Na Jarinju zaustavljena još jedna pošiljka dinara

14.02.2024. 12:30
0
IZVOR: srna.rs

Po nalogu premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, danas je na administrativnom prelazu Jarinje zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara namijenjenih za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike Kosova i Metohije, čiji opstanak zavisi od priliva sredstava iz budžeta Srbije, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je naveo da su pripadnici Kurtijeve policije na administrativnom prelazu prema predstavnicima Narodne banke Srbije /NBS/ i /britanske/ kompanije "Henderson", koja je zadužena za transport pošiljki sa dinarima, demonstrirali osionost i grubost, a zatim su ih otjerali uz prijetnju hapšenjem.

- Kurti je ovim jasno poručio da je takozvani prelazni period čista laž i da je sve vreme u toku rad na operacionalizaciji odluke o zabrani dinara - ocijenio je Petković u saopštenju.

On tvrdi da je novac poslat prema višedecenijskim procedurama koje predviđaju da pošiljku dinara na Jarinju sa svim potvrdama preuzima britanska kompanija "Henderson" i prevozi ih do trezora u Leposaviću, ali da je, uprkos tome, ulaz dinara zabranjen.

- Kurtijev `prelazni period` je ništa drugo do šarena laža osmišljena da zamaže oči političkim krugovim na Zapadu koji su mu jasno poručili da je napadom na elementarne uslove opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji otišao predaleko - naveo je Petković.

Prema njegovoj ocjeni, očigledno je da su Kurtijeve poruke da dinar nije zabranjen na Kosovu i Metohiji laž i besramna propaganda, dok se njegov plan etničkog čišćenja srpskog naroda iz pokrajine realizuje bez ikakve zadrške.

Petković je podsjetio da je jedna pošiljka dinara već bila blokirana 7. februara na prelazu Jarinje, i to bez ikakvog zvaničnog objašnjenja i odbijenice.

On je apelovao na međunarodnu zajednicu da dodatno pojača pritisak na Prištinu da trajno odustane od jednostrane odluke o zabrani dinara, jer je očigledno da nisu djelotvorne eksplicitne verbalne poruke neodobravanja koje je Kurti dobijao posljednjih dana.

- Srpski narod na Kosovu i Metohiji pozivamo na strpljenje i uzdržanost, jer Beograd će nesumnjivo naći način da spreči Kurtijeve naume i da osigura opstanak srpskog i drugog nealbanskog stanovništva u našoj južnoj pokrajini - naglasio je Petković.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić
Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici
Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    20h 32m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    20h 39m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    17h 21m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 59m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    12h 31m
    0