"Ničiji vojnici" - najveći dokument o slučaju "Dobrovoljačka"

02.02.2022. 20:45
0
IZVOR: SRNA

Knjiga "Ničiji vojnici - u sarajevskom paklu 1992. godine", koja svjedoči o ubistvima vojnika u Dobrovoljačkoj ulici i ratnih zarobljenika palih u ruke muslimanskim formacijama, jeste najveći dokument do sada napisan o slučaju "Dobrovoljačka" i doprinos istini, rekao je Srni autor Željko Pantelić tokom promocije na Han Pijesku.

Pantelić, učesnik dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici, gdje je ranjen 2. maja 1992. godine, a zarobljen 3. maja, teško maltretiran, vođen na strijeljanje, rekao je da je ova knjiga njegov doprinos istini koja je, kako je naveo, do sada više puta izvrtana, obijana, "silovana" od muslimanskih medija, pisaca, režisera, koji su vojnike iz zaštitnog puka predstavljali kao neke mitske specijalce, agresore i okupatore.

On je naveo da je knjiga pisana sedam godina jer je tražio preživjele iz tih događaja, a dokumentaciju iz Centra za istraživanje ratnih zločina dobio tek 2018.

Pantelić je izrazio zadovoljstvo što je ova knjiga večeras promovisana na Han Pijesku jer su dva vojnika iz ovog mjesta stradala u masakru u Dobrovoljačkoj.

On je podsjetio da je Zdravko Tomović sa Han Pijeska bio njegov vojnik-vozač, a Obrad Gvozdenović sa Han Pijeska njegov kolega iz jedinice 65. zaštitni motorizovani puk, istakavši da su večerašnjoj promociji knjige prisustvovale Zdravkova majka - Bogdanka i Obradova sestra - Gordana.

- Večeras sam se ponovo sreo sa članovima porodice stradalih u slučaju Dobrovoljačka, jer su oni emotivno vezani za mene od mog prvog dolaska na komemoraciju 2013. godine - rekao je Pantelić.

Direktor Narodne biblioteke "Branko Čučak" na Han Pijesku Ozrenka Đurić - Radulović rekla je Srni da su među "Ničijim vojnicima" bila i hanpjesačka djeca, vojnik Zdravko Tomović i poručnik Obrad Gvozdenović, te da su za stanovnike Han Pijeska sjećanja na Dobrovoljačku ulicu i te prve dane maja 1992. godine bolna.

- Mi još pamtimo stasitog, vrijednog devetnaestogodišnjeg mladića Zdravka Tomovića, koga smo ispratili na odsluženje vojnog roka, i Obrada Gvozdenovića, časnog i poštenog oficira JNA. Sjećamo se vijesti o užasnim događajima u Dobrovoljačkoj i na Skenderiji, tragičnoj pogibiji naših vojnika - navela je Radulovićeva.

Ona je naglasila da stanovnici Han Pijeska pamte i da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Radulovićeva je dodala da je večerašnje predstavljanje knjige izazvalo veliku pažnju u ovoj sredini.

Knjiga "Ničiji vojnici - u sarajevskom paklu 1992." izašla je iz štampe sredinom prošle godine, a izdavač je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Organizator večerašnje promocije je Narodna biblioteka "Branko Čučak" sa Han Pijeska.

Komentari 0
Povezane vijesti
“Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću “Čučkova knjiga” uručena Nedeljku Simaniću
Počinju "Čučkovi književni susreti" Počinju "Čučkovi književni susreti"
"Čučkovi književni susreti" u petak i subotu "Čučkovi književni susreti" u petak i subotu
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    13h 54m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    12h 8m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    9h 58m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    13h 13m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    7h 56m
    0