Naš grad dobio mural posvećen Desanki Maksimović

20.08.2020. 17:18
0
IZVOR: is-radio.com

Mladi umjetnik iz Istočnog Sarajeva Mladen Savić, odlučio je da sugrađanima pokloni mural posvećen čuvenoj srpskoj pjesnikinji Desanki Maksimović. Mural je visok sedam metara, a naslikan je na zidu Srednje škole u Istočnom Novom Sarajevu.

Kada je Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Srbiji odlučila da iz školskog programa isključi pojedina djela Desanke Maksimović stručnjaci, ali i šira javnost Srbije i Republike Srpske pobunila se protiv te odluke, smatrajući da se njome umanjuju književne vrijednosti srpske pjesnikinje i da taj postupak, kako su naveli iz Zadužbine Desanke Maksimović, pogađa u samo srce srpskog identiteta. Ova inicijativa ipak nije spovedena u djelo, a mladi umjetnik iz Istočnog Sarajeva Mladen Savić odlučio je da umjetničkim izrazom doprinese značaju u cijeloj ovoj priči.

Slika

- Mi smo odrasli uz pjesme i knjige Desanke Maksimović. Onoliko koliko sam ja mogao da uradim i da dam svoj skromni doprinos je oslikavanje murala. Dobio sam potreban materijal, a skelu sam obezbijedio uz pomoć dobrih ljudi - istakao je Savić.

Prvobitna zamisao bila je da mural bude visok tri metra uz dodatno ispisivanje nekog od stihova pjesama.

- Međutim odlučio sam da mural ipak bude visok sedam metara iz prostog razloga što je visina školskog zida 12 metara, i na taj način će mural biti vidljiviji - rekao je Savić.

Slika

Za oslikavanje ovog umjetničkog djela, Savić koristi najkvalitetnije boje kako bi mural trajao dugi niz godina.

Mural Desanke Maksimović oslikan talentom mladog Mladena Savića, podjetnik je za sve srednjoškolce ali i ostale građane Istočnog Sarajeva na velika djela ove velike srpske pjesnikine. Podsjetnik na neka od mnoštva predivnih pjesama poput „Predosećanje“, „Strepnja“, „Prolećna pesma“, „Opomena“, „Tražim pomilovanje“…

Komentari 0
Povezane vijesti
Murali Miće Lizdeka i Miše Rajića uskoro će krasiti Pale (FOTO) Murali Miće Lizdeka i Miše Rajića uskoro će krasiti Pale (FOTO)
Sjećanje na veliku srpsku pjesnikinju - Desanku Maksimović Sjećanje na veliku srpsku pjesnikinju - Desanku Maksimović
Naslikan mural Novaka Đokovića Naslikan mural Novaka Đokovića
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    18h 17m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    7h 30m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    7h 1m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    7h 24m
    0
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    22h 21m
    0