Navršile se 32 godine od ubistva 15 srpskih civila iz capraških sela

21.08.2023. 12:18
0
IZVOR: srna.rs

Navršile su se 32 godine od zločina hrvatske policije i Zbora narodne garde /ZNG/ koji su na današnji dan posijali smrt u sedam srpskih sela i ubili 15 civila, a za to niko nije odgovarao, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".

U "Veritasu" navode da su hrvatske snage u krvavom pohodu koristile transportere sa oznakama Jugoslovenske narodne armije /JNA/ i da su pripadnici MUP-a Hrvatske i "zengi" ničim izazvani pucali po stanovnicima sela Blinjski Kut, Kinjačka, Brđane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma i Trnjani.

- Ubili su 15 civila prosječne starosti 48 godina, a više desetina ranili. Najmlađa među ubijenima je tekstilna radnica Željka Boinović /23/, koja je upucana kroz prozor u sobi u Trnjanima u kući njenog djeda Miloša Vraneševića - podsjećaju iz "Veritasa".

Iza ubijenih je ostalo 32 djece, 18 sinova i 14 kćeri, a ubice su u krvavom pohodu zaustavili mještani sela Brđani, koji su se, čuvši pucnjavu na brzinu organizovali i postavili uspješnu zasjedu.

- Poslije ovog događaja Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak, već su organizovali odbranu svojih sela i kuća, a uskoro su formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, po području na kojem se nalaze pomenuta sela, sa sjedištem u Gradusi, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine /RSK/ - podsjećaju u "Veritasu".

Kako naglašavaju, za zločin u capraškim selima do sada niko nije krivično odgovarao.

Krivičnu prijavu, koju su podnijele porodice ubijenih protiv četvorice "zengi" zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, u septembru 2006. odbacilo je Županijsko državno tužilaštvo u Sisku.

Prijava porodica je odbačena uz obrazloženje "da su njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa takozvane SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba".

Tužbe za naknadu štete porodica ubijenih hrvatski sudovi su odbili zbog zastare i nedostatka dokaza o učešću pripadnika Hrvatske vojske u zločinu u capraškim selima.

Porodicama ubijenih naloženo je da su dužne da plate parnične troškove koji dostižu više hiljada evra.

- Neki od tih postupaka stigli su i pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, ali ih je odbacio zbog isteka roka od šest mjeseci između `posljednje istražne radnje ili njihovog saznanja o neefikasnosti istrage na nacionalnom nivou` i podnošenja zahtjeva tom sudu` - ukazuju u "Veritasu".

U Sisku i okolnim mjestima, prema podacima "Veritasa", u ljeto i jesen 1991. godine likvidirano je najmanje 119 osoba srpske nacionalnosti, među njima i 97 civila, od kojih 11 žena.

Od ukupnog broja likvidiranih, sahranjeno je 40, a za ostalima se i dalje traga.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prošlo je 106 godina od ubistva ruske carske porodice Romanov Prošlo je 106 godina od ubistva ruske carske porodice Romanov
Vizantijski car dozvolio gradnju Hilandara Vizantijski car dozvolio gradnju Hilandara
Milutin Milanković - Jedan od najvećih svjetskih umova Milutin Milanković - Jedan od najvećih svjetskih umova
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 16m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 15m
    0
  • Zemljotres u BiH
    7h 51m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 12m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    9h 55m
    9