Na Katedri za sinologiju Filozofskog fakulteta diplomiralo 100 studenata

30.05.2024. 18:58
4
IZVOR: srna.rs

Kineski jezik se u BiH izučava tek 13 godina, od kada je otvorena Katedra za sinologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i u tom kratkom periodu ostvareni su izvanredni rezultati - više od 100 studenata je diplomiralo, a oko 120 ih trenutno studira, rekla je rukovodilac ove katedre Jelena Vujičić.

Vujičićeva je prije početka prve sinološke konferencija za BiH, koja se danas održava na Palama, rekla novinarima da će se učesnici skupa iz različitih institucija baviti nastavom kineskog jezika u BiH.

Ona je navela da će na konferenciji biti riječi o tome kako prevazići određene izazove koji su prisutni zato što kineski jezik nije dugo izučavan u BiH, među kojima je, prije svega, manjak literature na ovom jeziku.

Prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vuk Vučetić istakao je da je izuzetno značajno održavanje prve sinološke konferencije i da je to veliki doprinos razvoju sinološke nauke i istraživačkih procesa na ovom fakultetu.

Vučetić je izrazio nadu da će konferencija prerasti u tradicionalnu i da će narednih godina imati više učesnika sa ovih prostora, ali i iz regiona.

- Ovo je veliki korak za naš fakultet i Univerzitet - naglasio je Vučetić.

Prema njegovim riječima, ovakvi susreti su jedan od načina da se prikupi veći broj stručnih i naučnih radova iz ove oblasti, obogati literatura i studentima obezbijede što kvalitetniji uslovi studiranja.

Vučetić se nada da će ova konferencija motivisati one koji razmišljaju o tome da studiraju sinologiju na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    ? 31.05.2024. 10:57
    Ja đe će sad?
  • Generic placeholder image
    Pravda za srpski jezik ! 31.05.2024. 10:21
    O srpskom jeziku se piše samo 21.februara na dan maternjeg jezika , o ćirilici da i ne pričamo. Zato svakodnevno ispiranje mozga sa Kinezima i kineskim jezikom. UŽAS !
  • Generic placeholder image
    A katedra za srbistiku ? 31.05.2024. 09:56
    Kada ćemo pročitati neki tekst o katedri za srbistiku?
    Svakodnevno tekstovi o kineskim jeziku i kineskoj kulturi , kao da nam je kineski maternji. Katedra za srpski jezik u izumiranju , a mi kao svi srećni promovišemo Kineze .
  • Generic placeholder image
    Nataša 31.05.2024. 08:23
    Nije mjera uspjeha koliko je studenata diplomiralo, nego koliko su funkcionalnog znanja stekli i šta sada rade! Ne zamajavajte mlade ljude poluinformacijama o perspektivnom zanimanju.
Povezane vijesti
Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00 Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
Otvorena izložba grbova srpskih vladarskih porodica Otvorena izložba grbova srpskih vladarskih porodica
Počinju Dani Filozofskog fakulteta Počinju Dani Filozofskog fakulteta
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 12m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 35m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 8m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 5m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 56m
    0