На Јарињу заустављена још једна пошиљка динара

14.02.2024. 12:30
0
ИЗВОР: srna.rs

По налогу премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, данас је на административном прелазу Јариње забрањен пролазак још једне пошиљке динара намијењених за исплату плата, пензија и социјалних давања за Србе и друге неалбанске становнике Косова и Метохије, чији опстанак зависи од прилива средстава из буџета Србије, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Петковић је навео да су припадници Куртијеве полиције на административном прелазу према представницима Народне банке Србије /НБС/ и /британске/ компаније "Хендерсон", која је задужена за транспорт пошиљки са динарима, демонстрирали осионост и грубост, а затим су их отјерали уз пријетњу хапшењем.

- Курти је овим јасно поручио да је такозвани прелазни период чиста лаж и да је све време у току рад на операционализацији одлуке о забрани динара - оцијенио је Петковић у саопштењу.

Он тврди да је новац послат према вишедеценијским процедурама које предвиђају да пошиљку динара на Јарињу са свим потврдама преузима британска компанија "Хендерсон" и превози их до трезора у Лепосавићу, али да је, упркос томе, улаз динара забрањен.

- Куртијев `прелазни период` је ништа друго до шарена лажа осмишљена да замаже очи политичким круговим на Западу који су му јасно поручили да је нападом на елементарне услове опстанка српског народа на Косову и Метохији отишао предалеко - навео је Петковић.

Према његовој оцјени, очигледно је да су Куртијеве поруке да динар није забрањен на Косову и Метохији лаж и бесрамна пропаганда, док се његов план етничког чишћења српског народа из покрајине реализује без икакве задршке.

Петковић је подсјетио да је једна пошиљка динара већ била блокирана 7. фебруара на прелазу Јариње, и то без икаквог званичног објашњења и одбијенице.

Он је апеловао на међународну заједницу да додатно појача притисак на Приштину да трајно одустане од једностране одлуке о забрани динара, јер је очигледно да нису дјелотворне експлицитне вербалне поруке неодобравања које је Курти добијао посљедњих дана.

- Српски народ на Косову и Метохији позивамо на стрпљење и уздржаност, јер Београд ће несумњиво наћи начин да спречи Куртијеве науме и да осигура опстанак српског и другог неалбанског становништва у нашој јужној покрајини - нагласио је Петковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Србин који је претучен: Албанац ме напао без разлога, а мене и оца су ухапсили Србин који је претучен: Албанац ме напао без разлога, а мене и оца су ухапсили
Четврт вијека без српске војске на Косову и Метохији: Како Срби данас виде јун 1999. године? Четврт вијека без српске војске на Косову и Метохији: Како Срби данас виде јун 1999. године?
Бомба у дворишту српске породице у селу код Витине Бомба у дворишту српске породице у селу код Витине
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  14h 41m
  10
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  11h 32m
  2
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  16h 36m
  1
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  20h 47m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  15h 23m
  3