Na današnji dan rođen Ratko Mladić

12.03.2024. 09:15
1
IZVOR: in4s.net

General Ratko Mladić rođen je na današnji dan 1943. godine u selu Božinovići, opština Kalinovik.

Mladić, kome je danas 81. rođendan, u stabilnom je zdravstvenom stanju, bez pogoršanja u odnosu na prethodni period, rekao je za Srnu generalov sin Darko Mladić.

- Sve je manje-više isto, s tim što nema nekih novih tegoba. Trenutno nema ništa da ide na gore, posljednjih nekoliko nedelja je stabilno i može da prima posete - rekao je Darko Mladić za Srnu.

On je istakao da je juče ocu čestitao rođendan telefonom, a danas je generalu u posjeti njegova supruga Bosiljka.

 

- Majka je danas kod njega. Čuću se sa njim popodne, a i juče smo kratko porazgovarali o običnim stvarima. Pitao je kako su deca i kratko smo porazgovarali o porodici i tim životnim stvarima - rekao je generalov sin.

Ratko Mladić je od 1991. do 1995. imao važnu ulogu u ratovima u Hrvatskoj i BiH. Bio je komandant Vojske Republike Srpske.

General Mladić je 12. maja 1992. odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci, a na prijedlog nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, imenovan za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i na tom položaju je ostao do 1996.

U čin general-pukovnika unaprijeđen je 24. juna 1994. godine.

Haški tribunal ga je optužio za „ratne zločine“ u Srebrenici 1995. godine, kao i druge navodne ratne zločine između 1992. i 1995. godine.

Pod pritiskom međunarodne zajednice i Haškog tribunala general Ratko Mladić je 8. novembra 1996. godine smijenjen sa mjesta komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

General Mladić je imao status aktivnog vojnog lica i u SRJ, sve dok ukazom predsednika SRJ Vojislava Koštunice 28. februara 2001. nije penzionisan.

Penziju je primao do novembra 2005. godine kada mu je, pod pritiskom zapadnih zemalja i sve učestalijih zahtjeva Haškog tribunala za izručenjem ona ukinuta. Sva nepokretna imovina zamrznuta mu je 2006. godine.

Od 1995. godine do 2011. se nalazio u bijegu. Za to vrijeme bilo je više pokušaja hapšenja, ali svi su završeni bezuspješno.

Uhapšen je 26. maja 2011. u Lazarevu kod Zrenjanina. Njegovo hapšenje i izručenje radi suđenja za ratne zločine se često navodilo kao nužan uslov Srbiji za pomoć i saradnju od EU i SAD.

Haški tribunal 22. novembra osudio je generala Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

General Ratko Mladić nosilac je Ordena za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordena Narodne armije sa srebrnom zvijezdom, Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima i Ordena bratstva i jedinstva sa srebrnim vijencem.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Trnovo 12.03.2024. 11:06
    Srećan rodjendan Djenerale da si nam zdrav živ da te bog čuva vole te I poštuju tvoji Trnovljaci
Povezane vijesti
General Mladić i dalje lošeg stanja, jedva govori General Mladić i dalje lošeg stanja, jedva govori
Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici
Ljekari iz Srpske pregledali generala Mladića, sutra konzilijarna odluka Ljekari iz Srpske pregledali generala Mladića, sutra konzilijarna odluka
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    16h 30m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    17h 45m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    23h 36m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    22h 3m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    23h 55m
    0