На данашњи дан рођен Ратко Младић

12.03.2024. 09:15
1
ИЗВОР: in4s.net

Генерал Ратко Младић рођен је на данашњи дан 1943. године у селу Божиновићи, општина Калиновик.

Младић, коме је данас 81. рођендан, у стабилном је здравственом стању, без погоршања у односу на претходни период, рекао је за Срну генералов син Дарко Младић.

- Све је мање-више исто, с тим што нема неких нових тегоба. Тренутно нема ништа да иде на горе, посљедњих неколико недеља је стабилно и може да прима посете - рекао је Дарко Младић за Срну.

Он је истакао да је јуче оцу честитао рођендан телефоном, а данас је генералу у посјети његова супруга Босиљка.

 

- Мајка је данас код њега. Чућу се са њим поподне, а и јуче смо кратко поразговарали о обичним стварима. Питао је како су деца и кратко смо поразговарали о породици и тим животним стварима - рекао је генералов син.

Ратко Младић је од 1991. до 1995. имао важну улогу у ратовима у Хрватској и БиХ. Био је командант Војске Републике Српске.

Генерал Младић је 12. маја 1992. одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци, а на приједлог некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића, именован за команданта Главног штаба Војске Републике Српске и на том положају је остао до 1996.

У чин генерал-пуковника унапријеђен је 24. јуна 1994. године.

Хашки трибунал га је оптужио за „ратне злочине“ у Сребреници 1995. године, као и друге наводне ратне злочине између 1992. и 1995. године.

Под притиском међународне заједнице и Хашког трибунала генерал Ратко Младић је 8. новембра 1996. године смијењен са мјеста команданта Главног штаба Војске Републике Српске.

Генерал Младић је имао статус активног војног лица и у СРЈ, све док указом председника СРЈ Војислава Коштунице 28. фебруара 2001. није пензионисан.

Пензију је примао до новембра 2005. године када му је, под притиском западних земаља и све учесталијих захтјева Хашког трибунала за изручењем она укинута. Сва непокретна имовина замрзнута му је 2006. године.

Од 1995. године до 2011. се налазио у бијегу. За то вријеме било је више покушаја хапшења, али сви су завршени безуспјешно.

Ухапшен је 26. маја 2011. у Лазареву код Зрењанина. Његово хапшење и изручење ради суђења за ратне злочине се често наводило као нужан услов Србији за помоћ и сарадњу од ЕУ и САД.

Хашки трибунал 22. новембра осудио је генерала Младића на доживотну казну затвора.

Генерал Ратко Младић носилац је Ордена за војне заслуге са сребрним мачевима, Ордена Народне армије са сребрном звијездом, Ордена за војне заслуге са златним мачевима и Ордена братства и јединства са сребрним вијенцем.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Trnovo 12.03.2024. 11:06
  Srećan rodjendan Djenerale da si nam zdrav živ da te bog čuva vole te I poštuju tvoji Trnovljaci
Повезане вијести
Здравствено стање генерала Ратка Младића веома озбиљно Здравствено стање генерала Ратка Младића веома озбиљно
Дате гаранције за пребацивање генерала Младића на лијечење у Србију Дате гаранције за пребацивање генерала Младића на лијечење у Србију
Адвокати траже хитно ослобађање генерала Младића Адвокати траже хитно ослобађање генерала Младића
Најчитаније
 • Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде"
  10h 32m
  37
 • Годишњица убиства Зорице Дивчић
  13h 28m
  1
 • "Вукови са Дрине" - најелитнија јединица Војске Републике Српске
  13h 56m
  14
 • Изнуда у Источном Новом Сарајеву, лице оштећено за 350 КМ
  12h 12m
  0
 • Промовисани доктори наука Универзитета у Источном Сарајеву
  7h 4m
  0