Награда "Млади србиста" за најбољи литерарни есеј

27.02.2021. 19:30
0
ИЗВОР: Катера

Награду „Млади србиста“ ове године, поводом Дана Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, ова високошколска установа и Катедра за србистику додијелиће ученицима трећих и четвртих разреда средње школе из српског језика и књижевности за најбољи литерарни есеј.

Награда укључује плакету, новчану награду и учествовање награђених на књижевним вечерима и другим активностима које Катедра има у свом годишњем плану. Комисију за оцјењивање пристиглих рукописа чине професори Катедре за србистику.

У оквиру сталне теме, а то је "Значај српског језика и књижевности за очување идентитета Републике Српске", овогодишња тема је "У ципелама моје мајке (оца)".

Темом би требало обухватити сјећања родитеља садашњих средњошколаца о дјетињству или младости проведеним у околностима посљедњег рата.

Циљ је да се генерације млађих нараштаја више информишу о поменутом периоду, о томе формирају свој став изграђен на племенитим осјећањима, родољубљу и човјекољубљу уопште.

Тематизовање ових догађаја и доживљаја, који су од есенцијалног значаја за опстанак Републике Српске и српског народа, доприносимо ширењу и институционализовању културе сјећања и памћења и дефинишемо конструктиван однос према историји  и прошлости, а с обзиром на садашњост и будућност.

С друге стране, ученици се на овај начин оспособљавају за стваралачко-аналитички однос према стварности, трагање и спознају властитих као универзалних и трајних људских вриједности.

Радови би требало да се доставе до 30. априла 2021. године на адресу:

Филозофски факултет, Катедра за србистику, са назнаком „За награду Млади србиста“, Алексе Шантића 1, 71420, Пале.

Коментари 0
Повезане вијести
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Крађа у Палама Крађа у Палама
Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 27m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 45m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 12m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 0m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 21m
    0