanskih jedinica osnovao je 1944. službu bezbjednosti pod nazivom Odjeljenje za zaštitu naroda /OZNA/. Poslije rata je bio ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik savezne vlade. Na Četvrtom plenumu Centralnog komiteta SKJ 1966. na Brionima jugoslovenski predsjednik Josip Broz ga je optužio za zloupotrebe Službe državne bezbjednosti i "grupašku i antipartijsku djelatnost", poslije čega je smijenjen sa svih funkcija.

1919. - Nensi Estor kao prva žena izabrana u britanski parlament.

1941. - Crvena armija u Drugom svjetskom ratu izbacila trupe nacističke Njemačke iz Rostova.

1942. - U požaru koji je uništio jedan noćni klub u američkom gradu Boston život izgubilo skoro 500 ljudi.

1943. - U Teheranu u Drugom svjetskom ratu, na prvom zajedničkom sastanku, sovjetski lider Staljin, predsjednik SAD Frenklin Ruzvelt i britanski premijer Vinston Čerčil razmatrali otvaranje drugog fronta u Evropi, operacije na istočnom frontu, poslijeratno uređenje Evrope i pitanje Jugoslavije. Dogovoreno je da se Jugoslavija obnovi "u potpunom teritorijalnom integritetu i nezavisnosti, s tim što će se pitanje njenih zapadnih granica riješiti poslije rata".

1945. - Umro američki teniser i političar Dvajt Dejvis, koji je 1900. osnovao tenisko takmičenje nacija "Dejvis kup". Bio je i američki ministar rata od 1925. do 1929. i generalni guverner SAD na Filipinima od 1929. do 1932.

1950. - U Beogradu osnovan Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

1954. - Umro italijanski nuklearni fizičar Enriko Fermi, koji je prvi bombardovao uran neutronima, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1938. Zasnovao je teoriju kretanja neutrona, a u Drugom svjetskom ratu je u SAD, gdje je 1938. emigrirao iz fašističke Italije, na Čikaškom univerzitetu rukovodio gradnjom prvog nuklearnog reaktora. Njegovim imenom nazvano je više pojmova u nuklearnoj fizici: "Fermijevo pravilo selekcije", "Fermijev model gasa", "Fermijeva 'starost' neutrona", "fermi" kao jedinica za dužinu.

1960. - Mauritanija postala nezavisna islamska republika.

1971. - Jordanskog premijera Vasfija Tela u Kairu, gdje je doputovao radi učešća na Arapskoj konferenciji, ubili pripadnici palestinske terorističke organizacije "Crni septembar".

1975. - Postavljeni posljednji metri pruge Beograd - Bar. Više od sto godina ona je bila u strateškom, ekonomskom i graditeljskom programu Srbije i Crne Gore, ali je gradnja počela 1952, a radovi su intenzivirani tek 1968. Više od 27 odsto pruge prolazi kroz tunele i ide preko vijadukata i mostova. Pruga koja ima 254 tunela i 234 mosta većim dijelom /301 kilometar/ prolazi kroz Srbiju, a 175 kilometara kroz Crnu Goru.

1975. - Fretilin /Revolucionarni front za nezavisnost Istočnog Timora/ jednostrano proglasio nezavisnost te bivše portugalske kolonije, koju je okupirala Indonezija, i osnivanje Demokratske Republike Istočni Timor.

1979. - Novozelandski avion "DC-10" udario u planinu Erebus na Antarktiku, što nije preživio niko od 257 putnika i članova posade.

1987. - Prilikom pada južnoafričkog aviona "boing 747" u Indijski okean blizu Mauricijusa poginulo svih 160 putnika i članova posade.

1989. - Indijski premijer Radživ Gandi dao ostavku poslije poraza na izborima.

1990. - Singapurski premijer Li Kuan Ju sišao sa vlasti poslije 31 godine.

1994. - Norvežani na referendumu odbili da se priključe Evropskoj uniji.

2000. - Holandski parlament legalizovao eutanaziju, a Holandija je tako postala prva zemlja na svijetu u kojoj ubistvo zbog milosrđa nije protivzakonito.

2001. - Sporazum o uspostavljanju Međunarodnog savjeta za saradnju BiH i SRJ stupio na snagu.

2001. - Predstavnici hrvatske Ambasade u Vašingtonu preuzeli zvanično originalnu Zbirku i arhiv Muzeja ustaškog logora "Jasenovac" koja je, zapakovana u nekoliko metalnih kutija, avionom iz Njujorka prevezena u Zagreb.

2009. - Umro Milan Bulajić, diplomata i publicista, osnivač i direktor Muzeja žrtava genocida, osnivač i predsjednik Fonda za istraživanje genocida

2010. - Listovi "Njujork tajms", "Gardijan", "Mond", "Špigel" i "El Pais" objavili su na svojim internet sajtovima hiljade povjerljivih dokumenata američkih tajnih službi, pisanih izrazito "nediplomatskim jezikom" iz kojih se vide stavovi Vašingtona o brojnim svjetskim liderima, što je izazvalo oštro reagovanje Bijele kuće i Pentagona i širom svijeta. Tekstovi su preneseni sa internet sajta "Vikiliks" čiji je osnivač australijski državljanin Džulijan Asanž.

2011. - U Zagrebu umro Ante Marković, posljednji premijer SFRJ, od marta 1989. do 19. decembra 1991. Pred rat poznat po ekonomskim reformama.

2014. - U napadu bombaša samoubica na veliku džamiju u nigerijskom gradu Kano poginulo je 64 ljudi, a ranjeno 126. Odgovornost za napad preuzeo je "Boko haram" u čijim je nasilnim akcijama od početka godine ubijeno više od 2.000 ljudi.

2015. - Istaknuti turski advokat i borac za ljudska prava Tahir Elči koji je optužen za podržavanje kurdskih pobunjenika, ubijen je na jugoistoku Turske dok je davao izjavu medijima.

2016. - Umro Mark Tajmanov, ruski šahovski velemajstor, olimpijski šampion, teoretičar šaha i pijanista

 

 

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan, 26. april Na današnji dan, 26. april
Na današnji dan, 25. april Na današnji dan, 25. april
Na današnji dan, 24. april Na današnji dan, 24. april
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    3h 6m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    10h 12m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    8h 39m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    4h 21m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    10h 31m
    0