На данашњи дан, 6. август

06.08.2019. 08:00
0
ИЗВОР: СРНА

Данас је уторак, 6. август, 218. дан 2019. До краја године има 147 дана.

1796. – У Цетињу је Скупштина црногорских старјешина изгласала “Стегу”, први писани законски акт у Црној Гори којим је изражен општецрногорски карактер ослободилачке борбе против Турака. Ускоро је формиран и централни орган власти – Правитељство суда црногорског и брдског и изгласан први црногорски закон који је, заједно са “Стегом”, чинио политичку платформу за стварање црногорске државе.

1807. – Доситеј Обрадовић је у Првом српском устанку из Земуна дошао у Београд послије путовања у Беч, Париз, Лондон и Русију. Много Београђана сишло је на пристаниште, а градски топови објавили су долазак Доситеја, који је убрзо отпочео велики просветитељски посао у ослобођеној Србији.

1860. – Рођен је српски политичар и филолог Љубомир Стојановић, секретар Српске краљевске академије, који је 1921. с Јашом Продановићем основао Републиканску странку и био њен први предсједник. Претходно је као припадник Самосталне демократске странке више пута био министар просвете и једном премијер. Дјела: монографија “Живот и рад Вука Стефановића Караџића”, стари српски писани споменици “Мирослављево јеванђеље”, “Стари српски натписи и записи” (шест књига), стари летописи, дела Вука Караџића, укључујући “Вукову преписку”, уџбеници граматике, студије о старим српским штампаријама, о српским црквама у 15. и 16. вијеку, о архиепископу Данилу.

1881. – Рођен је Александар Флеминг, енглески бактериолог и професор Лондонског универзитета. Године 1928. Флеминг је открио да гљивице плесни спречавају раст и развој неких микроорганизама. Ово откриће назвао је Пеницилиум Нотатум. Међутим, тек четрдесетих година овог вијека, пеницилин је, заслугом настављача Флеминговог учења, први пут употребљен као антибиотик у лијечењу неких болести. За откриће пеницилина Флеминг је 1945. године добио Нобелову награду.

1890. – У затвору “Аубурн” у Њујорку, извршено је прво погубљење на електричној столици. Погубљен је Wиллиам Кеммлер, који је осуђен за убиство своје љубавнице Матилде Зиеглер. Погубљење електричном струјом као облик погубљења идеја је стоматолога Др Алберта Соутхwицка из 1881. године, а прву електричну столицу конструисао је електричар затвора “Аубурн”, Едwин Р. Давис.

1897. – Рођен је сликар Мило Милуновић, професор Академије ликовних умјетности у Београду и члан Српске академије наука и умјетности. Сликарство је учио у Фиренци код чувеног Ђакометија. Послије Првог свјетског рата, десетак година живио је у Паризу, гдје је излагао самостално и на заједничким изложбама. У Београд се вратио 1932. године. Његов сликарски опус обухвата мртву природу, предјеле, композиције и портрете. Такође је радио и монументалне фреске и мозаике. Карактерише га архитектонска јасноћа композиције и форме, као и префињен колоризам. Мило Милуновић умро је 1967. године.

1903. – Рудари Сењског округа организовали су штрајк рудара у Србији. У знак сјећања на тај дан, данас је Дан рудара Србије.

1945. – Над пучином Пацифика летјеле су три америчке тврђаве типа Б-29. Циљ лета био је јапанска поморска база Хирошима. Са бомбардером “Стрејт Флес” први је на Хирошиму стигао мајор Клод Изерли. За њим је долетио пуковник Тибетс на бомбардеру “Еноца Геј” који је монтирао упаљач на атомску бомбу. Бомба је бачена у 8 часова и 16 минута. Град је био потпуно разорен, страдале су десетине хиљада људи, а од посљедица атомског зрачења људи су умирали од леукемије и на потомству озрачених родитеља дошло је до генетских патолошких промјена. Три дана касније, друга америчка атомска бомба бачена је на град Нагасаки.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан, 19. септембар На данашњи дан, 19. септембар
На данашњи дан, 18. септембар На данашњи дан, 18. септембар
На данашњи дан, 17. септембар На данашњи дан, 17. септембар
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 24m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 19m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    8h 13m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 22m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 32m
    0