Naftaši u Srpskoj kažnjeni sa 1,8 miliona KM

24.09.2022. 18:22
1
IZVOR: srpskainfo.com

Zbog kršenja uredbe o ograničenju marži na naftne derivate i drugih propusta, naftaši u Republici Srpskoj su, od marta pa do sada, kažnjeni sa više od 1,8 miliona KM.

Kako su potvrdili u Inspektoratu Srpske, nadležna tržišna inspekcija je od početka marta ove godine pa sve do 20. septembra sprovodila vandredne kontrole na benzinskim pumpnim stanicama.

- U navedenom periodu, obavljeno je 212 kontrola na BPS. Od ukupnog broja, u 134 slučaja utvrđene su određene nepravilnosti na osnovu čega su postupajući inspektori izdali 268 prekršajnih naloga, čija vrijednost iznosi 1.847.400KM. U svim kontrolisanim subjektima, pored kontrola primjene uredbe o ograničavanju marže prilikom fiormiranja cijena, inspektori su kontrolisali i ostale parametre, kao što su isticanje cijena, kontrola porijekla robe, izdavanje računa, ispravnost mjernih uređaja i ostalo - kažu u Inspektoratu.

Podsjećaju da nabavna cijena na koju se obračunava marža, obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, troškovi špediterskih usluga i slično.

U Inspektoratu RS ranije su rekli za Srpskainfo da većina kažnjenih pumpi, po izdavanju prekršajnog naloga od strane inspektora, traži sudsko odlučivanje. Tačnije, izrečenu kaznu je platio malo koji naftaš.

Kad je riječ o kršenju pomenute uredbe o maržama, inspektori su na terenu zaticali različite situacije. Tako je, u jednom slučaju, po dolasku inspektora zatečen ED 5 po cijeni od 2,96 KM, a poslije kontrole uredbe poštivanja marže cijena je vraćena na 2,67 KM.

Na drugoj pumpi, ED 5 prodavan je po tri KM, a po nalogu inspektora cijena je vraćena na 2,7 KM. Naftaši su, naime, litar goriva litar goriva prodavali skuplje između par feninga i čak 0,30 KM, nego što su smjeli. 

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Voxpopuli 24.09.2022. 20:53
  Mi smo kaznjeni,a država je samo uzela svoj dio a veći dio je ostao pumpadzijama,rade u tal a narod neka plaća skupo gorivo.Poskupe za dan po nekoliko puta a kad treba da pojeftini čekaju da potrose zalihe.
Povezane vijesti
Nikolina Pejić predstavila Republiku Srpsku na Međunarodnom dječijem književnom takmičenju Nikolina Pejić predstavila Republiku Srpsku na Međunarodnom dječijem književnom takmičenju
Oko 275.000 penzionera u Srpskoj u prosjeku dobija 40% od prosječne plate Oko 275.000 penzionera u Srpskoj u prosjeku dobija 40% od prosječne plate
Ista cijena struje i ljeti i zimi Ista cijena struje i ljeti i zimi
Najčitanije
 • Tužilaštvo potvrdilo hapšenje Lučića
  13h 45m
  10
 • Lice lišeno slobode zbog pokušaja ubistva u Istočnom Novom Sarajevu
  14h 58m
  6
 • Babalj: "Neznani junak iz vlasti podržao SDS, nestala tri glasa za PDP" (VIDEO)
  10h 11m
  0
 • Dragica hrabrim korakom gazi stazu od trnja do zvijezda
  14h 7m
  2
 • Ista cijena struje i ljeti i zimi
  16h 31m
  6