Nema novih slučajeva zaraze

05.03.2020. 19:49
0
IZVOR: Srna

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je testiranje pokazalo da niko od 38 učenika i nastavnika Osnovne škole "Branko Ćopić" u Banjaluci nije pozitivan na virus korona.
Šeranić je naveo da je riječ o učenicima /njih 26/ i nastavnicima /12/ koji su u školi ranije bili u kontaktu sa učenikom iz Banjaluke zaraženim virusom korona.

- Ovo je dobra vijest i dobro je da to roditelji znaju - rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci i dodao da će učenici i nastavnici preventivno biti u izolaciji 14 dana, te da će biti praćeno njihovo stanje.

On je pojasnio da se visoki rizik od zaraze odnosi na one koji su sa zaraženim bili u istoj prostoriji određeno vrijeme, dok je niskorizično ako su se, na primjer, mimoišli u hodniku.

Šeranić je dodao da su zaraženi otac i sin, koji je učenik ove škole, dobro i da se na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske redovno prati njihovo zdravstveno stanje.

On je dodao da je virus stigao iz Italije u privatnom vozilu u kome su bila četiri lica - vozač, otac, sin i majka, kod koje nije utvrđeno prisustvo korona virusa.

- Vozač se vratio u Italiju i obavijestili smo ga o svemu - rekao je Šeranić.

Šeranić je poručio građanima da poštuju savjete zdravstvenih radnika, da nema mjesta za paniku, te apelovao da mediji prenose provjerene informacije institucija.

- Prvi slučaj zaraze nije bio neočekivan. Vjerujem da će, i ako se pojave, novih slučajeva biti u manjem broju. Očekujemo da će biti slučajeva jer je veliki protok ljudi iz područja gdje su evidentirani zaraženi - rekao je Šeranić.

On je dodao da su zdravstvene institucije za pojavu virusa korona bile pripremljene, te da će građanima i dalje davati savjete i provjerene informacije.

- Mi smo tu da u ovom slučaju jačamo međusobno povjerenje sa građanima jer nam to može svima pomoći da iz ove situacije izađemo što bolji. U ovom trenutku je bitno reći da nastavljamo sa našim životima. Dok ne bude drugačije, do tada se ponašamo kao i do sada što smo se ponašali - rekao je Šeranić.

Šeranić je rekao da sutra u Banjaluku stižu stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije koji će zajedno sa nadležnima planirati naredne mjere kada je riječ o aktivnostima u vezi sa virusom korona.

On je zahvalio čelnim ljudima iz Ambasade Kine u BiH i Ministarstva zdravlja Srbije koji su ponudili pomoć Srpskoj.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je ta ustanova vrlo brzo analizirala 38 uzoraka učenika i nastavnika, koji su bili negativni na korona virus.

- Osobe ostaju u izolaciji i bitno je da ne krše tu izolaciju. Ludi iz Doma zdravlja i zdravstveni inspektori vršiće aktivan nadzor nad njima - rekao je Zeljković i dodao da je majka zaraženog učenika u kućnoj izolaciji.

On je poručio da će pojave simptoma poput temperature, kašlja ili grlobolje biti prijavljivane higijensko-epidemiološkim službama da bi se preduzeli odgovarajući koraci.

- Testiranje 26 djece ćemo ponoviti za nekoliko dana da bismo potvrdili da nisu u međuvremenu oboljeli od virusa korona - rekao je Zeljković.

U Republici Srpskoj su do sada virusom korona zaražena dva lica, otac i sin iz Banjaluke, koji su zbrinuti u UKC-u Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za jednog dječaka Naš grad bogatiji za jednog dječaka
Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    19h 28m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    20h 39m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    22h 5m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    22h 10m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    21h 38m
    0