Народна скупштина дала "зелено свјетло" да Лакташи добију статус града

14.04.2022. 15:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитној процедури Закон о граду Лакташи, чиме ова локална заједница добија статус града.

У вези са тим, по хитној процедури усвојен је и Закон о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је и Програм рада парламента Српске за ову годину.

У складу са овим програмом, у првом кварталу биће разматрано осам аката у законодавном дијелу и пет у тематском, а у другом кварталу 36 законодавних и 16 тематских аката.У трећем кварталу биће разматрано 11 аката у законодавном дијелу и 12 у тематском, а у четвртом 12 законодавних и шест тематских аката.

По хитном поступку је усвојен и Закон о измјенама Уредбе са законском снагом о Компензационом фонду Републике Српске с циљем помоћи привредним субјектима и грађанима у новонасталој ситуацији проузрокованој поремећајима на свјетском тржишту.

Народна скупштина је по хитном поступку усвојила и Закон о допунама Закона о здравственом осигурању који се доноси ради законског регулисања обезбјеђивања и финансирања лијекова.

По хитној процедури усвојен је и Закон о измјенама и допунама Закона о пореском поступку Републике Српске чиме се ствара правни основ за утврђивање застарјелости права на наплату пореског дуга који је постао извршан прије ступања на снагу Закона о пореском поступку 2012. године, на начин да се и на овај дуг примјењују одредбе о застарјелости, као и за дуг настао према одредбама важећег закона.

Посланици су по хитном поступку усвојили Закон о измјенама и допунама Закона о подстицајима у привреди Републике Српске којим се поједностављује поступак подношења захтјева за остваривање права на подстицај.Усвојен је и Закон о културним добрима којим се уређују врсте ових добара, те дјелатност заштите очувања и коришћења материјалних и нематеријалних културних добара од општег интереса за Српску, а која уживају претходну заштиту.

Посланици су усвојили и Закон о међубанкарским накнадама код платних трансакција на основу платних картица, којим се уређују ове накнаде које се плаћају при извршавању платних трансакција на основу платних картица у Српској.

Усвојен је и Закон о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету ради утврђивања додатних стандарда транспарентности пружања услуга платног промета.

Народна скупштина Српске је усвојила и Нацрт закона о геолошким истраживањима, којим се уређују врсте, услови и начин извођења истраживања минералних и осталих геолошких ресурса, као и Нацрт закона о здравственој заштити ради континуираног унапређивања и прилагођавања здравственог система савременим достигнућима и новинама у области здравства.

Усвојени су и Нацрт закона о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести и Нацрт закона о основном васпитању и образовању.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић закључио је рад првог дијела 21. редовне сједнице парламента и наставак заказао за уторак, 26. април у 12 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 12m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 26m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 33m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 21m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 3m
    0