На Катедри за синологију Филозофског факултета дипломирало 100 студената

30.05.2024. 18:58
4
ИЗВОР: srna.rs

Кинески језик се у БиХ изучава тек 13 година, од када је отворена Катедра за синологију на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву и у том кратком периоду остварени су изванредни резултати - више од 100 студената је дипломирало, а око 120 их тренутно студира, рекла је руководилац ове катедре Јелена Вујичић.

Вујичићева је прије почетка прве синолошке конференција за БиХ, која се данас одржава на Палама, рекла новинарима да ће се учесници скупа из различитих институција бавити наставом кинеског језика у БиХ.

Она је навела да ће на конференцији бити ријечи о томе како превазићи одређене изазове који су присутни зато што кинески језик није дуго изучаван у БиХ, међу којима је, прије свега, мањак литературе на овом језику.

Продекан за наставу на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Вук Вучетић истакао је да је изузетно значајно одржавање прве синолошке конференције и да је то велики допринос развоју синолошке науке и истраживачких процеса на овом факултету.

Вучетић је изразио наду да ће конференција прерасти у традиционалну и да ће наредних година имати више учесника са ових простора, али и из региона.

- Ово је велики корак за наш факултет и Универзитет - нагласио је Вучетић.

Према његовим ријечима, овакви сусрети су један од начина да се прикупи већи број стручних и научних радова из ове области, обогати литература и студентима обезбиједе што квалитетнији услови студирања.

Вучетић се нада да ће ова конференција мотивисати оне који размишљају о томе да студирају синологију на Филозофском факултету у Источном Сарајеву.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    ? 31.05.2024. 10:57
    Ja đe će sad?
  • Generic placeholder image
    Правда за српски језик ! 31.05.2024. 10:21
    О српском језику се пише само 21.фебруара на дан матерњег језика , о ћирилици да и не причамо. Зато свакодневно испирање мозга са Кинезима и кинеским језиком. УЖАС !
  • Generic placeholder image
    А катедра за србистику ? 31.05.2024. 09:56
    Када ћемо прочитати неки текст о катедри за србистику?
    Свакодневно текстови о кинеским језику и кинеској култури , као да нам је кинески матерњи. Катедра за српски језик у изумирању , а ми као сви срећни промовишемо Кинезе .
  • Generic placeholder image
    Nataša 31.05.2024. 08:23
    Nije mjera uspjeha koliko je studenata diplomiralo, nego koliko su funkcionalnog znanja stekli i šta sada rade! Ne zamajavajte mlade ljude poluinformacijama o perspektivnom zanimanju.
Повезане вијести
Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00 Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
Отворена изложба грбова српских владарских породица Отворена изложба грбова српских владарских породица
Почињу Дани Филозофског факултета Почињу Дани Филозофског факултета
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 17m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 40m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 13m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 10m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 1m
    0