Nezaboravne uloge Nede Arnerić kojima je osvojila Jugoslaviju

11.01.2020. 13:21
0
IZVOR: telegraf.rs

Glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini života. Imala je glumačku karijeru za poželjeti, koja je trajala više od pola vijeka. Neda je prema podacima specijalizovanog filmskog sajta IMDB glumila u ukupno 118 naslova.

Povodom Nedine velike karijere, prisjetićemo se nekih njenih nezaboravnih uloga.

Olja Miranovski – “Varljivo leto ‘68” (1984.)

Iako je u legendarnom ostvarenju reditelja Gorana Paskaljevića igrala epizodnu ulogu, Neda je i te kako privukla pažnju tumačeći lik lijepe Olje Miranovski. Podsjetimo, Petar (Slavko Štimac) se zaljubljuje u ovu ljepoticu i prosto se ne odvaja od nje. Nažalost po Petra, Olja nije bila zainteresovana za njega.

Višnja – “Višnja na Tašmajdanu” (1968.)

Film koji je definitivno “lansirao” Nedu Arnerić u filmske zvijezde nekadašnje Jugoslavije. Iako je bila još tinejdžerka, sjajna glumica se odlično snašla u ulozi Višnje. Ovaj film govori o rađanju ljubavi dvoje mladih tokom srednjoškolskih dana u Beogradu.

Jelena – “Užička Republika” (1974.), Neda – “Valter brani Sarajevo” (1974.)

Neda Arnerić, kao i mnogi jugoslovenski glumci, igrala je u partizanskim ostvarenjima. Tako je u “Užičkoj Republici” glumila lik Jelene, dok je u seriji “Valter brani Sarajevo” tumačila lik Nede. Jednu od čuvenih scena je ona sa Farukom Begolijom kada osmatraju Sarajevo i razgovaraju.

Delfina Čakar – “Ispravi se, Delfina” (1977.)

Neda je u ostvarenju reditelja Aleksandra Đurčinova igrala lik Delfine, djevojke iz Makedonije koja pokušava da prepliva Lamanš. Za ovu ulogu Arnerićeva je nagrađena “Srebrnom Arenom” na Filmskom festivalu u Puli.

Natalija – “Policajac sa Petlovog brda” (1993/1994/1995.) 

Jedna od serija koja je obilježila devedesete godine u Srbiji bila je i “Policajac sa Petlovog brda”. Neda Arnerić je igrala u ovom ostvarenju, i to Nataliju, jednu od bivših žena inspektora Boška Simića, kojeg je glumio Ljubiša Samardžić.

Mlada – “Ko to tamo peva” (1980.)

Plejadu slavnih jugoslovenskih glumaca gledali smo u čuvenom filmu Slobodana Šijana. Svoju ulogu u ostvarenju “Ko to tamo peva” imala je i Neda Arnerić, koja je igrala mladu, koja se udala za tek punoljetnog mladića. Tokom vožnje autobusom upoznaje pjevača, kojeg je igrao Dragan Nikolić.

Maira – “Haloa, praznik kurvi” (1988.) 

Neda je glavnu ulogu igrala u ovom čuvenom filmu Lordana Zafranovića. Arnerićeva je igrala Mairu, ženu sredovječnog Nijemca Manfreda.

Jazar – “Shaft In Africa” (1973.)

 

Neda je glumila i u stranim filmova, a jedan od njih zvao se “Shaft In Africa”. Tamo je privukla pažnju igrajući lik žene pod imenom Jazar.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Neda Arnerić uz aplauz ispraćena na vječni počinak Neda Arnerić uz aplauz ispraćena na vječni počinak
Održana komemoracija Nedi Arnerić Održana komemoracija Nedi Arnerić
Preminula Neda Arnerić Preminula Neda Arnerić
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    16h 56m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    14h 25m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    8h 39m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    13h 43m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    4h 51m
    0