Na lažima o Svetom Savi grade svoj identitet

03.02.2023. 09:32
0
IZVOR: glassrpske.com

Svetosavlje je u fundamentu srpskog naroda i njegovog kulturnog i vjerskog identiteta i kao takvo sve veći trn u oku onih koji ga na sve načine u posljednje vrijeme pokušavaju osporiti, a da bi izgradili sopstveni bošnjački identitet.

Kaže ovo za “Glas Srpske” istoričar Aleksandar Raković komentarišući skandaloznu i punu mržnje besjedu tokom vjerske službe imama iz Kozarca kod Prijedora Amira Mahića, koji je u njoj istakao da je Sveti Sava fašista, a Srpska pravoslavna crkva sekta.

- Bošnjaci nemaju na čemu graditi svoj identitet. Zato se ovo i radi, udara na Svetog Savu, najbitniju ličnost celokupne srpske istorije, vere i duhovnosti, utemeljivača srpske crkve, države i školstva - kaže Raković.

Smatra i da upravo ono što je izgovorio pomenuti imam predstavlja oličenje fašističkog stava te dodao da je više nego žalosno što Islamska zajednica u BiH nije na sve ovo reagovala.

- To u stvari pokazuje sektaštvo, jer Islamska zajednica je tako što ćuti na izvestan način odobrila što je rekao ovaj imam i tako sebe prikazala javnosti kao sektu kojoj je sektašenje mnogo bliže od veroispovedanja - poručio je Raković.

Slično mišljenje dijeli i profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči Darko Đogo, koji navodi da ova besjeda imama Mahića nije nimalo slučajna, jer ne treba zaboraviti i da je reis-ul-ulema Husein Kavazović, u jednom od svojih posljednjih intervju na jedan ružan način govorio o Svetom Savi i svetosavlju.

- I ova neprimjerena i ružna besjeda je posljedica signala sa vrha, jer u svakoj agresivnoj politici prema srpskom narodu prva meta bude Sveti Sava. Ovo nije ništa drugo do puštanje nekih novih zloduha. Pojedinci počinju sve osionije da se ponašaju i da svoje agresivne porive prema srpskom narodu sve češće ispoljavaju skidajući maske sa svog lica. Sve ovo neodoljivo podsjeća na period NDH i retoriku iz tog doba - istakao je za “Glas Srpske” Đogo.

Teolog Miloš Stojković navodi da se radi o klasičnom primjeru govora mržnje prema Srbima i da ne postoji nikakvo opravdanje za riječi koje je imam iz Kozarca izgovorio. Ističe da se radi ne samo o lažima nego i istorijskim falsifikatima.

- Govor ovog čoveka nije ništa drugo do mržnja prema Srbima i srpskom rodonačelniku Svetom Savi. Svaki iskreni musliman, a posebno verski dužnosnik IZ, vrlo dobro zna ko je bio Sveti Sava. On nikada nije pozivao na mržnju, nego samo na sabornost - kaže Stojković.

Osude i ograde

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor najoštrije je osudio vrijeđanje srpskog naroda i SPC te istakao da govorom mržnje glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac Amira Mahića treba da se pozabave nadležni organi. Potpredsjednica Skupštine grada Prijedora Azra Pašalić osudila je izjave Mahića i navela da se potpuno ograđuje od njih.*

Glavni imam Medžlisa IZ u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić tokom svoje jedne od posljednjih vjerskih službi Svetom Savi pripisao je fašizam, a SPC sektaštvo. Mahić je rekao da je Sveti Sava bio “veoma kontroverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvjetitelj”. Prema njegovim riječima dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su, kako je naveo, nacionalizam i fašizam, a “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova. On je 1219. izdejstvovao autokefalnost SPC, a ostao je poznat i kao osnivač i tvorac svetosavskog pravoslavlja. Sinan-paša spalio je na Vračaru 1594. njegove mošti, koje su do tada bile čuvane u manastiru Mileševa. Smatra se da su Turci mošti spalili u pogrešnom uvjerenju da će tako uništiti vjeru i svaki njegov uticaj na Srbe.

Hrizostom

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom pozvao je Islamsku zajednicu da se izjasni da li stoji iza riječi imama Mahića, za koje je istakao da su pune otrova.

- Smatrao sam da u crkvama i džamijama treba uvijek govoriti dobro te svjedočiti i preporučivati dobro, nikada sijati otrov. Ovo je za svaku osudu. Nažalost, ne dešava se ni prvi put. Poslije izbora počelo je da se govori protiv srpskog naroda te su i mnogi drugi imami, pa čak i visoki predstavnici Islamske zajednice, zatrovali ovaj prostor svojim nepromišljenim izjavama - rekao je mitropolit Hrizostom.

Piše: Veljko Zeljković

Komentari 0
Povezane vijesti
Tužilaštvo predlaže pritvor za uhapšene u okviru istrage ubistva inspektora Tužilaštvo predlaže pritvor za uhapšene u okviru istrage ubistva inspektora
Bilećki dobrovoljci pomagali na najtežim ratištima Bilećki dobrovoljci pomagali na najtežim ratištima
Kostrešević: Preduzećemo sve da bude rasvijetljen svaki detalj ubistva Kostrešević: Preduzećemo sve da bude rasvijetljen svaki detalj ubistva
Najčitanije
 • Havana - torta nad tortama
  19h 26m
  1
 • Gorio automobil u Istočnoj Ilidži
  20h 1m
  0
 • Firma „Euro-ekspres“ zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
  13h 53m
  0
 • Premijera dokumentarne drame „Ko kamen“ u Narodnom pozorištu: Velenka Brstinova i kćer joj Dragana
  16h 13m
  0
 • Opljačkana Svetlana Cenić, analitičarka ima poruku za kradljivca
  9h 3m
  6