Нагађања о контроверзним посјетиоцима Источног Сарајева

29.01.2022. 12:03
3
ИЗВОР: slobodnaevropa.org

Моше из Сједињених Америчких Држава (САД) од новембра 2021. борави у Босни и Херцеговини (БиХ), најприје у Сарајеву, а потом у Источној Илиџи, дијелу Источног Сарајева.

За њега и још 36 особа из САД-а, Канаде и Гватемале, медији у БиХ, начелник Општине Источна Илиџа и Служба за послове са странцима у БиХ кажу да је припадник "групе која на екстреман начин упражњава религију", односно јеврејске секте Лев Тахор.

Моше је у кратком разговору за Радио Слободна Европа (РСЕ) рекао само да је он Јевреј. Није потврдио, нити негирао да је ријеч о групи Лев Тахор.

Предсједник Јеврејске заједнице у Босни и Херцеговини Јакоб Финци изјавио је за РСЕ како нико од 37 чланова групе који бораве на подручју Источне Илиџе, није контактирао Јеврејску заједницу у БиХ.

- Ја сам за њих чуо из медија. Они могу рећи да су Јевреји, али нас нико није контактирао - казао је Финци.

И Игор Кожемјакин, хазан сарајевске Синагоге, за РСЕ каже да је у медијима прочитао да група борави у Сарајеву.

- Знам ко су, али нико нам се није обратио, иако је некако обичај да нам се групе Јевреја увијек јаве кад долазе у Сарајево, из било којег правца религиозности, да тако кажем. Група Лев Тахор је конзервативна ултраортодоксна група. Они настоје живјети у складу с Тором, онако како то они интерпретирају - каже Кожемјакин.

Додаје да је група доста затворена.

- Они не би требали бити пријетња било коме, о томе се можемо сви сложити. Чак не воле да се зближавају, комуницирају с другима, затворена су група и јако их је мало - каже Кожемјакин, додавши да група живи једним "обрасцем живота који није нама својствен".

На фотографији испод Моше хода улицама Источног Сарајева и покушава дјеци из сусједства дати слаткише. Они су, међутим, то одбили.

Слика

Фото: slobodnaevropa.org

Нека од њих кажу да их је страх иако ни Моше, ни остатак групе страних држављана смјештених у двије куће, није учинио ништа што би угрозило становништво насеља Кула.

Какве су званичне информације?

Потврдила је то и полиција којој није пријављено да су страни држављани угрозили јавни ред и мир.

Међутим, Служби за послове са странцима мјештани су пријавили да су уплашени јер "група изгледа чудно, облачи се чудно, гласно се моли и не причају ни с ким".

Ово је за РСЕ навео Слободан Ујић, директор Службе, рекавши да су инспектори посјетили стране држављане, провјерили њихову документацију и утврдили да је све по закону, осим што их домаћин, власник двије куће у којима су смјештени, није пријавио као стране држављане који бораве код њега.

Он је због тога добио казну, потврђено је из Службе за послове са странцима.

Из Службе су утврдили да је ријеч о секти, иако нису могли пружити више информација на основу којих се дошло то таквог закључка, нити о којој секти је ријеч.

Секта подразумијева религиозну група која има властити и својствени поглед на свијет. Израз секта у теологији означава групе које су настале одвајањем од већинске религије.

Шта наводе у локалној заједници?

Након саопштења Службе за послове са странцима, начелник Општине Источна Илиџа Маринко Божовић је за Радио-телевизију Републике Српске рекао да ће урадити све што је могуће да припадници групе Лев Тахор сигурно напусте територију Источне Илиџе.

Разлог за то је, наводи он, да се "заштитити становништво које је јако уплашено". Божовић је додао да је локална заједница добила потврду да је заиста ријеч о секти Лев Тахор, не пруживши више информација.

- У посљедње вријеме имамо велики број издавања станова, то је тренд, а посљедица је ово што имамо. Знамо да их је 30 с пасошем САД-а, шест из Гватемале и један из Канаде - рекао је Божовић.

Додао је да би група требала напустити БиХ у фебруару.

Каква су правила боравка?

Група је у БиХ ушла легално у новембру и на основу безвизног режима могу остати у трајању од 90 дана.

Из Службе за странце кажу да су провјерили стране држављане, укључујући и евиденције ИНТЕРПОЛ-а и да није утврђено да су особе на било каквим евиденцијама.

Шта се зна о групи?

Лев Тахор је конзервативна група Јевреја.

Тренутно броји око 250 чланова и дословце значи – "чисто срце" - из библијског одломка: "Чисто срце створи у мени, Боже, и обнови дух постојан у мени" (Псалми 51,10).

Имају строга правила у вези с храном, нпр. не једу пилетину јер сматрају да је генетски модифицирана.

Њихове молитве дуже су и гласније од оних у другим јеврејским деноминацијама. Сваку ријеч молитве пажљиво и полако изговарају с великом концентрацијом и често узвикују стихове.

Њихова конзервативност у женском облачењу екстремна је чак и према ултраортодоксним стандардима, пише Haaretz. Наиме, припаднице Лев Тахора носе црне хаљине од главе до пете.

За мушкарце, облачење је готово идентично одјећи других ултраортодоксних Јевреја, посебно онима из Сатмар хасидске секте, групе која потјече из града Сату Маре у Румунији, гдје је 1905. основао Јоел Теителбаум. Након Другог свјетског рата, поновно је успостављена у Њујорку, поставши један од највећих хасидских покрета у свијету.

Шта је познато о историји Лев Тахора?

Вођа групе Лев Тахор Шолмо Хелбранс рођен је 1962. године. Одгојен је у секуларној породици у Јерусалиму, али је "пронашао религију" током својих тинејџерских дана.

Крајем 1980-их, Хелбранс је почео привлачити сљедбенике у Јерусалим, углавном међу секуларним Јеврејима преобраћеним на ултраортодоксни начин живота. До краја десетљећа проповиједао је уништење "зле државе Израел", на темељу библијских пророчанстава.

Потакнут овим предвиђањима, 1990. преселио се с неколико десетака ученика јешиве (јеврејска образовна установа) у Вилијамбург у Њујорк, гдје је основао малу заједницу. Израелски медији тада су објавили да је напустио Израел због истраге о његовим наводним контактима с агентима екстремистичких исламистичких организација непријатељских Израелу.

Али његов боравак у Вилијамбургу је прекинут. Године 1994. осуђен је за отмицу дјечака. Хелбранс је увјерио дјечака да постане ултраортодоксни вјерник и прекине везе са својом поодицом.

Након двије године пуштен је на условну слободу и преселио се са својим сљедбеницима у Monsey у Њујорку, гдје је поновно водио јешиву. Међутим, локални Јевреји били су изразито непријатељски расположени према њему.

Године 2000. Сједињене Државе депортирале су Хелбранса у Израел, али он није тамо остао.

Са својим сљедбеницима преселио се у Sainte-Agathe-des-Monts, Квебек, 2000. године.

Хелбранс је тражио и 2003. године добио статус избјеглице од канадске владе, тврдећи да га Израел прогања због његових антиционистичких ставова.

Но, поновно су се појавиле оптужбе за злостављање дјеце, а 2013. године, након провјере служби за заштиту дјеце Квебека, већина његових сљедбеника напустила је покрајину и настанила се у Chatham-Kentu, Онтарио.

Њихов је боравак тамо био кратак. Бројна дјеца секте су усвојена. Група је тада одлучила побјећи из Канаде и настанити се у селу  San Juana La Laguna у Гватемали, али чак су и тамо њезини необични начини живота били оспоравани.

Локално становништво San Juana La Laguna је 2014. затражило да група напусти територију.

Оснивач групе Хелбранс утопио се 2017, а једног од садашњих вођа, Jakova Weinsteina, у марту 2021. су ухапсиле гватемалске власти под сумњом да је отимао дјецу.

На веб-страници Министарства правосуђа САД-а, у новембру 2021. године, објављено је да су врховни челници Лев Тахора Хелбранс и Роснер осуђени за план отмице 14-годишње дјевојчице и враћање у сексуални однос с одраслим "мужем". Они су осуђени јер су осмислили план за отмицу 14-годишње дјевојчице и 12-годишњег дјечака од њихове мајке. Иначе, мајка је раније живјела унутар групе, али је касније напустила.

Догађај у Гватемали

Гватемалске власти су у октобру 2021. зауставиле два аутобуса с припадницима јеврејске ултраортодоксне секте да путују преко границе у Мексико, одакле су наводно планирали стићи до Ирана како би затражили азил.

На захтјев израелских и америчких дужносника, који страхују да би Техеран заједницу Лев Тахор могао искористити групу за преговарање, како пише The Times of Israel, Гватемала је већ спријечила чланове да одлете из земље док су покушавали кренути према Исламској Републици.

Аутобуси су заустављени на путу за Мексико, гдје су се путници планирали укрцати на авион за Курдистан као одскочну даску до коначног одредишта у Ирану, извијестила је веб-страница  B’Hadrei Haredim.

У извјештају се наводи да се култ у почетку планирао преселити у ирачку регију Ербил, која граничи с Ираном и за коју припадници култа вјерују да је библијски Бабилон.

Почетком новембра 2021. турски медији су извјештавали да су чланови групе Лев Тахор, њих 72, с аеродрома у Истанбулу на властити захтјев отишли у Румунију, јер им Ирак није дозволио улазак у земљу. Особе су поријеклом из неколико земаља, али су сви враћени у Турску из Ирака.

Чланови групе, 19 канадских, 24 америчких, 28 гватемалских и 1 португалски држављанин, у групама су послани у Букурешт, главни град Румуније.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 29.01.2022. 17:26
    Moje selo prazno na Romaniji,25 kuća,ima struja,voda,asfalt livade hiljade duluma rijeka i sume na pretek.Ne bi nikome smetali sem divljim zivotinjama.Pa da im ga izdam na 50 godina ako hoće.Kirija u naprijed.
  • Generic placeholder image
    Miloš 29.01.2022. 17:14
    Gledao sam film o njima, navodno žive od raznih donacija, donatore ne navode, a u prikazanim papirima iz banke su ogromne cifre. Jedno je sigurno, ne treba ih se bojati, nas je puno, njih je malo.
  • Generic placeholder image
    Mare 29.01.2022. 16:14
    Zasto niko ne spominje od cega ovi ljudi zive?
Повезане вијести
Најављени прекиди електричне енергије у Источној Илиџи Најављени прекиди електричне енергије у Источној Илиџи
Преминуо проф. др Дарко Калајџић Преминуо проф. др Дарко Калајџић
Божовић представио пројекат реконструкције Спортског центра Војковићи (ВИДЕО) Божовић представио пројекат реконструкције Спортског центра Војковићи (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Пронађена Анастасија Кауриновић
    19h 48m
    1
  • Преминуо проф. др Дарко Калајџић
    16h 6m
    0
  • Ускоро почиње зимско рачунање времена – спавање сат дуже
    13h 33m
    1
  • Супер људске приче из Фоче: Немања Тривун, херој који спасава животе
    23h 40m
    0
  • Сјећање на умјетницу Катарину Ивановић
    17h 27m
    0