Незаборавне улоге Неде Арнерић којима је освојила Југославију

11.01.2020. 13:21
0
ИЗВОР: telegraf.rs

Глумица Неда Арнерић преминула је у 67. години живота. Имала је глумачку каријеру за пожељети, која је трајала више од пола вијека. Неда је према подацима специјализованог филмског сајта ИМДБ глумила у укупно 118 наслова.

Поводом Недине велике каријере, присјетићемо се неких њених незаборавних улога.

Оља Мирановски – “Варљиво лето ‘68” (1984.)

Иако је у легендарном остварењу редитеља Горана Паскаљевића играла епизодну улогу, Неда је и те како привукла пажњу тумачећи лик лијепе Оље Мирановски. Подсјетимо, Петар (Славко Штимац) се заљубљује у ову љепотицу и просто се не одваја од ње. Нажалост по Петра, Оља није била заинтересована за њега.

Вишња – “Вишња на Ташмајдану” (1968.)

Филм који је дефинитивно “лансирао” Неду Арнерић у филмске звијезде некадашње Југославије. Иако је била још тинејџерка, сјајна глумица се одлично снашла у улози Вишње. Овај филм говори о рађању љубави двоје младих током средњошколских дана у Београду.

Јелена – “Ужичка Република” (1974.), Неда – “Валтер брани Сарајево” (1974.)

Неда Арнерић, као и многи југословенски глумци, играла је у партизанским остварењима. Тако је у “Ужичкој Републици” глумила лик Јелене, док је у серији “Валтер брани Сарајево” тумачила лик Неде. Једну од чувених сцена је она са Фаруком Беголијом када осматрају Сарајево и разговарају.

Делфина Чакар – “Исправи се, Делфина” (1977.)

Неда је у остварењу редитеља Александра Ђурчинова играла лик Делфине, дјевојке из Македоније која покушава да преплива Ламанш. За ову улогу Арнерићева је награђена “Сребрном Ареном” на Филмском фестивалу у Пули.

Наталија – “Полицајац са Петловог брда” (1993/1994/1995.) 

Једна од серија која је обиљежила деведесете године у Србији била је и “Полицајац са Петловог брда”. Неда Арнерић је играла у овом остварењу, и то Наталију, једну од бивших жена инспектора Бошка Симића, којег је глумио Љубиша Самарџић.

Млада – “Ко то тамо пева” (1980.)

Плејаду славних југословенских глумаца гледали смо у чувеном филму Слободана Шијана. Своју улогу у остварењу “Ко то тамо пева” имала је и Неда Арнерић, која је играла младу, која се удала за тек пунољетног младића. Током вожње аутобусом упознаје пјевача, којег је играо Драган Николић.

Маира – “Халоа, празник курви” (1988.) 

Неда је главну улогу играла у овом чувеном филму Лордана Зафрановића. Арнерићева је играла Маиру, жену средовјечног Нијемца Манфреда.

Јазар – “Shaft In Africa” (1973.)

 

Неда је глумила и у страним филмова, а један од њих звао се “Схафт Ин Африца”. Тамо је привукла пажњу играјући лик жене под именом Јазар.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Неда Арнерић уз аплауз испраћена на вјечни починак Неда Арнерић уз аплауз испраћена на вјечни починак
Одржана комеморација Неди Арнерић Одржана комеморација Неди Арнерић
Преминула Неда Арнерић Преминула Неда Арнерић
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    14h 54m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 29m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 16m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    1h 57m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 27m
    0