Nagrađeni najbolji kulinari iz Srednje škole "28. juni"

14.05.2021. 12:39
0
IZVOR: Katera

U Srednjoj školi "28. juni" u Istočnom Sarajevu danas su uručene nagrade za učenike koji su osvojili prvo mjesto na kulinarskom takmičenju u organizaciji Ambasade Francuske u BiH.

Nagrade je uručila ambasador Francuske u BiH Kristin Tudik, a svečanosti je prisustvovala i francuski ataše za kulturu.

Slika

Foto: Katera

U obraćanju medijima, Tudikova je istakla da je nagrade dodijelila brilijantnim učenicima koji su odbranili dvije najvažnije stvari u Francuskoj, jezik i gastronomiju.

- Zaista se nadam da će iza današnje posjete slijediti brojne inicijative koje, na neki način, idu ka zaštiti francuskog jezika ne samo u Istočnom Sarajevu nego i u cijeloj zemlji – rekla je Tudikova, dodajući da se nada da će učenici nastaviti ovim putem i služiti za primjer drugima.

Direktor Srednje škole „28. juni“ Boris Brajović zahvalio se Ambasadi Francuske i Francuskom institutu u Bosni i Hercegovini na organizaciji takmičenja "Kuvajmo francuski".

- Naša škola se trudi da isprati savremene trendove u nastavi u svim smjerovima koje obrazuje, a ovo je bila prilika da se izađe iz okvira nastavnog plana i programa i da učenici pokažu svoje vještine, a rezultat je tu – rekao je Brajović.

Slika

Foto: Katera

Vladan Benić, učenik trećeg razreda, smjer kulinarski tehničar, rekao je da mu učešće na takmičenju mnogo značilo, da je naučio da sprema nova jela.

Dario Kraišnik, takođe učenik trećeg razreda, rekao je da je veliko zadovoljstvo učestvovanje na jednom ovakvom takmičenju, te da je ovo, prema njegovim riječima, dobra promocija za školu, ali i za cijelu generaciju kulinarskih tehničara.

Slika

Foto: Katera

U okviru obilježavanja Dana frankofonije na takmičenju pod nazivom „Kuvajmo francuski“ u organizaciji Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, prema glasovima publike najbolje su kuvali učenici JU Srednje škole „28. juni“.

Zajedno sa profesorima Dajanom Blagojević, Željkom Vidić i Predragom Blagojevićem učenici su pripremali jela koja su dio francuske kulture i tradicije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uručene nagrade "Zlatna sova" i "Sovica" Uručene nagrade "Zlatna sova" i "Sovica"
Učenici i profesori Srednje škole „28. juni“ autori najboljeg filma o Pupinu (FOTO) Učenici i profesori Srednje škole „28. juni“ autori najboljeg filma o Pupinu (FOTO)
Fotografa Vladimira Tadića proslavile munje, koze i Romanija (FOTO) Fotografa Vladimira Tadića proslavile munje, koze i Romanija (FOTO)
Najčitanije
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    18h 12m
    0
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    2h 35m
    0
  • Vojno vozilo koje je smrskalo "ford" teže i od autobusa
    42m
    0
  • Malim herojima u borbi za život potrebna podrška društva
    1h 55m
    0
  • Predstava "Mala sirena" sutra otvara 25. "Lut fest "
    20h 24m
    0