Narodna skupština dala "zeleno svjetlo" da Laktaši dobiju status grada

14.04.2022. 15:15
0
IZVOR: srna.rs

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnoj proceduri Zakon o gradu Laktaši, čime ova lokalna zajednica dobija status grada.

U vezi sa tim, po hitnoj proceduri usvojen je i Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i Program rada parlamenta Srpske za ovu godinu.

U skladu sa ovim programom, u prvom kvartalu biće razmatrano osam akata u zakonodavnom dijelu i pet u tematskom, a u drugom kvartalu 36 zakonodavnih i 16 tematskih akata.U trećem kvartalu biće razmatrano 11 akata u zakonodavnom dijelu i 12 u tematskom, a u četvrtom 12 zakonodavnih i šest tematskih akata.

Po hitnom postupku je usvojen i Zakon o izmjenama Uredbe sa zakonskom snagom o Kompenzacionom fondu Republike Srpske s ciljem pomoći privrednim subjektima i građanima u novonastaloj situaciji prouzrokovanoj poremećajima na svjetskom tržištu.

Narodna skupština je po hitnom postupku usvojila i Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju koji se donosi radi zakonskog regulisanja obezbjeđivanja i finansiranja lijekova.

Po hitnoj proceduri usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku Republike Srpske čime se stvara pravni osnov za utvrđivanje zastarjelosti prava na naplatu poreskog duga koji je postao izvršan prije stupanja na snagu Zakona o poreskom postupku 2012. godine, na način da se i na ovaj dug primjenjuju odredbe o zastarjelosti, kao i za dug nastao prema odredbama važećeg zakona.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske kojim se pojednostavljuje postupak podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na podsticaj.Usvojen je i Zakon o kulturnim dobrima kojim se uređuju vrste ovih dobara, te djelatnost zaštite očuvanja i korišćenja materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara od opšteg interesa za Srpsku, a koja uživaju prethodnu zaštitu.

Poslanici su usvojili i Zakon o međubankarskim naknadama kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, kojim se uređuju ove naknade koje se plaćaju pri izvršavanju platnih transakcija na osnovu platnih kartica u Srpskoj.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu radi utvrđivanja dodatnih standarda transparentnosti pružanja usluga platnog prometa.

Narodna skupština Srpske je usvojila i Nacrt zakona o geološkim istraživanjima, kojim se uređuju vrste, uslovi i način izvođenja istraživanja mineralnih i ostalih geoloških resursa, kao i Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti radi kontinuiranog unapređivanja i prilagođavanja zdravstvenog sistema savremenim dostignućima i novinama u oblasti zdravstva.

Usvojeni su i Nacrt zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Nacrt zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić zaključio je rad prvog dijela 21. redovne sjednice parlamenta i nastavak zakazao za utorak, 26. april u 12 časova.

Komentari 0
Povezane vijesti
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM
Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    7h 48m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    9h 3m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    14h 54m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    13h 21m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    15h 13m
    0