Народна скупштина дала "зелено свјетло" да Лакташи добију статус града

14.04.2022. 15:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Народна скупштина Републике Српске усвојила је по хитној процедури Закон о граду Лакташи, чиме ова локална заједница добија статус града.

У вези са тим, по хитној процедури усвојен је и Закон о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је и Програм рада парламента Српске за ову годину.

У складу са овим програмом, у првом кварталу биће разматрано осам аката у законодавном дијелу и пет у тематском, а у другом кварталу 36 законодавних и 16 тематских аката.У трећем кварталу биће разматрано 11 аката у законодавном дијелу и 12 у тематском, а у четвртом 12 законодавних и шест тематских аката.

По хитном поступку је усвојен и Закон о измјенама Уредбе са законском снагом о Компензационом фонду Републике Српске с циљем помоћи привредним субјектима и грађанима у новонасталој ситуацији проузрокованој поремећајима на свјетском тржишту.

Народна скупштина је по хитном поступку усвојила и Закон о допунама Закона о здравственом осигурању који се доноси ради законског регулисања обезбјеђивања и финансирања лијекова.

По хитној процедури усвојен је и Закон о измјенама и допунама Закона о пореском поступку Републике Српске чиме се ствара правни основ за утврђивање застарјелости права на наплату пореског дуга који је постао извршан прије ступања на снагу Закона о пореском поступку 2012. године, на начин да се и на овај дуг примјењују одредбе о застарјелости, као и за дуг настао према одредбама важећег закона.

Посланици су по хитном поступку усвојили Закон о измјенама и допунама Закона о подстицајима у привреди Републике Српске којим се поједностављује поступак подношења захтјева за остваривање права на подстицај.Усвојен је и Закон о културним добрима којим се уређују врсте ових добара, те дјелатност заштите очувања и коришћења материјалних и нематеријалних културних добара од општег интереса за Српску, а која уживају претходну заштиту.

Посланици су усвојили и Закон о међубанкарским накнадама код платних трансакција на основу платних картица, којим се уређују ове накнаде које се плаћају при извршавању платних трансакција на основу платних картица у Српској.

Усвојен је и Закон о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету ради утврђивања додатних стандарда транспарентности пружања услуга платног промета.

Народна скупштина Српске је усвојила и Нацрт закона о геолошким истраживањима, којим се уређују врсте, услови и начин извођења истраживања минералних и осталих геолошких ресурса, као и Нацрт закона о здравственој заштити ради континуираног унапређивања и прилагођавања здравственог система савременим достигнућима и новинама у области здравства.

Усвојени су и Нацрт закона о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести и Нацрт закона о основном васпитању и образовању.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић закључио је рад првог дијела 21. редовне сједнице парламента и наставак заказао за уторак, 26. април у 12 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Магла преко Романије, у котлинама и дуж ријека Магла преко Романије, у котлинама и дуж ријека
Момир Ашоња из Рогатице кандидат за десет најбољих спортиста Српске Момир Ашоња из Рогатице кандидат за десет најбољих спортиста Српске
Ево ко има законско право на субвенције за струју Ево ко има законско право на субвенције за струју
Најчитаније
 • У пуцњави у Источном Новом Сарајеву рањена једна особа
  18h 41m
  4
 • Ево ко има законско право на субвенције за струју
  23h 40m
  3
 • Ухапшен осумњичени за брутално убиство у Бањалуци
  21h 55m
  1
 • Истрага против Џаке због дреса са именом Јашари?
  19h 51m
  0
 • Оштећења на аутобусу нису од ватреног оружја
  14h 16m
  0