Na današnji dan, 6. avgust

06.08.2019. 08:00
0
IZVOR: SRNA

Danas je utorak, 6. avgust, 218. dan 2019. Do kraja godine ima 147 dana.

1796. – U Cetinju je Skupština crnogorskih starješina izglasala “Stegu”, prvi pisani zakonski akt u Crnoj Gori kojim je izražen opštecrnogorski karakter oslobodilačke borbe protiv Turaka. Uskoro je formiran i centralni organ vlasti – Praviteljstvo suda crnogorskog i brdskog i izglasan prvi crnogorski zakon koji je, zajedno sa “Stegom”, činio političku platformu za stvaranje crnogorske države.

1807. – Dositej Obradović je u Prvom srpskom ustanku iz Zemuna došao u Beograd poslije putovanja u Beč, Pariz, London i Rusiju. Mnogo Beograđana sišlo je na pristanište, a gradski topovi objavili su dolazak Dositeja, koji je ubrzo otpočeo veliki prosvetiteljski posao u oslobođenoj Srbiji.

1860. – Rođen je srpski političar i filolog Ljubomir Stojanović, sekretar Srpske kraljevske akademije, koji je 1921. s Jašom Prodanovićem osnovao Republikansku stranku i bio njen prvi predsjednik. Prethodno je kao pripadnik Samostalne demokratske stranke više puta bio ministar prosvete i jednom premijer. Djela: monografija “Život i rad Vuka Stefanovića Karadžića”, stari srpski pisani spomenici “Miroslavljevo jevanđelje”, “Stari srpski natpisi i zapisi” (šest knjiga), stari letopisi, dela Vuka Karadžića, uključujući “Vukovu prepisku”, udžbenici gramatike, studije o starim srpskim štamparijama, o srpskim crkvama u 15. i 16. vijeku, o arhiepiskopu Danilu.

1881. – Rođen je Aleksandar Fleming, engleski bakteriolog i profesor Londonskog univerziteta. Godine 1928. Fleming je otkrio da gljivice plesni sprečavaju rast i razvoj nekih mikroorganizama. Ovo otkriće nazvao je Penicilium Notatum. Međutim, tek četrdesetih godina ovog vijeka, penicilin je, zaslugom nastavljača Flemingovog učenja, prvi put upotrebljen kao antibiotik u liječenju nekih bolesti. Za otkriće penicilina Fleming je 1945. godine dobio Nobelovu nagradu.

1890. – U zatvoru “Auburn” u Njujorku, izvršeno je prvo pogubljenje na električnoj stolici. Pogubljen je William Kemmler, koji je osuđen za ubistvo svoje ljubavnice Matilde Ziegler. Pogubljenje električnom strujom kao oblik pogubljenja ideja je stomatologa Dr Alberta Southwicka iz 1881. godine, a prvu električnu stolicu konstruisao je električar zatvora “Auburn”, Edwin R. Davis.

1897. – Rođen je slikar Milo Milunović, profesor Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu i član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Slikarstvo je učio u Firenci kod čuvenog Đakometija. Poslije Prvog svjetskog rata, desetak godina živio je u Parizu, gdje je izlagao samostalno i na zajedničkim izložbama. U Beograd se vratio 1932. godine. Njegov slikarski opus obuhvata mrtvu prirodu, predjele, kompozicije i portrete. Takođe je radio i monumentalne freske i mozaike. Karakteriše ga arhitektonska jasnoća kompozicije i forme, kao i prefinjen kolorizam. Milo Milunović umro je 1967. godine.

1903. – Rudari Senjskog okruga organizovali su štrajk rudara u Srbiji. U znak sjećanja na taj dan, danas je Dan rudara Srbije.

1945. – Nad pučinom Pacifika letjele su tri američke tvrđave tipa B-29. Cilj leta bio je japanska pomorska baza Hirošima. Sa bombarderom “Strejt Fles” prvi je na Hirošimu stigao major Klod Izerli. Za njim je doletio pukovnik Tibets na bombarderu “Enoca Gej” koji je montirao upaljač na atomsku bombu. Bomba je bačena u 8 časova i 16 minuta. Grad je bio potpuno razoren, stradale su desetine hiljada ljudi, a od posljedica atomskog zračenja ljudi su umirali od leukemije i na potomstvu ozračenih roditelja došlo je do genetskih patoloških promjena. Tri dana kasnije, druga američka atomska bomba bačena je na grad Nagasaki.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan, 19. septembar Na današnji dan, 19. septembar
Na današnji dan, 18. septembar Na današnji dan, 18. septembar
Na današnji dan, 17. septembar Na današnji dan, 17. septembar
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 23m
    0
  • Slani mafini
    13h 44m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 39m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 33m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 2m
    3