Nadežda Drašković: Nevjerovatan je osjećaj biti nagrađen za svoj uspjeh

17.09.2021. 20:08
0
IZVOR: Katera

Student generacije Pravnog fakulteta na Palama, Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nadežda Drašković iz Istočne Ilidže sa ostvarenim prosjekom od 9,82 kaže u razgovoru za Kateru da je navjerovatan osjećaj biti nagrađen za ostvareni uspjeh tokom osnovnih studija.

Nadežda je na nedavno održanoj svečanoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu nagrađana plaketom za izuzetan uspjeh tokom osnovnih studija na Pravnom fakultetu Pale.

Draškovićeva kaže da svako treba da radi za sebe i na sebi, ali da nema sumnje u to koliko je značajno kada neko taj vaš rad prepozna.

- Kada sam upisivala Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, za mene je to bio priličan skok u nepoznato. Kako sam završila društveno-jezički smjer gimnazije, a ne potičem iz porodice pravnika, nisam imala dodir sa pravom prije fakulteta. Znala sam da ću studirati neku društvenu nauku, i tada se činilo da je pravo najbolji izbor za mene – počinje razgovor za portal Katera Nadežda.

Ona kaže da se nije prevarila pri odabiru fakulteta, te da je već na prvoj godini studija znala da je pravo poziv kojem će se baviti u budućnosti.

Slika

Foto: Privatna arhiva N.D.

- Imala sam reputaciju odličnog učenika i vrijednog radnika i kroz osnovnu i srednju školu, ali prosjek kao prosjek nikad nije bio, i ne treba da bude glavni cilj. Ne volim da ostavljam do pola završeno bilo šta što radim, i posvećujem se maksimalno svemu što preuzmem kao obavezu. Te dvije osobine u kombinaciji sa mojom iskrenom ljubavi prema pravu, dovele su do toga da postanem najbolji student u svojoj generaciji na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i mogu samo da kažem da mi je čast da imam jedno takvo priznanje – dodaje Draškovićeva.

Draškovićeva ističe da je Pravni fakultet UIS na Palama najbolji fakultet prava u našoj zemlji, te da studenti na ovoj visokoškolskoj ustanovi stiču određeno životno znanje i vrijednosti, koje će ona nastojati da njeguje do kraja života.

Ona dodaje da je tokom studija na Pravnom fakultetu napisala i svoj prvi naučni rad, kroz angažman u neformalnoj grupi studenata istraživača iz oblasti Obligacionog prava „Prof.dr Bogdan Loza“.

- Upravljala sam istraživanjem i pisanjem radova na teme veoma aktuelne u pomenutoj oblasti prava i uspjeli smo da napišemo nekoliko radova i pošaljemo ih na konkurs Kopaoničke škole prirodnog prava – Slobodan Perović. Tu je između ostalog i moj prvi naučni rad na temu „(Van)ugovorna odgovornost za štetne posljedice vakcinacije“ – kaže Draškovićeva.

Draškovićeva ističe da proglašenje pobjednika na ovom konkursu tek predstoji, ali ne sumnja da će njen i rad njenih kolega  biti prepoznat i nagrađen.

Ona je istakla da na Pravnom fakultetu UIS na Palama radi niz sjajnih  profesora, a posebno izdvaja svog mentora i profesoricu Stanku Stjepanović, koja joj je tokom studija bila velika podrška.

Slika

Foto: Privatna arhiva N.D.

Nadežda, koja je zvanično još uvijek apsolvent i od diplome pravnika je dijeli još jedan ispit, kaže da će dalje obrazovanje i usavršavanje iz oblasti prava nastaviti na Pravnom fakultetu na Palama na master studijima.

- Planiram da upišem master studije na studijskom programu Građansko pravo i modul građansko pravo kod profesorice Stjepanović. Možda je još uvijek rano o tome da razmišljam, ali u planu je i da svoje obrazovanje nastavim i kroz doktorske studije, ali o tome ću razmišljati u dogledno vrijeme – kaže Nadežda.

Ona kaže da je već na prvoj godini studija imala želju i ambiciju za akademskom karijerom, i ta želja je još uvijek drži. 

Voljela bi da ide naučnim putem prava, od asistenta na fakultetu pa nadalje, te izražava nadu da će joj to omogućiti Univerzitet u Istočnom Sarajevu i njen Pravni fakultet na Palama.

Biografija:

Nadežda Drašković je rođena 25. decembra 1998. godine u Kasindolu, opština Istočna Ilidža. Osnovnu školu „Jovan Dučić“ iz Kasindola završila je kao vukovac, te školovanje nastavila u Gimnaziji SŠC „Istočna Ilidža“, koju takođe završava odličnim uspjehom i dobija nagradu za uspjeh postignut u toku srednjoškolskog obrazovanja. 

Iste godine upisuje Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u Palama. Živi u Istočnoj Ilidži, te se na području svoje opštine i grada bavi aktivnostima u kojim uživa. 

Član je Dramskog studija „Teatrolog“, pri kojem se amaterski bavi glumom i do sada je igrala u jednoj predstavi i igrokazu.

 

Pripremio i razgovarao: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža
Svečana akademija povodom Đurđevdana u Istočnoj Ilidži Svečana akademija povodom Đurđevdana u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    9h 48m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    11h 3m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    16h 54m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    15h 21m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    17h 13m
    0