Na današnji dan, 7. avgust

07.08.2022. 09:00
0
IZVOR: srna.rs

Danas je nedjelja, 7. avgust, 219. dan 2022. Do kraja godine ima 146 dana.

1830. - Francuska skupština je za kralja Francuske izabrala Luja Filipa, poslije pada Šarla Desetog Burbonskog u Julskoj revoluciji. Novi monarh je postao poznat kao "kralj građanin".

1834. - Umro francuski pronalazač Žozef Mari Žakar, koji je 1801. izumio mehanički tkački razboj, nazvan njemu u čast "Žakarova mašina".

1858. - Kraljica Viktorija Prva Aleksandrina izabrala Otavu za prijestonicu britanskog dominiona Kanada.

1859. - Rođen srpski glumac, reditelj i pisac pozorišnih komada, humorističkih feljtona i komedija Ilija Stanojević, poznat kao Čiča-Ilija. Najpopularniji komičar svog vremena, izuzetno omiljen glumac, živog i spontanog humora i bogatog duha. Izuzev četiri godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, cijelu karijeru proveo je u Narodnom pozorištu u Beogradu. Napisao je lakrdiju s pjevanjem "Dorćolska posla", a s Jankom Veselinovićem komediju s pjevanjem "Potera". Ostavio snažan pečat među beogradskim boemima koji su se okupljali u Skadarliji. Publiku je posebno oduševljavao ulogama Papa-Naska ("Dorćolska posla"), Kir Janje u istoimenoj komediji, Vula Pupavca u "Podvali", Kalče u "Ivkovoj slavi", Srete čizmara u "Zloj ženi", Štancike u "Izbiračici", Falstafa u "Veselim ženama", Tkača Cedulje u "Snu letnje noći", Polonija u "Hamletu", Kasija u "Juliju Cezaru", ulogama u "Uobraženom bolesniku" i "Građaninu kao plemiću".

1876. - Rođena holandska igračica Margareta Gertruda Zele, poznata kao Mata Hari - prema imenu koje je prije Prvog svjetskog rata uzela dok je živjela na Javi, tada pod kolonijalnom vlašću Holandije. Pod izgovorom da je njemačka špijunka strijeljana je u blizini Pariza u oktobru 1917.

1895. - Otvorena prva međunarodna izložba moderne umjetnosti u Veneciji, koja se od tada održava svake druge godine.

1900. - Umro njemački revolucionar Vilhelm Libkneht, jedan od osnivača Druge internacionale 1889. Učestvovao je u revoluciji 1848. i 1849. u Njemačkoj, potom je emigrirao i u Londonu je godinama sarađivao s Karlom Marksom. Sedam godina po povratku u otadžbinu osnovao je Socijaldemokratsku partiju Njemačke, a od 1874. nekoliko puta je biran u Rajhstag.

1912. - Rusija i Japan su potpisali sporazum o podjeli interesnih sfera u Mongoliji i Mandžuriji.

1938. - Umro ruski pozorišni glumac, teatrolog i reditelj Konstantin Sergejevič Stanislavski, osnivač Hudožestvenog teatra u Moskvi 1898, čiji je umjetnički rukovodilac i ideolog bio do kraja života. U režiji i glumi do savršenstva je razvio pozorišni realizam. Osnovni princip njegove teorije jeste da glumac uvijek mora istinski da proživljava ulogu. Njegova teorija, poznata kao "sistem Stanislavskog", imala je ogroman uticaj - i sada ima veliki broj privrženika među pozorišnim umjetnicima. Djela: "Moj život u umjetnosti", "Glumčev rad nad sobom".

1942. - Počelo iskrcavanje američkih pomorsko-desantnih snaga na ostrvo Gvadalkanal u grupi Solomonskih ostrva, čime je označen početak ofanzivnih dejstava saveznika na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu. Japanci su na Gvadalkanalu izgradili vazdušno uporište radi napada na američke konvoje koji su plovili prema Australiji. Već prvog dana je zauzet je glavni cilj - Hendersonov aerodrom, ali je uslijedio iznenadni japanski protivnapad, tako da je prava bitka za Solomonska ostrva tek počinjala, pa su Amerikanci potpuno ovladali Solomonskim ostrvima tek u februaru 1943.

1945. - SSSR u Drugom svjetskom ratu objavio rat Japanu u skladu sa zaključcima vođstva antihitlerovske koalicije. Sovjetske jedinice s milion i po vojnika, 5.556 tenkova i 3.466 aviona su sa tri strane prodrle u Mandžuriju. Za kratko vrijeme japanska kvantunška armija je poražena i 21. avgusta je prisiljena da prekine borbu. Poslije samo sedmice dana Japan je kapitulirao. U tom kratkom ratu Japanci imali 60.000 poginulih i skoro 600.000 zarobljenih.

1957. - Umro američki filmski glumac Oliver Norvel Hardi, simpatični "debeljko", čiji neponovljivi gegovi u paru sa Stenom Lorelom i sada zasmijavaju publiku širom svijeta. Filmovi: "Mi iz Oksforda", "Dva dobra drugara", "Fra Dijavolo", "Veliki posao", "Udri brigu na veselje", "Naša žena", "Na Divljem zapadu".

1960. - Kubanski premijer Fidel Kastro objavio odluku o nacionalizaciji svih američkih kompanija na Kubi.

1960. - Obala Slonovače proglasila nezavisnost od Francuske.

1989. - Umrla Mira Trailović, pozorišni reditelj. Godinama je bila jedna od najdominantnijih ličnosti srpskog i svjetskog teatra. Osnovala je 1956. pozorište "Atelje 212", a potom i BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival), čiji je umjetnički direktor bila od 1967. do smrti. Bila je i umjetnički direktor Međunarodnog pozorišnog festivala u francuskom gradu Nansiju 1983. i 1984. Kao reditelj predstavila je beogradskoj publici prvi put najznačajnija imena svjetske pozorišne avangarde - poput Ežena Joneska, Žan-Pol Sartra, Edvarda Olbija, Tomasa Sternsa Eliota, Stanjislava Ignacija Vitkjeviča, a na scenu je postavila i hipi-mjuzikl "Kosa".

1990. - Afrički nacionalni kongres Nelsona Mendele poslije 29 godina odustao od oružane borbe protiv vlasti bijele manjine, a zauzvrat vlada Južne Afrike prihvatila razgovore o okončanju sistema aparthejda.

1997. - Kambodžanski ministar inostranih poslova Ung Huot formalno preuzeo dužnost prvog premijera, zamijenivši zbačenog princa Norodoma Ranarita.

1998. - Od eksplozije automobila bombi, koje su u američke ambasade u Keniji i Tanzaniji podmetnuli islamski teroristi, poginulo najmanje 215 ljudi u Najrobiju i 11 u Dar es Salamu.

2000. - Glavni štab ruske vojske saopštio da su ruske snage likvidirale 160 čečenskih pobunjenika u vazdušnim i artiljerijskim napadima na istoku i jugozapadu Čečenije.

2000. - Polijetanjem aviona iz Beograda za Banjaluku nacionalna kopanija RS "Er Srpska" i Jugoslovenski aerotransport /JAT/ obnovili vazdušni saobraćaj između Republike Srpske i Jugoslavije.

2007. - Televizije u Srbiji i Republici Srpskoj prikazale snimak na kojem se vidi kako bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković izdaje naređenje o spaljivanju srpskih sela u akciji od 14. do 17. septembra 1995. godine.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan, 25. april Na današnji dan, 25. april
Na današnji dan, 24. april Na današnji dan, 24. april
Na današnji dan, 23. april Na današnji dan, 23. april
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    8h 16m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    22h 30m
    0
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    20h 37m
    0
  • Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
    19h 25m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    2h 7m
    0