Nikola Bojić novi predsjednik Unije studenata

07.07.2021. 11:08
0
IZVOR: Srna

Nikola Bojić, apsolvent Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, izabran je danas za novog predsjednika Unije studenata Republike Srpske, a za potpredsjednika Uroš Bjelica.

Bojić je istakao da će u svom radu i aktivnostima zastupati interese studenata s ciljem unapređenja studentskog standarda i poboljšanja studentskih prava.

On je rekao da je novoizabrano rukovodstvo Unije na današnjoj konstitutivnoj sjednici predstavilo plan rada u narednom mandatskom periodu koji će se zasnivati na društvenim projektima.

- Plan nam je da omogućimo studentima na oba javna univerziteta da prođu proces vakcinacije koji bi trebalo da počne tokom ljeta. Nastavićemo i snažnu borbu protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju - rekao je Bojić novinarima.

On je ministru za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđanu Rajčevići i resornom ministarstvu zahvalio za uložene napore da budu usvojena dva zakona koja se tiču studenata, a to su Zakon o studentskom standardu i Zakon o studentskom organizovanju.

Bjelica, koji je student politikologije i međunarodnih odnosa na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao je da će uložiti sve napore kako bi bio poboljšan studentski standard, kako kroz infrastrukturne dijelove, tako i kroz rješavanje problema sa kojima se studenti susreću.

- Borićemo se za prava studenata, naš glas će se uvijek čuti i trudićemo se da upišemo što više studenata na dva javna univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu - naveo je Bjelica.

On je istakao značaj infrastrukturnih projekata koji su već pokrenuti, kao što je izgradnja studentskog doma u Lukavici, za šta je raspisan tender.

- Završetkom ovog projekta upisna politika u Lukavici, odnosno Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, će se značajno poboljšati, a pokrenuli smo i inicijativu za izgradnju studentskog doma u Bijeljini - rekao je Bjelica.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike srpske Srđan Rajčević izrazio je zadovoljstvo činjenicom da saradnja resornog ministarstva i predstavnika studenata nikada nije bila bolja, ističući da je ona rezultat zajedničkih ciljeva, a to su – bolje visoko obrazovanje i bolji studentski standard.

“U prethodne dvije godine smo snažno zajedno koračali ka tome cilju, jer nismo ništa radili a da se prethodno nismo konsultovali sa studentima. Mislim da je to pravi model vođenja politike u oblasti visokog obrazovanja”, rekao je Rajčević.

On je najavio da će Ministarstvo i u narednom periodu podržati svaku inicijativu koja dođe od predstavnika studenata.

- Prošla godina, koju je obilježila velika zdravstvena ali i ekonomska kriza zbog pandemije virusa korona, obilježena je i velikim infrastrukturnim ulaganjima u oba javna univerziteta. Na tome nećemo stati, nego planiramo velike projekte koji se odnose na studente, kao što je izgradnja naučno – tehnološkog parka u Banjaluci - rekao je Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin čestitao je novoizabranim rukovodiocima Unije studenata Republike Srpske, te izrazio nadu da će dosadašnja odlična saradnja Rektorata i Unije biti nastavljena i u narednom periodu.

- Prema planovima novog rukovodstva koje su predstavili, njihove projektne aktivnosti su u realnim okvirima i imaće podršku Univerziteta i akademske zajednice - rekao je Gajanin.

Komentari 0
Povezane vijesti
Poginuo bivši čileanski predsjednik Pinera Poginuo bivši čileanski predsjednik Pinera
Bajden se opet sapleo na stepenicama ulazeći u avion (VIDEO) Bajden se opet sapleo na stepenicama ulazeći u avion (VIDEO)
Dražen Subotić novi predsjednik Džudo saveza Republike Srpske Dražen Subotić novi predsjednik Džudo saveza Republike Srpske
Najčitanije
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    22h 12m
    0
  • Motociklista sletio sa puta, preminuo na putu do bolnice
    18h 51m
    0
  • Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
    15h 9m
    7
  • U nedjelju na Jasiku parastos za poginule borce VRS
    23h 2m
    0
  • Podnesen zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Džudo saveza Republike Srpske
    18h 46m
    1