Nevena Kapor: Uloženi trud u obrazovanje se isplatio

22.11.2020. 17:07
4
IZVOR: Katera

Nevena Kapor (djevojački Baričanin) iz Pala, uz titulu najboljeg studenta 20. generacije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nastavila je da se usavršava na polju ekonomije, te je proteklih dana upisala doktorske studije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Kao dokaz da je u svoje obrazovanje uložila mnogo truda, energije i ljubavi bila je i činjenica da se našla na prvom mjestu rang liste doktoranata Ekonomskog fakultetu u Beogradu.

Osnovne studije na Ekonomskom fakultetu u Palama završila je uz prosjek od 9,74, dok je master studije završila sa prosjekom 10.00. Trenutno je na pomenutom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu zaposlena kao asistent, UNO Menadžment.

Pored životnog opredjeljenja da se bavi ekonomijom i na taj način usavršava svoje znanje iz ove nauke, Nevene se od ranog djetinjstva bavila muzikom i solo pjevanjem i, takođe, muzički se usavršavala i školovala. Međutim, muzika je za nju ostala samo hobi.

- Nakon završene gimnazije i srednje muzičke škole, kao nosilac dvije Vukove diplome, teško je bilo opredijeliti se šta izabrati za svoje buduće zvanje. Životni put me je odveo na Ekonomski fakultet, na kojem osnovne studije završavam 2016. godine sa titulom najboljeg studenta 20. generacije. Smatram da sam napravila pravi izbor. Muzika je imala i uvijek će imati posebno mjesto u mom životu, ali i pored velike ljubavi prema solo pjevanju, muzika je ostala hobi, a ja sam se opredijelila za ekonomiju, jer smatram da će mi usavršavanje na ovom polju pružiti bolju budućnost – kaže Nevena.

Slika

Foto: privatna arhiva

Nevena ističe da se tokom osnovnih studija na Ekonomskom fakultetu trudila da bude aktivna na mnogim poljima, a samim tim i u pronalaženju prakse, koju su tada mnoga preduzeća nudila mladim ljudima.

- Tokom studiranja sam dva puta obavljala praksu u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, kao i studentsku praksu u Rajfajzen banci. Tu stičem prva poslovna iskustva. Ekonomski fakultet Pale je mnogo uradio za studente na ovom polju, omogućavajući im da obave prakse u mnogim institucijama i kompanijama, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou – kaže Nevena.

Ona dodaje da je smjer Ekonomija javnog sektora izabrala zbog želje da dodatno  istraži način funkcionisanja javnih preduzeća i institucija, kako bi kasnije bila u mogućnosti da doprinese poboljšanju istih.

- Tokom studiranja sam željela da postanem uspješan student, a potom i uspješna poslovna žena koja će spretno da koristi sva stečena znanja, kao i da dam svoj lični pečat u izabranoj struci. Od početka svog školovanja pa do danas, trud koji sam uložila i koji i dalje ulažem, smatram da se isplatio. Znanje koje sam stekla tokom cjelokupnog školovanja nisam željela da ostavim samo za sebe, nego da ga nesebično prenesem i drugima – dodaje Nevena.

Kaže da je svaki vrhunski rezultat koji je postizala zahtijevao je mnogo odricanja, truda i rada, jer je ekonomija kao nauka zanimljiva, ali i izuzetno zahtjevna.

- Samim tim, savladavanje gradiva na željeni način, sa razumijevanjem, traži mnogo odricanja i mnogo učenja da bi se postigao najbolji rezultat. Znanje koje sam stekla na fakultetu bilo je dovoljno da započnem svoju karijeru u ekonomiji kao struci i nauci. Smatram da Ekonomski fakulet Univerziteta u Istočnom Sarajevu omogućava studentima da prikupe kvalitetan nivo znanja i vještina sa kojima se mogu brzo, sigurno i aktivno uključiti u privredni život – dodaje Nevena.

Ona kaže da je imala tu sreću da nakon završetka osnovnih studija, najprije kroz praktični rad primjeni znanje koje je stekla tokom studija, a nakon toga, i kao asistent u oblasti poreskog savjetovanja jedne od najuglednijih firmi u oblasti revizije.

- Nakon toga, koristim šansu da svoje znanje prenesem na nove generacije ekonomista i pomognem im u savladavanju prepreka ka sticanju diplome.  Ogromna mi je čast što sam počela da sarađujem sa profesorima, kojima sam se uvijek divila i od kojih sam naučila samo najbolje primjere kako se ophoditi prema studentima – kaže Nevena.

Nevena ističe da je, zbog namjere da dalje školovanje nakon osnovnih studija posveti organizacionim promjenama, menadžmentu i liderstvu, upisala master studije na studijskom programu Poslovno upravljanje.

- Znanje koje sam stekla na master studijama je zavidno, te mogu da zahvalim profesorima, koji su dali sve od sebe i pružili nam znanje, koje je u mom slučaju dovoljno da budem prva na rang listi doktoranata Ekonomskog fakuleta u Beogradu – kaže Nevena.

Slika

Ispred Ekonomskog fakulteta u Beogradu - foto: privatna arhiva 

Ona dodaje da je razlog upisivanja doktorskih studija na Univerzitetu u Beogradu logičan izbor i dodatni izazov da svoje znanje usavršava i na najeminentnijem ekonomskom fakultetu u regionu.

- Odlučila sam se za isti smjer kao i na master studijama, zbog toga što dalje usavršavanje u struci treba da ide ka užem profilisanju u oblasti u kojoj sam do sada izabrana, a nikako da mijenjam užu naučnu oblast. Ovakav obrazovni put  predstavlja svojevrsni uspon ka vrhu piramide oblasti gdje naučna grana predstavlja bazu, master studije nadgradnju, a doktorat vrh piramide – kaže Nevena.

Nevena ističe da je doktorske studije upisala odmah nakon master studija zbog aktuelnosti teme kojom se bavila i koju namjerava da izučava na doktorskim studijama.

- Riječ je o agilnosti preduzeća u Bosni i Hercegovini, a moj master rad na ovu temu predstavljao je jedno od pionirskih djela u ovoj oblasti – pojašnjava Nevena.

Njen osnovni cilj za naredni period je svakako odbrana doktorske disertacije, a kroz narednih pet godina sebe vidi kao doktora ekonomskih nauka sa bogatim iskustvom iz teorije, kao i iz prakse.

Biografija:

Nevena Kapor (djev. Baričanin) rođena je 18.9.1993. godine u Palama. Osnovnu školu i gimnaziju je završila u rodnom mjestu, dok je uporedo srednju muzičku školu završila u Istočnom Sarajevu. Osnovne studije upisuje na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gdje nastavlja i master studij.

Prosječna ocjena tokom studiranja na prvom ciklusu studija iznosila je 9,74, dok je master studije završila sa prosjekom 10,00. Student prve godine doktorskih akademskih studija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Trenutno je zaposlena kao asistent na Ekonomskom fakultetu Pale, UNO Menadžment.

 

Novinar: Miljan Rašević

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    mira 26.11.2020. 08:50
    Sve čestitke djevojci, vrijedna, pametna, bravo.
  • Generic placeholder image
    Niki 23.11.2020. 21:52
    Bravo!!! Sretno kroz dalje školovanje!
  • Generic placeholder image
    Romanija 23.11.2020. 15:47
    Bravo Nevena
  • Generic placeholder image
    Marketing je čudo 22.11.2020. 18:12
    Asistenti EF Pale, koji su u prethodnim godinama upisali dr studije na EF u Beogradu su bili studenti generacije, a takođe su bili i prvi na listama na dr studijama u Bg, tako da je to standard koji su joj postavili njeni prethodnici
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    10h 16m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    10h 22m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    10h 20m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    9h 11m
    0
  • Zatvorena likovna kolonija mladih talenata
    23h 38m
    0