Ного: Центар за ментално здравље у Источном Сарајеву има више од 1.000 корисника

23.10.2019. 19:28
0
ИЗВОР: СРНА

Центар за ментално здравље у Источном Сарајеву има више од 1.000 корисника, а углавном долазе грађани због лошег расположења, анксиозних стања и несанице, али и зависници, рекао је Срни начелник Центра Слободан Ного.
-Осим корисника који се самовољно јављају, велики је број оних који немају увид у своје психичко стање и не јављају се у Центар - навео је Ного. 

Према његовим ријечима, тренутно у Центар за ментално здравље на супситуциону терапију долази око тридесет зависника. 

-То је терапија која се углавном користи код хероинских зависника, блокира рецепторе за хероин и омогућава зависнику функционисање без опијата. У могућности смо да зависнике прослиједимо у детокс центар у оквиру Психијатриске клинике у Бањалуци - истиче Ного. 

Он додаје да су најзаступљенији зависници у старосној доби између 28 и 35 година који се добровољно јављају. 

Ного напомиње да је број зависника од неке дроге сигурно и већи, будући да се углавном јавиљају корисници хероина, али не и других опијата, као што су марихуана и кокаин. 

Говорећи о раду Центра за ментално здравље, он је истакао да услуге логопеда и психолога овдје користе и дјеца од четири до десет година, а психијатра и старији, до 95 година. 

-На третман код логопеда долазе дјеца предшколског узраста. Углавном васпитач у вртићу или учитељица при поласку у школу примијете да дијете има проблема са изговарањем одређених гласова. Код психолога дјеца долазе ради категоризације одређеног поремећаја у развоју. Уколико буде уочен поремећај, дијете се просљеђује надлежном дјечијем психијатру - додаје Ного. 

Према његовим ријечима, за сваки третман у Центру за ментално здравље потребан је добровољни пристанак, али у неким случајевима када корисник угрожава себе и друге постоји могућност и присилног третмана у складу са законом. 

-Методе лијечења су фармакотерапијске, што подразумијева редовно добровољно узимање таблета код куће, а када то није могуће и у ампуларној форми гдје корисници долазе сваки мјесец да приме депо препарате у виду ињекција. Радимо и психолошку терапију у оквиру разговора са корисницима, као и окупационо-радну терапију гдје пацијенти, осим сликања, израђују одређене сувенире и одјевне предмете - појаснио је Ного. 

Он наглашава да адекватна терапија може да помогне у блокирању суицидних мисли. 

мамо више покушаја самоубистава него самих извршења - каже Ного. 

Он је нагласио да је то што је Центар од прошле године у новим просторијама, у новоизграђеном дијелу Дома здравља Источно Сарајево, утицало на проширење броја услуга, али и повећање стручног кадра. 

-Тренутно имамо два психијатра и психолога, логопеда, социјалног радника и три медицинске сестре. Корисници услуга Центра за ментално здравље су са подручја Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе и Трнова, као и дијела федералног Сарајева - навео је Ного.

Коментари 0
Повезане вијести
Осам репрезентативаца из ЈЈК „Славије“ учествује на Отвореном првенству Балкана у Румунији Осам репрезентативаца из ЈЈК „Славије“ учествује на Отвореном првенству Балкана у Румунији
„Златни септембар“ у Источном Сарајеву: Засијајте златно у знак подршке д‌јеци обољелој од рака „Златни септембар“ у Источном Сарајеву: Засијајте златно у знак подршке д‌јеци обољелој од...
Жене не могу у затвор у Војковићима Жене не могу у затвор у Војковићима
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    21h 17m
    0
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    19h 26m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    8h 7m
    0
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    2h 52m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    5h 53m
    0