Nagađanja o kontroverznim posjetiocima Istočnog Sarajeva

29.01.2022. 12:03
3
IZVOR: slobodnaevropa.org

Moše iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) od novembra 2021. boravi u Bosni i Hercegovini (BiH), najprije u Sarajevu, a potom u Istočnoj Ilidži, dijelu Istočnog Sarajeva.

Za njega i još 36 osoba iz SAD-a, Kanade i Gvatemale, mediji u BiH, načelnik Opštine Istočna Ilidža i Služba za poslove sa strancima u BiH kažu da je pripadnik "grupe koja na ekstreman način upražnjava religiju", odnosno jevrejske sekte Lev Tahor.

Moše je u kratkom razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao samo da je on Jevrej. Nije potvrdio, niti negirao da je riječ o grupi Lev Tahor.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci izjavio je za RSE kako niko od 37 članova grupe koji borave na području Istočne Ilidže, nije kontaktirao Jevrejsku zajednicu u BiH.

- Ja sam za njih čuo iz medija. Oni mogu reći da su Jevreji, ali nas niko nije kontaktirao - kazao je Finci.

I Igor Kožemjakin, hazan sarajevske Sinagoge, za RSE kaže da je u medijima pročitao da grupa boravi u Sarajevu.

- Znam ko su, ali niko nam se nije obratio, iako je nekako običaj da nam se grupe Jevreja uvijek jave kad dolaze u Sarajevo, iz bilo kojeg pravca religioznosti, da tako kažem. Grupa Lev Tahor je konzervativna ultraortodoksna grupa. Oni nastoje živjeti u skladu s Torom, onako kako to oni interpretiraju - kaže Kožemjakin.

Dodaje da je grupa dosta zatvorena.

- Oni ne bi trebali biti prijetnja bilo kome, o tome se možemo svi složiti. Čak ne vole da se zbližavaju, komuniciraju s drugima, zatvorena su grupa i jako ih je malo - kaže Kožemjakin, dodavši da grupa živi jednim "obrascem života koji nije nama svojstven".

Na fotografiji ispod Moše hoda ulicama Istočnog Sarajeva i pokušava djeci iz susjedstva dati slatkiše. Oni su, međutim, to odbili.

Slika

Foto: slobodnaevropa.org

Neka od njih kažu da ih je strah iako ni Moše, ni ostatak grupe stranih državljana smještenih u dvije kuće, nije učinio ništa što bi ugrozilo stanovništvo naselja Kula.

Kakve su zvanične informacije?

Potvrdila je to i policija kojoj nije prijavljeno da su strani državljani ugrozili javni red i mir.

Međutim, Službi za poslove sa strancima mještani su prijavili da su uplašeni jer "grupa izgleda čudno, oblači se čudno, glasno se moli i ne pričaju ni s kim".

Ovo je za RSE naveo Slobodan Ujić, direktor Službe, rekavši da su inspektori posjetili strane državljane, provjerili njihovu dokumentaciju i utvrdili da je sve po zakonu, osim što ih domaćin, vlasnik dvije kuće u kojima su smješteni, nije prijavio kao strane državljane koji borave kod njega.

On je zbog toga dobio kaznu, potvrđeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Iz Službe su utvrdili da je riječ o sekti, iako nisu mogli pružiti više informacija na osnovu kojih se došlo to takvog zaključka, niti o kojoj sekti je riječ.

Sekta podrazumijeva religioznu grupa koja ima vlastiti i svojstveni pogled na svijet. Izraz sekta u teologiji označava grupe koje su nastale odvajanjem od većinske religije.

Šta navode u lokalnoj zajednici?

Nakon saopštenja Službe za poslove sa strancima, načelnik Opštine Istočna Ilidža Marinko Božović je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da će uraditi sve što je moguće da pripadnici grupe Lev Tahor sigurno napuste teritoriju Istočne Ilidže.

Razlog za to je, navodi on, da se "zaštititi stanovništvo koje je jako uplašeno". Božović je dodao da je lokalna zajednica dobila potvrdu da je zaista riječ o sekti Lev Tahor, ne pruživši više informacija.

- U posljednje vrijeme imamo veliki broj izdavanja stanova, to je trend, a posljedica je ovo što imamo. Znamo da ih je 30 s pasošem SAD-a, šest iz Gvatemale i jedan iz Kanade - rekao je Božović.

Dodao je da bi grupa trebala napustiti BiH u februaru.

Kakva su pravila boravka?

Grupa je u BiH ušla legalno u novembru i na osnovu bezviznog režima mogu ostati u trajanju od 90 dana.

Iz Službe za strance kažu da su provjerili strane državljane, uključujući i evidencije INTERPOL-a i da nije utvrđeno da su osobe na bilo kakvim evidencijama.

Šta se zna o grupi?

Lev Tahor je konzervativna grupa Jevreja.

Trenutno broji oko 250 članova i doslovce znači – "čisto srce" - iz biblijskog odlomka: "Čisto srce stvori u meni, Bože, i obnovi duh postojan u meni" (Psalmi 51,10).

Imaju stroga pravila u vezi s hranom, npr. ne jedu piletinu jer smatraju da je genetski modificirana.

Njihove molitve duže su i glasnije od onih u drugim jevrejskim denominacijama. Svaku riječ molitve pažljivo i polako izgovaraju s velikom koncentracijom i često uzvikuju stihove.

Njihova konzervativnost u ženskom oblačenju ekstremna je čak i prema ultraortodoksnim standardima, piše Haaretz. Naime, pripadnice Lev Tahora nose crne haljine od glave do pete.

Za muškarce, oblačenje je gotovo identično odjeći drugih ultraortodoksnih Jevreja, posebno onima iz Satmar hasidske sekte, grupe koja potječe iz grada Satu Mare u Rumuniji, gdje je 1905. osnovao Joel Teitelbaum. Nakon Drugog svjetskog rata, ponovno je uspostavljena u Njujorku, postavši jedan od najvećih hasidskih pokreta u svijetu.

Šta je poznato o istoriji Lev Tahora?

Vođa grupe Lev Tahor Šolmo Helbrans rođen je 1962. godine. Odgojen je u sekularnoj porodici u Jerusalimu, ali je "pronašao religiju" tokom svojih tinejdžerskih dana.

Krajem 1980-ih, Helbrans je počeo privlačiti sljedbenike u Jerusalim, uglavnom među sekularnim Jevrejima preobraćenim na ultraortodoksni način života. Do kraja desetljeća propovijedao je uništenje "zle države Izrael", na temelju biblijskih proročanstava.

Potaknut ovim predviđanjima, 1990. preselio se s nekoliko desetaka učenika ješive (jevrejska obrazovna ustanova) u Vilijamburg u Njujork, gdje je osnovao malu zajednicu. Izraelski mediji tada su objavili da je napustio Izrael zbog istrage o njegovim navodnim kontaktima s agentima ekstremističkih islamističkih organizacija neprijateljskih Izraelu.

Ali njegov boravak u Vilijamburgu je prekinut. Godine 1994. osuđen je za otmicu dječaka. Helbrans je uvjerio dječaka da postane ultraortodoksni vjernik i prekine veze sa svojom poodicom.

Nakon dvije godine pušten je na uslovnu slobodu i preselio se sa svojim sljedbenicima u Monsey u Njujorku, gdje je ponovno vodio ješivu. Međutim, lokalni Jevreji bili su izrazito neprijateljski raspoloženi prema njemu.

Godine 2000. Sjedinjene Države deportirale su Helbransa u Izrael, ali on nije tamo ostao.

Sa svojim sljedbenicima preselio se u Sainte-Agathe-des-Monts, Kvebek, 2000. godine.

Helbrans je tražio i 2003. godine dobio status izbjeglice od kanadske vlade, tvrdeći da ga Izrael proganja zbog njegovih anticionističkih stavova.

No, ponovno su se pojavile optužbe za zlostavljanje djece, a 2013. godine, nakon provjere službi za zaštitu djece Kvebeka, većina njegovih sljedbenika napustila je pokrajinu i nastanila se u Chatham-Kentu, Ontario.

Njihov je boravak tamo bio kratak. Brojna djeca sekte su usvojena. Grupa je tada odlučila pobjeći iz Kanade i nastaniti se u selu  San Juana La Laguna u Gvatemali, ali čak su i tamo njezini neobični načini života bili osporavani.

Lokalno stanovništvo San Juana La Laguna je 2014. zatražilo da grupa napusti teritoriju.

Osnivač grupe Helbrans utopio se 2017, a jednog od sadašnjih vođa, Jakova Weinsteina, u martu 2021. su uhapsile gvatemalske vlasti pod sumnjom da je otimao djecu.

Na veb-stranici Ministarstva pravosuđa SAD-a, u novembru 2021. godine, objavljeno je da su vrhovni čelnici Lev Tahora Helbrans i Rosner osuđeni za plan otmice 14-godišnje djevojčice i vraćanje u seksualni odnos s odraslim "mužem". Oni su osuđeni jer su osmislili plan za otmicu 14-godišnje djevojčice i 12-godišnjeg dječaka od njihove majke. Inače, majka je ranije živjela unutar grupe, ali je kasnije napustila.

Događaj u Gvatemali

Gvatemalske vlasti su u oktobru 2021. zaustavile dva autobusa s pripadnicima jevrejske ultraortodoksne sekte da putuju preko granice u Meksiko, odakle su navodno planirali stići do Irana kako bi zatražili azil.

Na zahtjev izraelskih i američkih dužnosnika, koji strahuju da bi Teheran zajednicu Lev Tahor mogao iskoristiti grupu za pregovaranje, kako piše The Times of Israel, Gvatemala je već spriječila članove da odlete iz zemlje dok su pokušavali krenuti prema Islamskoj Republici.

Autobusi su zaustavljeni na putu za Meksiko, gdje su se putnici planirali ukrcati na avion za Kurdistan kao odskočnu dasku do konačnog odredišta u Iranu, izvijestila je veb-stranica  B’Hadrei Haredim.

U izvještaju se navodi da se kult u početku planirao preseliti u iračku regiju Erbil, koja graniči s Iranom i za koju pripadnici kulta vjeruju da je biblijski Babilon.

Početkom novembra 2021. turski mediji su izvještavali da su članovi grupe Lev Tahor, njih 72, s aerodroma u Istanbulu na vlastiti zahtjev otišli u Rumuniju, jer im Irak nije dozvolio ulazak u zemlju. Osobe su porijeklom iz nekoliko zemalja, ali su svi vraćeni u Tursku iz Iraka.

Članovi grupe, 19 kanadskih, 24 američkih, 28 gvatemalskih i 1 portugalski državljanin, u grupama su poslani u Bukurešt, glavni grad Rumunije.

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Voxpopuli 29.01.2022. 17:26
  Moje selo prazno na Romaniji,25 kuća,ima struja,voda,asfalt livade hiljade duluma rijeka i sume na pretek.Ne bi nikome smetali sem divljim zivotinjama.Pa da im ga izdam na 50 godina ako hoće.Kirija u naprijed.
 • Generic placeholder image
  Miloš 29.01.2022. 17:14
  Gledao sam film o njima, navodno žive od raznih donacija, donatore ne navode, a u prikazanim papirima iz banke su ogromne cifre. Jedno je sigurno, ne treba ih se bojati, nas je puno, njih je malo.
 • Generic placeholder image
  Mare 29.01.2022. 16:14
  Zasto niko ne spominje od cega ovi ljudi zive?
Povezane vijesti
Promovisani diplomci Medicinskog fakulteta u Foči Promovisani diplomci Medicinskog fakulteta u Foči
Počeo Drugi memorijalni turnir „Goran Samardžija“ u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Drugi memorijalni turnir „Goran Samardžija“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Tri slučaja vršnjačkog nasilja tokom 10 mjeseci Tri slučaja vršnjačkog nasilja tokom 10 mjeseci
Najčitanije
 • Porodica - Crkva u malom, a dijete najveće bogatstvo i blagoslov
  23h 19m
  1
 • Najugroženijima 200 kilograma svinjskog mesa
  7h 58m
  4
 • Izabrani vršioci dužnosti članova Predsjedništva SDS-a
  22h 16m
  11
 • Pokrenut postupak protiv Srbije zbog isticanja zastave u svlačionici
  22h 0m
  0
 • Teniski klub „Vojkovići“ osvojio sedam medalja u „Zetri“
  22h 30m
  0