Na korona virus u Srpskoj pozitivna još 31 osoba

29.06.2020. 12:33
0
IZVOR: Glas Srpske

Još 31 osoba u Republici Srpskoj, od 211 testiranih, pozitivna je na virus korona, rekao je danas vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković.

Zeljković je dodao da je problematično poštovanje mjera u poslovnim subjektima, te poručio vlasnicima, ali i institucijama, da je neophodno poštovanje mjera koje je Institut preporučio.

- U određenim slučajevima gdje je došlo do popuštanja mjera, odnosno nepridržavanja, došlo je i do pojave većeg broja pozitivnih osoba-  rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodao je da će, u skladu sa procjenama, početi raspuštanje republičkih karantina.

- Novi slučajevi biće, na osnovu procjene, upućeni u kućnu izolaciju - rekao je Zeljković.

Epidemiolog Jela Aćimović navela je da je u Srpskoj do sada na virus korona pozitivno 2.232 lica od više od 36.000 testiranih.

- Od jučerašnjeg dana najveći broj pozitivnih je onih koji su vezani za rad u firmi na području Trebinja - kazala je ona, i dodala da je stoga potrebno striktno poštovanje mjera unutar poslovnih subjekata.

Istakla je da su u momentu hospitalizovane 133 osobe, od čega su 42 u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske.

- Od toga je sedam pacijenata na intezivnoj njezi, a pet na respitarotu. U ostalim bolnicama je hospitalizovana 91 osoba, od čega najviše u bolnicama u Prijedoru, Doboju i Trebinju - rekla je Aćimović i dodala da je 59 procenata zaraženih oporavljeno.

Naglasila je da je u junu došlo do određenog porasta broja oboljelih, ali da ti novi oboljeli imaju slabiju kliničku sliku i nisu teški slučajevi.

- Među oboljelima u junu većina su uglavnom kontakti već zaraženih - pojasnila je Aćimovićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hoće li se provjera znanja vrednovati pri upisu u srednju školu Hoće li se provjera znanja vrednovati pri upisu u srednju školu
U registru pedofila u Srpskoj upisano 247 osoba U registru pedofila u Srpskoj upisano 247 osoba
"Dani Srpske u Srbiji" večeras održani u Beogradu, Sremskoj Mitrovici i u Vranju "Dani Srpske u Srbiji" večeras održani u Beogradu, Sremskoj Mitrovici i u Vranju
Najčitanije
  • Izgorio automobil u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    12h 36m
    0
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    4h 25m
    1
  • Jednomjesečni pritvor muškarcu zbog mučenja psa
    12h 49m
    7
  • Knez Miloš - oslobodilac i autokrata
    17h 2m
    0
  • Uhapšen muškarac, zaplijenjeno više od kilogram droge
    14h 57m
    0