Нафташи у Српској кажњени са 1,8 милиона КМ

24.09.2022. 18:22
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Због кршења уредбе о ограничењу маржи на нафтне деривате и других пропуста, нафташи у Републици Српској су, од марта па до сада, кажњени са више од 1,8 милиона КМ.

Како су потврдили у Инспекторату Српске, надлежна тржишна инспекција је од почетка марта ове године па све до 20. септембра спроводила вандредне контроле на бензинским пумпним станицама.

- У наведеном периоду, обављено је 212 контрола на БПС. Од укупног броја, у 134 случаја утврђене су одређене неправилности на основу чега су поступајући инспектори издали 268 прекршајних налога, чија вриједност износи 1.847.400КМ. У свим контролисаним субјектима, поред контрола примјене уредбе о ограничавању марже приликом фиормирања цијена, инспектори су контролисали и остале параметре, као што су истицање цијена, контрола поријекла робе, издавање рачуна, исправност мјерних уређаја и остало - кажу у Инспекторату.

Подсјећају да набавна цијена на коју се обрачунава маржа, обухвата фактурну цијену произвођача, односно добављача, увећану за зависне трошкове набавке, као што су трошкови царињења, транспорта, складиштења, трошкови шпедитерских услуга и слично.

У Инспекторату РС раније су рекли за Српскаинфо да већина кажњених пумпи, по издавању прекршајног налога од стране инспектора, тражи судско одлучивање. Тачније, изречену казну је платио мало који нафташ.

Кад је ријеч о кршењу поменуте уредбе о маржама, инспектори су на терену затицали различите ситуације. Тако је, у једном случају, по доласку инспектора затечен ЕД 5 по цијени од 2,96 КМ, а послије контроле уредбе поштивања марже цијена је враћена на 2,67 КМ.

На другој пумпи, ЕД 5 продаван је по три КМ, а по налогу инспектора цијена је враћена на 2,7 КМ. Нафташи су, наиме, литар горива литар горива продавали скупље између пар фенинга и чак 0,30 КМ, него што су смјели. 

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Voxpopuli 24.09.2022. 20:53
  Mi smo kaznjeni,a država je samo uzela svoj dio a veći dio je ostao pumpadzijama,rade u tal a narod neka plaća skupo gorivo.Poskupe za dan po nekoliko puta a kad treba da pojeftini čekaju da potrose zalihe.
Повезане вијести
Рођене 22 бебе у Српској Рођене 22 бебе у Српској
Елек: Додик обећао да ће бити заустављена дивља градња на Јахорини Елек: Додик обећао да ће бити заустављена дивља градња на Јахорини
Продавцима пелета у Српској написане казне "тешке" 22.300 КМ Продавцима пелета у Српској написане казне "тешке" 22.300 КМ
Најчитаније
 • Најугроженијима 200 килограма свињског меса
  10h 20m
  6
 • Театар у сарајевских Срба
  1h 55m
  0
 • Џудо клуб „Романија“ из Пала успјешан у Војковићима
  6h 17m
  0
 • Завршени четврти "Дани Слоге" у Саборној цркви у Сарајеву
  8h 25m
  0
 • Јапански навијачи открили зашто остају чистити стадионе након утакмица
  8h 42m
  0