Навршиле се 32 године од убиства 15 српских цивила из цапрашких села

21.08.2023. 12:18
0
ИЗВОР: srna.rs

Навршиле су се 32 године од злочина хрватске полиције и Збора народне гарде /ЗНГ/ који су на данашњи дан посијали смрт у седам српских села и убили 15 цивила, а за то нико није одговарао, саопштио је Документационо-информациони центар "Веритас".

У "Веритасу" наводе да су хрватске снаге у крвавом походу користиле транспортере са ознакама Југословенске народне армије /ЈНА/ и да су припадници МУП-а Хрватске и "зенги" ничим изазвани пуцали по становницима села Блињски Кут, Кињачка, Брђане, Чакале, Блињска Греда, Бестрма и Трњани.

- Убили су 15 цивила просјечне старости 48 година, а више десетина ранили. Најмлађа међу убијенима је текстилна радница Жељка Боиновић /23/, која је упуцана кроз прозор у соби у Трњанима у кући нјеног дједа Милоша Вранешевића - подсјећају из "Веритаса".

Иза убијених је остало 32 дјеце, 18 синова и 14 кћери, а убице су у крвавом походу зауставили мјештани села Брђани, који су се, чувши пуцњаву на брзину организовали и поставили успјешну засједу.

- Послије овог догађаја Срби из цапрашких српских села више нису одлазили на посао у Сисак, већ су организовали одбрану својих села и кућа, а ускоро су формирали и општину коју су назвали Цапраг, по подручју на којем се налазе поменута села, са сједиштем у Градуси, која је била у саставу Републике Српске Крајине /РСК/ - подсјећају у "Веритасу".

Како наглашавају, за злочин у цапрашким селима до сада нико није кривично одговарао.

Кривичну пријаву, коју су поднијеле породице убијених против четворице "зенги" због ратног злочина против цивилног становништва, у септембру 2006. одбацило је Жупанијско државно тужилаштво у Сиску.

Пријава породица је одбачена уз образложење "да су њихови рођаци убијени у оружаном сукобу између паравојних група такозване САО Крајине и Хрватске војске или су колатерална штета тог оружаног сукоба".

Тужбе за накнаду штете породица убијених хрватски судови су одбили због застаре и недостатка доказа о учешћу припадника Хрватске војске у злочину у цапрашким селима.

Породицама убијених наложено је да су дужне да плате парничне трошкове који достижу више хиљада евра.

- Неки од тих поступака стигли су и пред Европски суд за људска права у Стразбуру, али их је одбацио због истека рока од шест мјесеци између `посљедње истражне радње или њиховог сазнања о неефикасности истраге на националном нивоу` и подношења захтјева том суду` - указују у "Веритасу".

У Сиску и околним мјестима, према подацима "Веритаса", у љето и јесен 1991. године ликвидирано је најмање 119 особа српске националности, међу њима и 97 цивила, од којих 11 жена.

Од укупног броја ликвидираних, сахрањено је 40, а за осталима се и даље трага.

Коментари 0
Повезане вијести
Прошло је 106 година од убиства руске царске породице Романов Прошло је 106 година од убиства руске царске породице Романов
Византијски цар дозволио градњу Хиландара Византијски цар дозволио градњу Хиландара
Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 19m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 18m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 54m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 15m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 58m
    9