Na današnji dan, 9. decembar

09.12.2023. 09:03
0
IZVOR: srna.rs

Danas je subota, 9. decembar, 343. dan 2023. Do kraja godine su 22 dana.

1594. - Rođen švedski kralj Gustav Drugi Adolf, veliki vojskovođa i vojni reformator, čija je protestantska armija u Tridesetogodišnjem ratu nanijela niz poraza rimokatoličkim snagama njemačkog cara Ferdinanda Drugog. U ratu s Rusijom postavio je granicu na Ladoškom jezeru, a poljsku armiju je potukao 1613, 1617. i 1629. i ostvario dominaciju Švedske na Baltiku. Poginuo je u novembru 1632. u bici kod Licena, u kojoj je njegova vojska potukla armiju njemačkog generala Albrehta Vencela fon Valenštajna.

1608. - Rođen engleski pisac Džon Milton, jedan od najvećih pjesnika svjetske književnosti, izuzetno obrazovan, snažna ličnost visokog morala i veliki mislilac. Poslije pogubljenja kralja Čarlsa Prvog 1649. sasvim se posvetio politici i, osim nekoliko soneta, pisao je samo prozu, raspravljajući o različitim političkim i vjerskim pitanjima. Do obnove monarhije 1660. bio je latinski sekretar Državnog savjeta. Oslijepio je 1652, a kad je monarhija obnovljena dopao je zatvora i izgubio veći dio imanja i od tada do smrti 1674. vratio se poeziji. Slijep, siromašan i razočaran spjevao je najveća djela: "Izgubljeni raj" - religiozni ep u 12 pjevanja o pobuni Satane i njegovih čuvara protiv nebeskog Samodršca, o padu Čovjeka i obećanju spasenja, "Vraćeni raj" - ep u četiri pjevanja o spasenju i Hristovoj pobjedi nad Satanom i "Samson Agonistes" - tragediju inspirisanu biblijskom pričom o Samsonu, koju je napisao po ugledu na grčke tragedije. Ostala djela: poeme "L'alegro", "Il penseroso", maskerata "Komus", elegija "Lisidas", prozna djela "Areopagitika", posvećena slobodi štampe, "Odbrana engleskog naroda" u dva toma, u kojoj je opravdavao pogubljenje Čarlsa Prvog.

1641. - Umro flamanski slikar Anton van Dajk, istaknuti predstavnik Flamanske slikarske škole, na čije je slikarstvo snažan pečat utisnuo Peter Paul Rubens, u čijem je ateljeu u mladosti radio. Potom je otišao u Italiju, pa u Francusku, u London je došao 1632. i postao dvorski slikar kralja Čarlsa Prvog Stjuarta i portretista engleskog visokog društva. Njegove religiozne kompozicije osrednje su vrijednosti, ali portrete odlikuje plemenitost izraza, suptilnost palete i ozbiljna psihološka analiza.

1824. - U peruanskom ratu za nezavisnost snage južnoameričkog revolucionara i državnika Simona Bolivara porazile su špansku armiju u bici kod Ajakuča u Peruu.

1887. - Rođen srpski revolucionar i pisac Dragojlo Dudić, organizator ustanka u Drugom svjetskom ratu u zapadnoj Srbiji 1941. protiv okupatorske vojske nacističke Njemačke. Član Komunističke partije Jugoslavije je postao 1920, poslije čega je često hapšen. Između Prvog i Drugog svjetskog rata sarađivao je u više listova i časopisa, uključujući "Radničke novine", "Rad", "Narodnu pravdu" i zbornik seljaka pisaca "Za plugom". U julu 1941. je formirao Kolubarsku partizansku četu, potom je postao komandant Valjevskog odreda, u novembru 1941. je izabran za predsjednika Glavnog Narodnooslobodilačkog odbora Srbije, a kasnije, u istom mjesecu, poginuo je u borbi protiv Nijemaca. Njegov "Dnevnik", važno svjedočanstvo o prvim mjesecima ustanka u Srbiji, objavljen je 1945.

1905. - U Francuskoj ozakonjeno odvajanje države i crkve.

1910. - Umro srpski pisac Laza Kostić, snažna i originalna pjesnička priroda, koji je u poeziju unio nove i smjele oblike i obogatio srpski književni jezik novim izrazima. Eksperimentator i krčilac novih puteva, bio je začetnik srpske avangardne lirike i napisao je nekoliko pjesama koje su najviša ostvarenja srpskog romantizma. Istakao se i prevođenjem Viljema Šekspira. Djela: lirske pjesme i balade, poetične tragedije "Maksim Crnojević", "Pera Segedinac", rasprave "Kritički uvod u opštu filozofiju", "O Jovanu Jovanoviću - Zmaju, njegovu pevanju, mišljenju i pisanju".

1916. - Rođen američki filmski glumac ruskog porijekla Išur Danijelovič, poznat kao Kirk Daglas, koji se proslavio ulogama nervoznih, ambicioznih i grubih tipova. Filmovi: "Mladić s trubom", "Spartak", "Šampion", "Staklena menadžerija", "Grad iluzija", "Žeđ za životom", "Detektivska priča".

1926. - Rođen španski borac s bikovima Luis Migel Lukas - Domingin, vjerovatno najbolji svjetski borac s bikovima u 20. vijeku. Njegova vještina inspirisala je američkog pisca Ernesta Hemingveja.

1929. - Rođen američki filmski režiser i glumac Džon Kasavetes, vodeći predstavnik "njujorške škole", nezavisne produkcije koja se kritički intoniranim filmovima suprotstavljala holivudskim standardima. Njegove filmove odlikuje psihološka produbljenost u karakterizaciji likova i visok stepen improvizatorske saradnje glumaca. Filmovi: "Zločin na ulicama", "Ubice", "Dvanaest žigosanih", "Rozmarina beba", "Furije", "Zašto ste me osudili na život", "Sjenke", "Suviše kasni bluz", "Lica", "Muževi", "Žena pod uticajem", "Glorija", "Ljubavni potok".

1941. - Kina u Drugom svjetskom ratu objavila rat Japanu, Njemačkoj i Italiji.

1961. - Afrička država Tanganjika stekla nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta, s premijerom Džulijusom Njerereom, a istog dana 1962. postala je republika.

1985. - Bivši predsjednik Argentine general Horhe Videla osuđen na doživotnu robiju zbog otmica, mučenja i ubistva oko 9.000 ljudi tokom "prljavog rata", koji su protiv gradske gerile i političkih protivnika od 1976. do 1982. vodile tri vojne hunte. Na istu kaznu je osuđen član vojne hunte admiral Emilio Masera, a Videlin nasljednik general Roberto Viola na 17 godina zatvora.

1989. - Umro srpski stručnjak za ustavno pravo, teoriju države i sociologiju Jovan Đorđević, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Od 1945. učestvovao je u pisanju jugoslovenskih ustava i zakona i bio jedan od glavnih urednika "Arhiva za pravne i društvene nauke". Djela: "Državno uređenje FNRJ", "Narodni odbori", "Ustavno pravo SFRJ", "Osnovna pitanja federalne države", "Novo ustavno pravo".

1990. - U Poljskoj prve slobodne izbore za predsjednika dobio bivši vođa sindikata "Solidarnost" Leh Valensa.

1991. - U Hagu počela konferencija o Jugoslaviji, uz učešće predsjednika Konferencije lorda Pitera Karingtona i predsjednika svih šest bivših jugoslovenskih republika. Arbitražna komisija, kojom je rukovodio francuski pravnik i političar Rober Badenter, ocijenila je da je Jugoslavija zemlja u nestajanju, procesu rastakanja i iščezavanja, ali su tu ocjenu odbacili predsjednici Srbije i Crne Gore. Skup nije riješio nijedno pitanje.

1992. - Svjetska fudbalska federacija priklonila se sankcijama protiv Savezne Republike Jugoslavije i obavijestila Fudbalski savez Jugoslavije da reprezentacija Jugoslavije neće moći da učestvuje u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo u SAD 1994.

1994. - Partija "Šin fejn", političko krilo terorističke Irske republikanske armije, prvi put poslije više od 70 godina otpočela mirovne razgovore s britanskom vladom.

1995. - Vrhovni sud Poljske potvrdio pobjedu Aleksandra Kvašnjevskog na novembarskim predsjedničkim izborima, odbacivši žalbu pristalica njegovog poraženog rivala Leha Valense.

1996. - UN odobrile primjenu dugo odgađanog sporazuma s Irakom o prodaji ograničenih količina nafte za hranu, čime se Irak vratio na svjetsko tržište nafte prvi put nakon invazije na Kuvajt 1990.

2000. - SR Jugoslavija i bivša jugoslovenska republika Slovenija uspostavile diplomatske odnose.

2012. - Umro Norman Vudlend, američki inženjer, izumitelj bar-koda.

2017. - Huan Karlos Mesa, jedan od najtraženijih trgovaca drogom za čije hapšenje su SAD ponudile nagradu od dva miliona dolara, uhapšen je u Kolumbiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na današnji dan, 27. februar Na današnji dan, 27. februar
Na današnji dan, 26. februar Na današnji dan, 26. februar
Na današnji dan, 25. februar Na današnji dan, 25. februar
Najčitanije
 • Pjesma o djevojčici Veli - cvijećem dočekala crnogorsku vojsku i zbog toga ubijena (FOTO)
  3h 9m
  1
 • Neustrašivi mašinovođa Vojin Nikitović
  11h 52m
  0
 • Katić najavio mogućnost osnivanja Doma zdravlja u Istočnoj Ilidži?
  9h 31m
  3
 • Hapšenje zbog spida u Istočnoj Ilidži
  10h 42m
  0
 • Policijska akcija u Sarajevu: Pretresi i hapšenja zbog droge, pronađeno oružje i municija
  7h 57m
  1