Naučno istraživanje "Vučje stope" na Alpima

09.09.2024. 10:00
1
IZVOR: radiofoca.com

Članovi Planinarsko-speleološkog društva „Vučja stopa“ iz Foče uspješno su izveli uspon na Alpe, popevši se na tri vrha, a uz adrenalinski ugođaj i uživanje u zadivljujućoj prirodi, ova izazovna ekspedicija poslužila je i za naučno-istraživački rad u oblasti medicine.

Osmodnevna akcija, koja je realizovana krajem jula i početkom avgusta, započeta je usponom na vrh Veliki Stol, visok 2.236 metara, na masivu Karavanke u Sloveniji, što je bilo zagrijavanje i trening pred naredna dva dosta veća izazova.

Uslijedio je alpinistički uspon na masiv Mormolada u italijanskim Dolomitima, tačnije na vrh Punta Penia, na 3.343 metra, a zatim i na vrh Kastor, pod vječnim snijegom i ledom, na granici Švajcarske i Italije, koji se uzdiže 4.226 metara iznad mora.

Cilj je bio da se postepenim povećavanjem visine na najbolji način aklimatizuju i priviknu na ekstremne vremenske uslove i prorijeđen vazduh.

Slika

Foto: radiofoca.com

Nevesinjac Đorđe Vuković, student četvrte godine Medicinskog fakulteta u Foči, kaže da je učešće u ekspediciji na Alpima za njega bila velika privilegija, jer je oduvijek sanjao o usponima na velike visine.

- Ovo mi je bilo ostvarenje sna i veliki iskorak i izlazak iz zone komfora. Ispeo sam se na sva tri vrha, a sa trećim sam najponosniji jer je njegova nadmorska visina 4.200 i kao što Hrvati kažu to je bio moj prvi „četiritisućnjak“, za mene jedno nezaboravno iskustvo. Sa tog mjesta vidite sve vrhove koje ste oduvijek htjeli da vidite, a istakao bih vrh Materhorn, koji se posebno lijepo vidio - priča Vuković.

Na vrhu se, dodaje, nisu mogli duže zadržavati zbog jakog vjetra i niske temperature.

Kastor je bio najteži vrh, a najviše su mu se, ipak, svidjeli Dolomiti u Italiji.

- U Dolomitima možete da vidite sve- i pitomu i divlju stranu. Popeli smo se na masiv Marmoladu i njen najviši vrh Punta Penia i to mi je možda jedan od najupečatljivijih momenata u ovoj ekspediciji - dodaje Nevesinjac.

Za njega kao početnika u alpinizmu, koji nema iskustva sa alpinističkom opremom, uspon je, smatra, bio opasan, ali su uz njega bili isusni članovi „Vučje stope“, spremi da nesebično podijele znanje i iskustvo.

- I da podijele i onu posljednju čokoladicu iz svog džepa. Bilo je malo straha, moram da priznam, jer se prvi put susrećem sa tim, ali mislim da sam sve to prevazišao, naučio sam dosta toga o Alpima, da koristim opremu, da se krećem po glečeru, proširio sam vidike, mentalno sam očvrsnuo i nadam se da je ovo uvretira za neke više vrhove, sa oduševljenjem priča Vuković i dodaje da je našao svoj novi hobi, a to je alpinizam.

Novi hobi rodio se, u stvari, iz njegovog istraživačkog rada, jer je u ovoj ekspediciji učestvovao kao student istraživač, sa zadatkom da ispita povezanost kognitivnih sposobnosti- razmišljanja, pamćenja, logičkog rasuđivanja sa velikim nadmorskim visinama i uticaj aklimatizacije na simptome akutne visinske bolesti.

Slika

Foto: radiofoca.com

Rezultati su u procesu obrade i biće objavljeni za nekoliko mjeseci na nekom od medicinskih kongresa ili u nekom od biomedicinskih časopisa, ali već sada se može reći da je jedan od rezultata ovog istraživanja veliki i pozitivan uticaj aklimatizacije na prevenciju sipmtoma akutne visinske bolesti.

- Uspjeli smo da postignemo nivo adaptacije da se naše tijelo prilagodi nedostatku kiseonika, zahvaljujući tome što smo se prethodno popeli na niže vrhove i onda smo se sa lakoćom popeli na najviši vrh. Od osam učesnika, šest nas se popelo na najviši vrh, dva učesnika su odustala, dok je jedan učesnik imao simptome akutne visinske bolesti, ali je uprkos tim simptomima nastavio, bio je uporan i izgurao je do vrha - kaže student istraživač.

Učenica četvrtog razreda fočanske gimnazije, sedamnaestogodišnja Marija Lečić bila je najmlađi i jedini ženski član ove ekspedicije.

- Popela sam se na dva vrha, na treći nisam uspjela, imala sam problema sa obućom, pa sam ostala na baznom kampu na 3.600 metara. Na Marmoladi sam ostala djelimično bez jedne gojzerice i nisam mogla da nađem novu sa kojom bih se mogla popeti na Kastor, ali sam bez obzira na to ponosna na sebe i na ostatak ekipe - priča Marija.

Krenula je, kaže, bez velikih očekivanja, ne opterećujući se strahom, a uspjela je da se izbori i sa visinskom bolešću sa kojom se suočila tokom uspona na Marmoladu.

- Spavati na tako velikoj nadmorskoj visini je izuzetno teško i neobično, ali to je jedno novo iskustvo koje će mi ostati kao uspomena za cijeli život - ističe ona.

I njoj je, dodaje, poseban doživljaj bio uspon na Marmoladu na Dolomitima, gdje je iskusila dosta različitih alpinističkih tehnika uz korišćenje cepina- planinarskog pijuka za led i dereze- dodatka za obuću koji omogućava hodanje po ledu i glečeru.

- Led je probijen i radujem se novim usponima i ekspedicijama u narednom periodu - poručila je Marija.

Najstariji učesnik pohoda na Alpe, pedesetjednogodišnji Boban Andrić priča da je veoma zahtjevan- mada jedini bez snijega, bio i Veliki Stol u Sloveniji, jer se mora savladati velika visinska razlika od 1.100 metara, uz otežano kretanje po klizavom terenu i siparu.

Uspon na vrh na Dolomitima vodio je preko snijega i glečera uz veoma okomitu stazu, a jednim dijelom i kroz stijene, i trajao je oko tri i po sata. Ipak, posebna priča je uspon na vrh Kastor.

- Do doma, koji se nalazi na 3.600 metara, ima oko četiri sata dobrog hoda i uspona. Tu smo prespavali, ujutro smo poranili i do vrha na 4.200 izašli smo za četiri sata, takođe, uz glečere, snijeg i okomitu stazu. Koristili smo dereze, cepin, kacige, pojaseve i navezu, bez naveze ne treba ići, to je jedan vid sigurnosti - priča Andrić.

Iz ovog društva poručuju da ih je ova ekspedicija ohrabrila da nastave da streme što zahtjevnijim vrhovima, uz podsjećanje da je u posljednjih osam godina „Vučja stopa“ osvojila neke od najviših planina u Evropi-Mon Blan, Materhorn, Gran Paradizo, Glos Grokner, Rilu, Olimp, kao i Pik Lenjin u Kirgistanu. 

Novinar: Igor Janković

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Seljober 09.09.2024. 12:02
    Istražite da li smo ovako grdni bili zamrznuti u planinama Balkana i koja nas budala odmznu.
    Čija li pamet ovo istese iz mošnji?
Povezane vijesti
Mladića iz Foče udarila struja, teško povrijeđen Mladića iz Foče udarila struja, teško povrijeđen
Mještani traže da se zaštiti prirodni fenomen i ne odlaže otpad Mještani traže da se zaštiti prirodni fenomen i ne odlaže otpad
Han Pijesak: Planinari na mjestu počinka oko 1.000 vojnika Šumadijske divizije Drugog poziva Han Pijesak: Planinari na mjestu počinka oko 1.000 vojnika Šumadijske divizije Drugog poziva
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    14h 52m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    16h 43m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    16h 30m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    7h 56m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    10h 38m
    0