Najbolja predstava “Karlota Grizi – od Vižinade do vječnosti”

12.12.2023. 09:32
1
IZVOR: srna.rs

Predstava “Karlota Krizi – od Vižinade do vječnosti” u režiji Ljiljane Gvozdenović proglašena je za najbolju na 28. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame Republike Srpske održanom u Istočnom Novom Sarajevu.

Žiri je u odluci naveo da se kroz predstavu prožimaju teme ljubavi, slobode i umjetnosti, kao i pitanja kako sačuvati samostalnost i individualnost u odnosu na profesiju, publiku i najbliže osobe.

- Originalni i efektni muzički aranžmani ovu predstavu stavljaju u kontekst savremenog mjuzikla u klasičnom teatru - navodi se u odluci žirija u sastavu glumica Lidija Vukićević, reditelj Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović.

U predstavi igraju Anamarija Serda i Ronald Braus.

Od pet monodrama odigranih na festivalu posebno se izdvojila “Miloš Veliki – knjaz srpski” po tekstu Milovana Vitezovića, u režiji direktora Srpskog pozorišta u Mađarskoj Milana Rusa, u kojoj je igrao Aleksandar Dunić.

- Dunićeva snažna interpretacija Miloša Obrenovića pouzdan je podsjetnik da su vjera, nada i ideali najveći pokretački motivi koji od pojedinaca stvaraju divove jednog naroda i da je ideal slobode najveća vrijednost za koji su se naši preci borili i žrtvovali u namjeri i želji da svi Srbi žive u jakoj i slobodnoj državi - naveo je žiri u obrazloženju.

Organizacija Festivala malih scena i monodrame, na prijedlog stručnog žirija, ustanovila je specijalnu nagradu “Skulptura kamena suza”, koja je dodijeljena monodrami “K`o kamen – Velenka Brstinova i kćer joj Dragana” po tekstu Dragane Mandrape iz Istočnog Sarajeva, u izvođenju Ljiljane Čekić.

Žiri je u odluci naveo da ovaj komad žanrovski pripada dokumentarnoj drami, a da je pisan u ispovijednoj formi koja oslikava različite ličnosti, majku i kćerku, Velenku i Draganu, žene različitih živototnih priča, ali identične snage koju pokazuju u trenucima kada se suočavaju sa životnim tragedijama.

- Glumica Ljiljana Čekić vješto i iskreno prikazuje te trenutke slikajući snagu života koji uvijek pronađe svoj put postojanja, kao i karakter žena snažnih kao tvrdi hercegovački kamen - naveo je žiri.

Nagrada publike je pripala predstavi “Ja /o/ meni”, u režiji Velimir Teča, a u kojoj igraju Mina Lazarević i Srđan Ivanović.

Po ocijeni žirija najbolji glumac Festivala je Stevan Vuković za ulogu Jevrema Prokića u predstavi “Narodni poslanik” po tekstu Branislava Nušića u izvođenju Nikšićkog pozorišta.

Za najbolju glumicu Festivala žiri je proglasio Tamaru Krcunović za ulogu Marijane u predstavi “Scene iz bračnog života” Gradskog pozorišta Gradiška i RRD Beograd, u režiji Ane Tomović.

Proglašenjem pobjednika i uručenjem nagrada sinoć je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo završen 28. Međunarodni festival malih scena i monodrame Republike Srpske, koji je trajao od četvrtka, 7. decembra.

Publika je imala priliku da vidi pet pozorišnih predstava i pet monodrama iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, a prijatelji Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Sarajlija 12.12.2023. 10:34
    Iskrene čestitke organizatoru i učesnicima festivala!
Povezane vijesti
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    6h 21m
    10
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    5h 5m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    21h 18m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    17h 32m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    22h 24m
    0