Nogo: Centar za mentalno zdravlje u Istočnom Sarajevu ima više od 1.000 korisnika

23.10.2019. 19:28
0
IZVOR: SRNA

Centar za mentalno zdravlje u Istočnom Sarajevu ima više od 1.000 korisnika, a uglavnom dolaze građani zbog lošeg raspoloženja, anksioznih stanja i nesanice, ali i zavisnici, rekao je Srni načelnik Centra Slobodan Nogo.
-Osim korisnika koji se samovoljno javljaju, veliki je broj onih koji nemaju uvid u svoje psihičko stanje i ne javljaju se u Centar - naveo je Nogo. 

Prema njegovim riječima, trenutno u Centar za mentalno zdravlje na supsitucionu terapiju dolazi oko trideset zavisnika. 

-To je terapija koja se uglavnom koristi kod heroinskih zavisnika, blokira receptore za heroin i omogućava zavisniku funkcionisanje bez opijata. U mogućnosti smo da zavisnike proslijedimo u detoks centar u okviru Psihijatriske klinike u Banjaluci - ističe Nogo. 

On dodaje da su najzastupljeniji zavisnici u starosnoj dobi između 28 i 35 godina koji se dobrovoljno javljaju. 

Nogo napominje da je broj zavisnika od neke droge sigurno i veći, budući da se uglavnom javiljaju korisnici heroina, ali ne i drugih opijata, kao što su marihuana i kokain. 

Govoreći o radu Centra za mentalno zdravlje, on je istakao da usluge logopeda i psihologa ovdje koriste i djeca od četiri do deset godina, a psihijatra i stariji, do 95 godina. 

-Na tretman kod logopeda dolaze djeca predškolskog uzrasta. Uglavnom vaspitač u vrtiću ili učiteljica pri polasku u školu primijete da dijete ima problema sa izgovaranjem određenih glasova. Kod psihologa djeca dolaze radi kategorizacije određenog poremećaja u razvoju. Ukoliko bude uočen poremećaj, dijete se prosljeđuje nadležnom dječijem psihijatru - dodaje Nogo. 

Prema njegovim riječima, za svaki tretman u Centru za mentalno zdravlje potreban je dobrovoljni pristanak, ali u nekim slučajevima kada korisnik ugrožava sebe i druge postoji mogućnost i prisilnog tretmana u skladu sa zakonom. 

-Metode liječenja su farmakoterapijske, što podrazumijeva redovno dobrovoljno uzimanje tableta kod kuće, a kada to nije moguće i u ampularnoj formi gdje korisnici dolaze svaki mjesec da prime depo preparate u vidu injekcija. Radimo i psihološku terapiju u okviru razgovora sa korisnicima, kao i okupaciono-radnu terapiju gdje pacijenti, osim slikanja, izrađuju određene suvenire i odjevne predmete - pojasnio je Nogo. 

On naglašava da adekvatna terapija može da pomogne u blokiranju suicidnih misli. 

-Imamo više pokušaja samoubistava nego samih izvršenja - kaže Nogo. 

On je naglasio da je to što je Centar od prošle godine u novim prostorijama, u novoizgrađenom dijelu Doma zdravlja Istočno Sarajevo, uticalo na proširenje broja usluga, ali i povećanje stručnog kadra. 

-Trenutno imamo dva psihijatra i psihologa, logopeda, socijalnog radnika i tri medicinske sestre. Korisnici usluga Centra za mentalno zdravlje su sa područja Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova, kao i dijela federalnog Sarajeva - naveo je Nogo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Osam reprezentativaca iz JJK „Slavije“ učestvuje na Otvorenom prvenstvu Balkana u Rumuniji Osam reprezentativaca iz JJK „Slavije“ učestvuje na Otvorenom prvenstvu Balkana u Rumuniji
„Zlatni septembar“ u Istočnom Sarajevu: Zasijajte zlatno u znak podrške d‌jeci oboljeloj od raka „Zlatni septembar“ u Istočnom Sarajevu: Zasijajte zlatno u znak podrške d‌jeci oboljeloj od...
Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    22h 54m
    0
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    4h 29m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    9h 44m
    0
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    21h 3m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    7h 30m
    0