Nagrada "Mladi srbista" za najbolji literarni esej

27.02.2021. 19:30
0
IZVOR: Katera

Nagradu „Mladi srbista“ ove godine, povodom Dana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ova visokoškolska ustanova i Katedra za srbistiku dodijeliće učenicima trećih i četvrtih razreda srednje škole iz srpskog jezika i književnosti za najbolji literarni esej.

Nagrada uključuje plaketu, novčanu nagradu i učestvovanje nagrađenih na književnim večerima i drugim aktivnostima koje Katedra ima u svom godišnjem planu. Komisiju za ocjenjivanje pristiglih rukopisa čine profesori Katedre za srbistiku.

U okviru stalne teme, a to je "Značaj srpskog jezika i književnosti za očuvanje identiteta Republike Srpske", ovogodišnja tema je "U cipelama moje majke (oca)".

Temom bi trebalo obuhvatiti sjećanja roditelja sadašnjih srednjoškolaca o djetinjstvu ili mladosti provedenim u okolnostima posljednjeg rata.

Cilj je da se generacije mlađih naraštaja više informišu o pomenutom periodu, o tome formiraju svoj stav izgrađen na plemenitim osjećanjima, rodoljublju i čovjekoljublju uopšte.

Tematizovanje ovih događaja i doživljaja, koji su od esencijalnog značaja za opstanak Republike Srpske i srpskog naroda, doprinosimo širenju i institucionalizovanju kulture sjećanja i pamćenja i definišemo konstruktivan odnos prema istoriji  i prošlosti, a s obzirom na sadašnjost i budućnost.

S druge strane, učenici se na ovaj način osposobljavaju za stvaralačko-analitički odnos prema stvarnosti, traganje i spoznaju vlastitih kao univerzalnih i trajnih ljudskih vrijednosti.

Radovi bi trebalo da se dostave do 30. aprila 2021. godine na adresu:

Filozofski fakultet, Katedra za srbistiku, sa naznakom „Za nagradu Mladi srbista“, Alekse Šantića 1, 71420, Pale.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO) Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    8h 5m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 49m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    23h 2m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    19h 16m
    0
  • U Neumu upecan najopasniji morski pas Jadrana
    21h 35m
    0